Philip Gordon'dan Ruhban Okulu'na ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Philip Gordondan Ruhban Okuluna ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 18:18

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Suriye'de otonomi ve ayrılıkçılığa karşı olduklarını belirterek, “Suriye'nin vatandaşları, demokratik ve kapsayıcı bir Suriye çatısı altında bir araya gelmeli” dedi.

Haberin Devamı

Hükümetten üst düzey yetkililerle ikili ilişkiler ve küresel konuları görüşmek üzere Türkiye'de bulunan Gordon, Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret etti.
Okula faytonla çıkan Gordon'ı, kapıda Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis karşıladı.
Gordon, okula gelişinde, basın mensuplarının Suriye'ye ilişkin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, Suriye'nin kuzeyinde Kürt grupların bazı bölgeleri kontrol altına almalarıyla ilgili görüşünü sorduğu Gordon, “Kürtler de Suriye'deki diğer gruplar gibi bu ülkenin geleceğinin parçası olmalı. Ancak ABD olarak Suriye'de otonomiye veya ayrılıkçılığa karşıyız. Suriye'nin vatandaşları, demokratik ve kapsayıcı bir Suriye çatısı altında bir araya gelmeli. Herhangi bir ayrılık veya otonomiye mahal görmüyoruz” cevabını verdi.

Beşşar Esed rejimi altında istikrarlı ve güvenli bir Suriye olmadığını, bu ülkede siyasi bir değişim istediklerini belirten Gordon, “Esed çekilmeli. Bütün siyasi, etnik ve dini grupların kendi rolünü oynayabileceği bir Suriye istiyoruz” dedi.

Gordon, Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret etmenin kendisi için gerçek bir onur olduğunu da belirterek, okulun açılması konusunu birkaç yıldır takip ettiğini ancak ziyaret olanağını şimdi bulabildiğini kaydetti.

ABD'nin ruhban okulunun açılmasına destek verdiğini vurgulayan Gordon, “Türkiye'de son zamanlarda okulun açılışıyla ilgili olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bu, dini hoşgörü, özgürlük ve anlayış yönünde büyük bir jest olacaktır. Burayı yakın bir gelecekte okul olarak hizmet verirken de ziyaret edebilmeyi ümit ediyoruz” dedi.
Metropolit Lambriniadis de, Gordon'ın ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, “ABD ve bütün demokratik ülkeler, azınlıkların haklarının çiğnenmemesi için, özellikle ruhban okulu için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Basın mensuplarının, Gordon'ın ziyaretinin ruhban okulunun açılışı sürecini hızlandırıp hızlandırmayacağı yönündeki düşüncesini sorduğu Metropolit Lambriniadis, “Bunu bilemiyorum. Çünkü biz o sürecin içinde değiliz. Ancak bizim değerlendirmemiz olumlu. Umutluyuz. Okulun açılmasını bekliyoruz. Hatta hazırız. Bugün izin verilirse, biz eylül ayında okulumuzu eğitime açmaya hazırız” diye konuştu.

Philip Gordon'a, ziyarette ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kilner da eşlik etti. Gordon, bu akşam Üsküdar Belediyesi'nin halka açık iftar yemeğine katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!