PCR testi nedir, ne demek? Corona virüsü PCR testi yöntemi nasıl uygulanır?

Güncelleme Tarihi:

PCR testi nedir, ne demek Corona virüsü PCR testi yöntemi nasıl uygulanır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2020 18:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de corona virüs son durum değerlendirmelerini paylaştı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklama sonrası PCR testi ile ilgili bilgiler gündeme geldi. Corona virüsüne karşı yapılan bilimler çalışmalar devam ederken, son günlerde gündeme gelen PCR yöntemi çok sayıda kişi tarafından sorgulanıyor. Kovid-19 tanısında kullanılan ve 1-3 saat arasında sonuç veren PCR testi, nükleotitlerin uygun koşullarda tüpte çoğaltılması işlemidir. Peki, PCR testi nedir? Corona virüsü PCR testi yöntemi nasıl uygulanır? İşte, PCR testi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...

Haberin Devamı

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de devam eden corona virüsüyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bakan Koca, açıklamalarında corona virüsü testiyle ilgili gelen soruları yanıtlayarak PCR yöntemiyle ilgili bilgileri paylaştı. Koca'nın açıklamasının ardından PCR yöntemi nedir? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Peki, Corona virüsü testi PCR yöntemi nasıl uygulanır? PCR testi ne demek? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

PCR TESTİ NEDİR?

Polimeraz zincir reaksiyonu (polymerase chain reaction, PCR ), herhangi bir organizmaya ait DNA'daki istenen bölgelerin çoğaltılmasını sağlayan yönteme verilen addır.

CORONA VİRÜSÜ PCR TESTİ NASIL UYGULANIR?

PCR basitçe, nükleotitlerin uygun koşullarda tüpte çoğaltılması işlemidir. Belli bir DNA parçasının kopyalarının primer adı verilen yapılar tarafından yönlendirilerek enzimatik olarak sentezlenmesi şeklinde tanımlanan in vitro (canlı dışında, tüpte) bir yöntemdir.Yöntemin temeli, çoğaltılmak istenen bölgenin iki ucuna özgü, bu bölgedeki nükleotid dizilerini tamamlayıcı bir çift sentetik DNA parçası (primer) kullanılarak, bu iki primerle sınırlandırılan genin enzimatik olarak sentezlenmesine dayanır.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE KULLANILAN TANI TESTLERİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, PCR testinin üniversiteler dahil olmak üzere birçok merkezde yapılabilir hale getirildiği bilgisini vermişti.

PCR yönteminin 60-75 dakikada sonuç verdiğini ancak 2-2,5 saat ekstraksiyon denilen bir hazırlık safhası olduğunu aktaran Koca, "Bir testi 3,5-4 saatten önce sonuçlandırmanız mümkün değil. Bununla ilgili Çin'de ekstraksiyon safhasının olmadığı yeni bir kit geliştirildi. Bu kiti de Türkiye'ye getirmiş olduk." açıklamasında bulunmuştu.

Koca, ayrıca Sağlık Bakanlığı envanterinde 15 dakikalık hızlı tarama kitinin de bulunduğunu ifade ederek, bu teste ilişkin şu bilgileri vermişti:

"Antikor tespit eden bu tarama kitleri, Bilim Kurulunun belirlediği şekliyle daha çok filyasyon dediğimiz taramada kullandığımız bir test şekli. Bir de sağlık kuruluşlarında özellikle sağlık personelimizin bu tarama testiyle taramadan geçirilmesine yönelik kullanılan test. Yani hızlı tarama kitini öncelikle hastalığın tanısı için kullanmıyoruz, daha çok tarama ve sağlık kuruluşundaki personelimizin bu anlamdaki taşıyıcılığını bilmek açısından kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Ayrıca bir üçüncü kullanma alanı, hastanın tedavisini sürdürüp sürdürmeme anlamında 7 veya 14'üncü günde antikoruna bakmak gibi Bilim Kurulunda bir eğilim gelişti. Bir de o durumda kullanıyor olacağız. Yani elimizde hem PCR yöntemi hem hızlı dediğimiz real time PCR yöntemi hem de 15 dakikada antikor MBG'yi tespit eden kitimiz dahil olmak üzere yeterince var."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!