Patlayan boru suları kesti

Güncelleme Tarihi:

Patlayan boru suları kesti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Acıbadem'de, yerin altıbuçuk metre altından geçen 2 metre çapındaki su borusu, önceki gece 23.50'de patlayınca, O-1 otoyolu felaket bölgesine dönüştü. Otomobillerin kapılarına kadar yükselen sular nedeniyle yolcular boğulma tehlikesi geçirdi. Tonlarca su, refüjleri söküp, asfaltı patlattı. Basınçlı suyun toprak üstüne çıktığı yerde 4-5 metre çapında krater açıldı.

Avrupa Yakası'nda su ihtiyacının önemli bir miktarını karşılayan İSKİ'nin Ömerli Barajı'ndan gelen Çamlıca-Salacak-Sarayburnu ana isale hattı, O-1 Otoyolu'nun Otosan Mevkii'nde patladı. Patlamanın, çelik boru ile beton borunun birleştiği noktada meydana geldi. Toprak altından aniden büyük bir basınçla fışkıran sular O-1 Otoyolu'nu kısa sürede nehir haline getirdi. Otoyolda, çok sayıda araç mahsur kaldı ve çok sayıda hasarlı kaza meydana geldi. İSKİ görevlileri yaklaşık bir saat sonra Çamlıca'daki ana vanayı kapatarak su baskınının faciaya dönüşmesini engellediler. Polis ve itfaiye ekiplerinin de mahsur kaldığı su baskınında, şehirlerarası bir otobüste mahsur kalan yolcular güçlükle otobüsten inerek köprü üzerine çıktılar. Kadıköy-Küçükbakkalköy hattında çalışan bir minibüs ise suların sürüklemesi sonucu bariyerlere çarptı. Kazada 30 yaşındaki minibüs şoförü Mevlüt Aydın'ın bacağı kırıldı. Aydın, Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yolda mahsur kalanların kurtarılması sırasında çok sayıda ambulans hazır bekletildi.

Beş saatte temizlendi

Acıbadem'deki 7 katlı bir apartmanın önünden, üzerindeki asfaltı da parçalayarak fışkıran ve O-1 Otoyolu'nun Acıbadem Köprüsü ile Devlet Malzeme Ofisi arasında kalan bölümünde bariyerlere kadar yükselen sular ancak 2 saat sonra çekildi. Suların çekilmesinden sonra mahsur kalan araçlar ile selin getirdiği taş, moloz, kum ve yerinden sökülen bariyerlerle dolan otoyol her iki yönde de saatlerce trafiğe açılamadı.

Karayolları, Kadıköy Belediyesi, itfaiye ve İSKİ'nin ortak çalışması ile otoyol yaklaşık 5 saat içinde temizlendi. Saat 05:15'te Ankara, 05:40'ta ise Harem istikametine doğru trafik açıldı. Selden dolayı otoyola biriken atıklar gece Karayolları ekipleri tarafından yol kenarına toplandı.

İSKİ yetkilileri, ana su borusunda meydana gelen patlamayla ilgili incelemelerin sürdüğünü söylediler.

02.00’ye kadar su yok

Ömerli Barajı'ndan gelen su borusunun patlaması nedeniyle dün sabah 08.00'den itibaren su kesintisine gidildi. İSKİ'den yapılan açıklamaya göre geceyarısından sonra saat 02.00'ye kadar 42 saat süreyle su alamayacak bölgeler şöyle:

Avrupa Yakası: Karaköy, Sarayburnu, Unkapanı, Eminönü, Sultanahmet, Cankurtaran, Kumkapı, Aksaray, Yenikapı, Namıkkemal, Samatya, Yedikule, Zeytinburnu, Osmaniye, Bakırköy, Yeşilköy, Florya, Beyazıt, Fındıkzade, Çapa, Şehremini, Topkapı, Silivrikapı, Kocamustafapaşa, Fatih, Cevizlibağ, Merter, Tozkoparan, İncirli

Anadolu Yakası: Çekmeköy, Ümraniye'nin bir kısmı, Göztepe, Erenköy, Kadıköy, Moda, Caddebostan, Fenerbahçe, Bulgurlu, Acıbadem'in bir kısmı, Karacaahmet, Selimiye, Haydarpaşa, Çiçekçi, Kuzguncuk, Üsküdar, Beylerbeyi, Kandilli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!