Perastikasu gitoniamu (Geçmiş olsun komşum)

Güncelleme Tarihi:

Perastikasu gitoniamu (Geçmiş olsun komşum)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin büyük bölümünü acılara boğan Marmara depremi sırasında canla başla yardımımıza koşan Yunanistan, aynı talihsizliği dün kendisi yaşadı. Sadece 10 saniye süren 5.9 şiddetindeki sarsıntı sonucu 50 kişi can verdi, yüzlerce kişi ise yaralandı. Enkaz altında da çok sayıda insanın olduğu bildirildi. Elektriklerin kesildiği, telefonların kilitlendiği Atina'da yaşam felç oldu.

TÜRKİYE'yi sarsan felaketin şoku daha atlatılmadan deprem bu defa da komşumuz Yunanistan'ı vurdu. 7.4'le Marmara Bölgesi’ni perişan eden deprem nedeniyle Türkiye'de yetkililer topa tutulurken, dün öğleden sonra 5.9 şiddetindeki deprem Atina'da hayatı felç etmeye yetti.

Atina'da son yüzyılda meydana gelenlerin en şiddetlisi olan depremde ilk belirlemelere göre en az 50 kişi öldü; yüzlerce yaralı, kayıp ve enkaz altında mahsur kalan var. Kentin büyük bölümünde elektrikler kesildi, telefonlar kilitlendi, iletişim olanakları felç oldu. Yetkililer anonslar yaparak halkı telefonları gereksiz meşgul etmemeye, yardım ekiplerinin süratle ulaşabilmesi için trafiğe çıkmamaya çağırdılar. Halk panik içinde sokaklara döküldü ve binlerce kişi geceyi açık alanlarda geçirdi.

İŞÇİ VE GÖÇMENLERİ VURDU

Atina'da dün 15 dakika içinde beş sarsıntı meydana geldi. Atina Sismoloji Enstitüsü'nün açıklamasına göre en şiddetli deprem TSİ 14.59'da meydana geldi. Bu sarsıntı yaklaşık 5-10 saniye sürdü. Merkez üssü Atina'nın 20 kilometre kuzeyi olan depremin şiddeti de 5.9 olarak açıklandı. Colorado'daki Amerikan Jeolojik Araştırma merkezi ise depremin aletsel büyüklüğünün 5.8 olduğunu ve merkez üssünün Atina'nın 25 kilometre kuzeybatısında olduğunu bildirdi. Söz konusu merkez üssün orta sınıfın yaşadığı Menidi Semti ile yerleşimin az olduğu Parnes Parkı arasında olduğu bildirildi. Bazı yetkililer, depremde zararın ve kayıpların çoğunun işçi ve göçmenlerin yaşadığı bu bölgede meydana geldiğini, çünkü buradaki binaların inşaat standartlarının altında olduğunu öne sürdü.

Bu arada, sivil savunma yetkililerinin, evlerine girmekten korkan halka çadır verdiği ve yardımda bulunduğu belirtildi. Çok sayıda Atinalı, evinden çıkarak Atina'nın merkezindeki bir parkta toplandı.

YENİ DEPREM BEKLENTİSİ

Atina Rasathanesi, önümüzdeki 48 saat içinde Atina'da 5 şiddetinde bir deprem daha beklendiğini açıkladı. Rasathane müdürlerinden Yorgo Stavrakakis, yüksek şiddetli artçı sarsıntıların sürmesinin beklendiğini belirtti.

Demirel: Acınızı içten paylaşıyoruz

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Yunanistan'da dün meydana gelen deprem nedeniyle Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantin Stefanopulos'a bir mesaj gönderdi. Mesajında Türk halkının Yunanistan'da meydana gelen depremden duyduğu üzüntüyü dile getiren Demirel, şunları kaydetti:

‘‘Şahsım ve Türk halkı adına depremzedelere içten geçmiş olsun, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerimizi ifade eder, bu zor zamanda, Yunanistan halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu vurgulamak isterim. Türkiye'nin bu felaket karşısında ülkenize ve halkınıza hiçbir destek ve yardımı esirgemeyeceğinden emin olmanızı rica ederim.’’

Başbakan Bülent Ecevit de, Yunanlı meslektaşı Kostas Simitis'e, bir başsağlığı mesajı gönderdi. Öte yandan Dışişleri Bakanı İsmail Cem de deprem nedeniyle Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile görüşerek, Türkiye'nin yardıma hazır olduğunu bildirdi. ANKARA

İlk Yunanistan yardıma koşmuştu

MARMARA'da yaşanan felakete karşı duyarsız kalmayan Yunanistan, depremin hemen ardından yaklaşık 12 ton insani yardım taşıyan C-130 tipi 2 nakliye uçağını Türkiye'ye gönderdi. 200 çadır, bin battaniye ve ilaçtan oluşan yardım malzemeleri, deprem şokunu yaşayan bölgede acı içinde kıvranan depremzedelere dağıtıldı. 11 doktordan oluşan 2 acil yardım ekibi, kurtarma faaliyetlerine katılması için 25 kişilik uzman bir ekip ile özel eğitilmiş köpekler Türkiye'ye gönderildi. Yunanlı arama-kurtarma timi çok sayıda vatandaşımızı enkazdan sağ çıkarırken, sahra hastanesi kuran sağlık personeli de yaralılara şifa dağıttı.

Yunanistan, depremden sonra yanmaya başlayan İzmit Tüpraş Rafinerisi'nin söndürme çalışmaları için de 2 yangın söndürme uçağı, bir yangın söndürme helikopteri ve içinde yangın söndürmek için kullanılan köpük ve malzeme dolu üç adet C-130 tipi askeri nakliye uçağı gönderdi. Yunan hükümeti ayrıca, Türk makamlarına, 800 insanın yerleştirilebileceği 150 prefabrik ev göndermeye hazır olduğunu bildirdi. İstanbul Rum Patrikhanesi de, depremde zarar gören Kocaeli Üniversitesi'ne 44 milyar 290 milyon liralık maddi yardımda bulundu.

Yunan basını da yanımızdaydı

YUNANİSTAN'ın Türkiye'ye yaptığı yardımlar üzerine Hürriyet Gazetesi'nin ‘Eftaristo poli file (Çok teşekkürler dostum)’ manşetiyle teşekkür etmesi, Yunan basınında da ilginç yansımalara yol açtı. Yunanistan'ın saygın gazetelerinden Ta Nea ‘Hepimiz Türk’üz’ başlığını kullanırken, Rizospastis Gazetesi de ‘Kardeşim Mehmet, Metin Ol’ başlıklı iki duygusal makale yayınladı. Türkiye'deki felaketin duyulmasının ardından, binlerce Yunanlı da Hürriyet'in Atina Bürosu'nu arayarak acımızı paylaştı.

Deprem iki ülkeyi yakınlaştırdı

TÜRKİYE'nin Kıbrıs ve Ege sorunları nedeniyle uzun yıllardır kriz yaşadığı Yunanistan'ın, deprem felaketi yaşayan Marmara Bölgesi'ne yaptığı yardımlar, iki ülke arasında buzları eritti. Yunanistan'ın Körfez'e çok sayıda kurtarma ekibi ve tonlarca yardım malzemesi göndermesi ve Yunanistan'da yardım kampanyalarının açılması, deprem acıları içinde kıvranan Türk halkını oldukça mutlu etti. Türkiye'deki Yunan konsolosluklarının önüne teşekkür çelenkleri bırakılırken, Ankara'da taksi şoförleri ve kebapçılar Yunanlı diplomatlardan para almayarak Yunanistan'a şükranlarını ilginç bir şekilde sundular. Yunan Büyükelçiliği de bunun üzerine gazetelere bir ilan vererek Türk halkının bu ilgisine teşekkür etti.

AKUT, Atina'ya gitmeye hazır

TÜRKİYE'nin 17 Ağustos'ta yaşadığı Marmara Depremi'nden sonra yaptıkları kurtarma çalışmaları nedeniyle kamuoyunun ilgisini çeken AKUT, Atina'da dün meydana gelen depremin ardından afet bölgesine gitmeye hazırlanıyor. AKUT yetkililerinden yapılan açıklamada, 33 kişilik kurtarma ekibinin tüm hazırlıklarını tamamlayarak Yunanistan Konsolosluğu'ndan direktif bekledikleri bildirildi.Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, aralarında Türkiye, Fransa, Rusya ve Çek Cumhuriyeti'nin de yer aldığı yabancı ülkelerden kurtarma ekiplerinin, Atina'ya doğru yola çıktığını açıkladı. İSTANBUL

Atinalılar büyük panik yaşadı

Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin etkisinde olan Yunan halkı, sarsıntının ardından büyük panik yaşayarak sokaklara fırladı. Herkes yakınlarıyla konuşmak için telefona hücum ettiği için haberleşme felç oldu. 2 bine yakın bina yıkılırken, bazı binalarda çatlaklar oluştu ve otomobiller de kullanılamaz hale geldi. Depremin şiddetiyle mağazaların vitrinleri patlarken, meşhur Akropolis'e giden turistik binalar da hasar gördü. Atina, artçı şoklarla sallanmaya devam ederken, radyo ve televizyonlardan anons yapılarak halktan otomobillerini ve telefonlarını kullanmamaları istendi. İşyerleri tatil edilirken, binlerce kişi geceyi sokaklarda geçirdi.

Işıkara: Bizim fayla hiçbir ilgisi yok

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Atina'da meydana gelen depremin, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Işıkara, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın kuzeyinde saat 14.56'da meydana gelen depremin aletsel büyüklüğünün 6.1 olarak kaydedildiğini bildirdi. Depremin, Türkiye'nin Ege kıyılarında da hissedildiği belirtildi.

Öte yandan, Selanik Üniversitesi Sismoloji Bölüm Başkanı Prof. Vasilis Papazahos, Atina'daki depremin Türkiye'de yaşanan 17 Ağustos depremi ile bağlantılı olduğunu öne sürdü. Papazahos, sarsıntının merkezinin 20 kilometre genişliğinde ve 10 kilometre derinliğinde bir alan olduğunun belirlendiğini de açıkladı. Prof. Papazahos, aynı bölgede 18. yüzyılda büyüklükleri Richter ölçeğine göre 6 ve üzeri olduğu sanılan iki deprem yaşandığını kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!