Pikniklere çeki düzen

Güncelleme Tarihi:

Pikniklere çeki düzen
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Magandaların poligonu haline gelen orman içi piknik alanlarının daha güvenli hale gelmesi için sivil toplum kuruluşları ile Orman Fakültesi'nin işbirliğiyle yeni düzenlemeler yapılacak.

İstanbul ve çevresindeki orman içi piknik alanlarının özel sektöre kiralanması işinin sivil toplum kuruluşları ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi işbirliğiyle düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Magandaların atış talimi yaparken ailesiyle pikniğe gelen Fatma Akçasarı'nın ölümüne neden olmaları üzerine piknik alanlarındaki başıboşluk kamuoyunun yoğun şikayetine konu olmuş, Orman Bakanı Ersin Taranoğlu da 12 yeni piknik alanı ihalesini durdurmuştu.

Özel sektöre kiralanan orman içi piknik alanlarını yüksek giriş ücreti, bakımsızlık, pislik ve doğa katliamına varan yapılaşma nedeniyle eleştiren İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya gelerek Orman Bakanı Ersin Taranoğlu'na bir dizi iyileştirme önerisi sundular.

İstanbul Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak ve Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uçkun Geray başkanlığında buluşan sivil toplum kuruluşlarının öneri paketinde piknik alanlarının 10 yıldan daha kısa süreler için kiralanması öngörüldü.

Piknik alanlarına girişin ucuz olması ve bu alanlarda Orman Bakanlığı görevlilerinin de bulunması önerilirken, işletme hakkının bölge köylerine ücretsiz verilmesi de gündeme getirildi.

Bazı özel bölgelerin, özel sektör yerine sivil toplum örgütleri, özel idareler, köyler ve belediyelere kiralanması öngörülürken, İstanbul Belgrad ve Mehmet Akif Ersoy ormanlarının ise İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Bakanlığı arasında yapılacak protokole uygun şekilde işletilmesi planlandı.

Orman Bakanı Ersin Taranoğlu'nun bu öneriler doğrultusunda kiralamaya açacağı piknik alanları İstanbul, Mihrabat, Riva, Çilingoz, Heybeliada, Büyükada, Kırklareli Kastro, İzmit Kuzuyayla, Düzmeşe, Hacetderesi ve Tekirdağ Atatürk Ormanı'nı kapsıyor.

Maslak'taki Park Orman'ın durumu ise 10 yıllık kira şözleşmesi dolduğunda yeniden değerlendirilecek, doğa tahribatının yanı sıra aşırı kalabalığa neden olan yüzme havuzlarına da artık izin verilmeyecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!