Patlamadan kurtuldunuz, peki travmayı nasıl atlatacaksınız?

Güncelleme Tarihi:

Patlamadan kurtuldunuz, peki travmayı nasıl atlatacaksınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 19:19

PSİKOLOG Şerife Budak, bir terapi yöntemi olan EMDR’nin (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma) yakınlarını kaybeden ya da tanıklık eden insanların psikolojik olarak tedavilerine yardımcı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta tüm ülkeyi yasa boğan barış mitingi öncesindeki patlamada da hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının ya da yaralıların bu yönteme ihtiyaç duyabileceklerini söyleyen Budak, derneğe başvuranlara gruplar halinde terapi seansları düzenleyeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Sosyalekran.com’da Başak Temel’e konuşan psikolog Şerife Budak, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

GÖZ HAREKETLERİYLE DUYARSIZLAŞTIRMA

EMDR bir terapi yöntemidir. Açılımı göz hareketleriyle duyarsızlaştırmadır. Nöro-biyolojik ve fizyolojik bir yöntemdir. Tüm terapi yöntemlerinden daha hızlı, kesin sonuçlar aldığımız, Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı bir yöntem. Ve hap olarak nitenlendirilir. Yani iyileşme çok hızlı oluyor. Genelde de travma yaşantılarında kullanılır. EMDR Derneği olarak, geçen hafta yaşanan olayda, tüm Türkiye’den gelen insanlar vardı. İstanbul, Ankara, İzmir, yakınlarını kaybeden ya da tanıklık eden insanlara travmatik EMDR yöntemiyle yardım sağlanacak. Bunun için derneğe başvurabilirler. Daha önceki çalışmalarda çok yararı oldu. Örneğin deprem bölgelerinde Van depreminde, Antep olaylarında, en son Soma’da kullanıldı.

Haberin Devamı

GRUPLAR HALİNDE UYGULANACAK

Ekipler halinde çalışılacak. Kim nerede ihtiyaç varsa, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak, o ekipler bir süre belli bir yerde konuşlanacak. Ya da İnsanlara nasıl ulaşılacaksa belirlenip yardım sağlanacak. Genelde bireysel bir terapi yöntemidir ama grup olarak da uygulanan ve kısa süreli çözüm alınan bir yöntem, iyileşme süreci çok hızlı, burada da grup olarak destek sağlanacak. Gerektiği durumlarda da tabi ki bireysel destek hizmeti sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!