Patates kızartmasına dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Patates kızartmasına dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2003 13:36

Alman bilim adamları, patates kızartması, cips gibi kanserojen madde akrilamid içeren gıdaların hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini önerdi.

Haberin Devamı

Nürnberg Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılan araştırmalarda, anne sütünde ve anne karnındaki ceninde akrilamid maddesine rastlandı.

Akrilamid zehrinin anneden sütüne ve cenine geçtiğini belirten bilim adamı Prof. Fritz Sörgel, patatesin hamile ya da emziren kadınlar için çok sağlıklı olduğunu, ancak patates kızartması, cipsi ya da fırında patates yenilmemesi gerektiğini söyledi.

Hamilelerin günde en fazla 20 nanogram akrilamid maddesi tüketebileceğini belirten Sörgel, 10 gram patates cipsinde 20 nanogramakrilamid bulunduğuna dikkat çekti. 

Emziren kadınların, doğumdan sonraki birkaç ayda bu maddeyi içeren gıdalardan uzak durması gerektiğini söyleyen Sörgel, bebeğin anne sütünden günde 10 nanogram akrilamid alabileceğinin altını çizdi.

İsveç'te yapılan hesaplamalarda, yetişkinlerde kilo başına alınan 1 nanogram akrilamid maddesinin 1000 kişiden 10'unda kansere neden olabileceğinin tespit edildiğini hatırlatan Sörgel, bebeklerin metabolizmasının daha hassas olduğunu kaydetti.

Akrilamid maddesi, karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluÅŸuyor. Bu zehrin, sinirlere zarar verdiÄŸi ve hayvanlarda kansere neden olduÄŸu kanıtlandı.  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!