Pera Palas'ın bodrumunda modern sanat müzesi

Güncelleme Tarihi:

Pera Palasın bodrumunda modern sanat müzesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 01:42

Türkiye'de niçin bir modern sanat müzesi yok? Bu soru sık sık soruluyor. Bugüne kadar böyle bir müze için birkaç girişim olduysa da hiçbiri başarıya ulaşabilmiş değil.

Bir grup işadamı, bilimadamı ve sanatçının kurduğu İstanbul Sanat Müzesi Vakfı, şimdi atakta. Pera Palas Oteli'nin alt katında, plastik sanatlar, müzik ve şiirle ilgili bir modern sanat müzesi kurulması için adımlar atıyor.

Bir grup işadamı ve sanatçının biraraya gelerek kurduğu İstanbul Sanat Müzesi Vakfı'nın (İSMV) girişimleriyle başlayan modern sanat müzesi projesine Kültür Bakanı İstemihan Talay da destek veriyor. Bir yıl içinde açılması hedeflenen İstanbul Modern Sanat Müzesi ilk aşamada Pera Palas Oteli binasının alt katında hizmete girecek.

Bu müzede 1950 sonrasında ortaya çıkan tüm modern sanat eserleri yer alacak. Plastik sanatlar dışında müzik ve şiir de sergilenecek. Müzede, heykeltraş İlhan Koman ve şair Ece Ayhan'dan elektronik müzik ustası İlhan Mimaroğlu'na kadar birçok sanatçının eserleri toplanacak.

Projenin organizasyonunu işadamı Oğuz Aydemir ile İstanbul Sanat Müzesi Vakfı Başkanı Oktay Duran yapıyor.

İstanbul'a bir uluslararası çağdaş sanat müzesi kazandırmayı hedefleyen İSMV 6 Ekim 1999'da kuruldu.

1950 sonrası üretilen sanat yapıtlarını toplayacak ve sergileyecek olan bu müze 1930'lardan sonra kurulan ilk sanat müzesi olacak. 20. yüzyılın ikinci yarısı üzerine yoğunlaşacak olan müze, İstanbul'un doğu ile batı arasındaki konumu nedeniyle Doğu Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerinin bu dönem içinde üretilen sanat yapıtlarını da bünyesinde toplayacak.

Aralarında Şanver Dedeman, Mustafa Taviloğlu, Cengiz Bektaş, Sami Başaran, Yasemin Pirinçcioğlu, Doğan Hasol, Tomur Atagök, Zeynep Taşkent, Kadriye Kulin, Çetin Nuhoğlu, Monik Benardete gibi isimlerin bulunduğu İstanbul Sanat Müzesi Vakfı'nın kuracağı müzede koleksiyonlar toplanacak, sergiler açılacak, eğitim programları ve atölye çalışmaları düzenlenecek ve bir de belgeleme merkezi oluşturulacak.

AYRI PROJELER BİRLEŞTİ

Türkiye'ye bir modern sanat müzesi kazandırma fikri uzun zamandır tartışılıyordu. Zeynep Taşkent, Oktay Duran, Oğuz Aydemir ve Hakan Kıran gibi değişik çevrelerden gelen isimler, hemen hemen aynı zamanlarda bu konuda ayrı ayrı projeler yapmıştı. Vakıf ortaya çıkınca projeler birleştirildi ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Fikret Üçcan'a gidildi. Fikret Üçcan'ın da çalışmalara katılmasıyla proje olgunlaştırılıp Kültür Bakanı İstemihan Talay'a sunuldu. Bakan, önüne gelen projeyi hemen onaylayarak ve ilgili birimlere talimat vererek çalışmaları fiilen başlattı.

Aynı zamanda Kültür Bakanlığı'nda fahri danışman olarak görev yapan işadamı Oğuz Aydemir, kurulacak müze hakkında şunları söyledi:

‘‘Müzenin uluslararası bir koleksiyon oluşturması İstanbul kentinin kimliği üzerinde etkili olmasının yanı sıra, halkın ve komşu ülkelerin kimliğine de ışık tutacaktır. 21. Yüzyıl Projesi, kültürel kimliğimizin dönüşümüne büyük katkıda bulunacak ve gerek Türkiye'deki, gerek bölge ülkelerindeki olağanüstü kültürel birikimin sanat ortamında hak ettiği yere kavuşmasında, toplu halde sunulmasında ve belgelenmesinde büyük bir rol oynayacaktır.’’

AÇIK ÜNİVERSİTE

İSMV Başkanı Oktay Duran, çok sayıda sanatçının ve koleksiyonerin yapıtlarını müzeye bağışlamak için şimdiden talepte bulunduğunu belirtti: ‘‘Çağdaş sanatın gelişimine önemli katkılarda bulunmuş olan bu sanatçıların yapıtları müze olmadığından özel koleksiyonlara giriyor ve böylece ulaşılması giderek zorlaşıyor. Türk sanatı 1950'lerden sonra büyük bir ivme göstererek zenginleşti, yaratıcı ve üretken bir döneme girdi. Böyle bir dönemi korumak, belgelemek, yaşatmak ve daha da önemlisi günümüz sanat ve sanatçısını desteklemek ve evrensel kültür içinde yerini almasını sağlamak için yeni bir sanat müzesine olan ihtiyaç büyüyor. Müzelerin varlığı, sanatın korunması, toplumda yaygınlaşması ve yaratıcı bir toplum oluşturulması için büyük bir öneme sahip. Günümüz sanat müzeleri, yaratıcılığa katkıda bulunan bir araştırma merkezi, bir katalizör, bir açık üniversite ve kültür merkezi olarak çalışır. Biz böyle bir müzeyi kurmakta aslında çok geciktik. Şimdi hiç zaman kaybetmeden işe başlayacağız ve bir yıl içinde hizmete hazır hale getireceğiz.’’


Yeni bir tiyatro


Pera Güzel Sanatlar, Sıraselviler Caddesi'nde ‘‘Tiyatro Pera’’ adıyla yeni bir özel tiyatro açıyor. Tiyatro, altı yıldır çalışan Pera Güzel Sanatlar Tiyatro Okulu'nun bir uzantısı. Ancak profesyonel tiyatro olarak ilk kez 18 Ocak'ta perdelerini açacak. Tiyatro Pera'nın ilk oyunu Ölüm ve Kız. Şilili yazar Ariel Dorfman'ın oyunu, önümüzdeki cuma günü 20.00'de prömiyer yapacak. Nesrin Kazankaya'nın yönettiği oyunda Ayşe Lebriz, Nevrim Nas, Yetkin Dikinciler oynuyor. Dorfman'ın 1990'da kaleme aldığı oyun, Şili'de Pinochet diktatörlüğünden demokrasiye geçiş dönemini konu alıyor.

Tel: 0212-244 52 03-245 44 60.


Carousel evinizi yeniliyor

Carousel alışveriş merkezi, 1 Mart'a kadar devam eden kampanya sonucunda çekilişle belirlenecek bir talihlinin evini iğneden ipliğe yenileyecek. Carousel ziyaretçilerine aynı gün içinde yapacakları toplam 30 milyonluk her alışveriş karşılığında kuponla çekilişe katılma hakkı verilecek. Carousel Kredi Kartı sahipleri ise, yaptıkları toplam 30 milyonluk her alışverişe 2 çekiliş kuponu alacaklar. Talihli, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, 84 ekran televizyon, müzik seti, yemek odası takımı, koltuk takımı, yatak odası ve genç odası, el dokuma halı, tencere seti, yemek takımı sahibi olacak.


Uludağ eteklerinde yemek zevki


Pruasa Verde Restaurant Cafe-Bar doğayla iç içe bir mekan. Uludağ yolu üzerinde ağaçlar arasında kurulmuş olan lokanta şehrin kalabalığından kaçıp dağ havası almak ve yemek yemek isteyen Bursalılar’ın gözde mekanı. Prusa Verde, ılık tavuk salatası, bira sosuyla kızartılmış mevsim sebzeleri, fesleğen soslu kaşar peynirli bonfilesi, ıspanak ve patates püresi ile balık filetosu, Meksika usülü bonfilesi ve pilici, milenyum kebabı ve çikolatalı suflesiyle değişik bir damak zevki sunuyor. Salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri canlı müzik var. Cuma günleri fasıl müziği eşliğinde, 7 çeşit soğuk meze, 3 çeşit ara sıcak, meyva, üç yerli içki ve limitsiz birayla eğlenceli bir gece sunuyor. Üç kattan oluşan lokantada 70 kişilik bir kafe-bar ve 120 kişilik bir sera teras var.


Berussa'da yüzde 20 indirim


Yıllardır Bursa'da faaliyet gösteren Kırcılar firmasının merkez mağazası olan Kırcılar Berussa kaliteden ödün vermeyen tavrıyla tanınan bir yer. Birçok ünlü giyim ve aksesuar markasını bünyesinde barındıran mağazının şehir merkezinde olması nedeniyle ulaşım ve otopark sorunu yok. 10 kat ve 1800 metre kare alandan oluşan mağaza ismini Bursa'nın eski ismi olan Berussa'dan alıyor. Burada kadın, erkek, genç, çocuk giyim, spor ve iç giyim, aksesuar ve parfümeri ürünleri satılıyor. Taksitle alışveriş olanağı var; ayrıca her üründe yüzde 20 indirim uygulanıyor. Mağazada düzenlenen defilelerle de yeni ürünler tanıtılıyor. Defilelerde profesyonel mankenlerin yanı sıra mağaza çalışanları da mankenlik yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!