'Pedofilinin temelinde istismar yatıyor'

Güncelleme Tarihi:

Pedofilinin temelinde istismar yatıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 10:39

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, bilimsel çalışmalardan çıkan sonuçlara göre; çocuklara yönelik cinsel dürtüleri olan ve taciz, tecavüz olaylarına karışan kişilerin çoğunluğunun, çocukluğunda cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının artmasıyla birlikte gözler pedofiliye çevrildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran, pedofilinin cinsel seçimde bir sapkınlık olduğunu söyledi. Pedofilinin tıpta ruhsal bir hastalık olarak yer aldı0ğını kaydeden Duran, "Pedofili, ergenlik yaşına gelmemiş çocuklara karşı, cinsel istek, arzu gibi faaliyetlerde bulunmadır. Pedofililerin ortalama yaşı 40-70 yaş arasındadır. En az 6 ay boyunca çocuğa yönelik dokunma gibi eylemlerin gerçekleşmesi gibi tanıları vardır. Bu hastaların çocuğun güvenini kazanma, hediyeler alma, çocuklarla fazla ilgilenme gibi belirtiler var. Şu ana kadar bilinen bir tedavisi yok. İlaçla erkeklik hormonunu düşüren ilaçlar veriliyor. Türkiye’de şu an için uygulanan bir tedavi yöntemi değil" dedi.

Haberin Devamı

TARİKAT TÜRÜ YAPILARDA DAHA ÇOK

Bilimsel araştırmalara dikkat çeken ve bu kişilerin çoğunun küçüklüğünde cinsel istismara maruz kaldığının ortaya çıktığını söyleyen Duran, "Kişi bunu normalleştirmeye başlıyor. İstismar uygulanan çocuk ise bunu çok fazla anlamıyor, kendisine ilgi gösterildiği için normal görüyor. Cemaat yapılanması, tarikatlar gibi küçük gruplarda daha fazla görülüyor. Avrupa’da ise din adamlarının daha fazla uyguladığını görüyoruz" diye konuştu.

Duran, bu kişilerin kendilerini gizlemek için çocuklara en yakın mesleklere yönelebildiklerini de söyledi. Pedofili vakalarında kişilerin daha çocuksu yapıları olduğunu ve erkeklik duygularını kendilerinden daha zayıf insanlar üzerinde tatmin etme ihtiyacı duyduğunu dile getiren Duran, cinsel suçların yüzde 30’una yakınının pedofili vakaları tarafından yapıldığını söyledi.

PEDOFİLLERİN CEZAİ EHLİYETİ VAR

Pedofilinin cezai sorumluluğu ortadan kaldıran bir hastalık olmadığının altını çizen Duran, bu kişilerin muhakeme yeteneğinin tam olduğunu ifade etti. Pedofilinin toplumda giderek yaygınlaştığına da dikkati çeken Duran, "Kişi bunun normal olmadığını biliyor, ancak kontrol edemiyor. Ama önemlisi pedofili toplumda yaygınlaşmaya başladı. Bunu yaygınlaştıran nedenlerden biri de sosyal medyadır. İnternet kullanımı, pornografi fotoğraflar bu eğilimi artırıyor. Bunun yaygınlaşması, çocuk fotoğraflarının uygunsuz bir şekilde kullanılması bu istismar vakalarının artmasına neden oldu. Sanal medya açık ve net bir şekilde etkiledi. Çocuk fotoğraflarının uygunsuz kullanılması, ulaşılabilir olması pedofili için ortam hazırlıyor. Daha önce sanal olan vakalar ardından sanal ortamdan çıkıp çocuğa uygulanabiliyor" diye konuştu.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

 

BAKMADAN GEÇME!