Güncelleme Tarihi:
Nürnberg Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılan araştırmalarda, anne sütünde ve anne karnındaki ceninde akrilamid maddesine rastlandı.
Akrilamid zehrinin anneden sütüne ve cenine geçtiğini belirten bilim adamı Prof. Fritz Sörgel, patatesin hamile ya da emziren kadınlar için çok sağlıklı olduğunu, ancak patates kızartması, cipsi ya da fırında patates yenilmemesi gerektiğini söyledi.
Hamilelerin günde en fazla 20 nanogram akrilamid maddesi tüketebileceÄŸini belirten Sörgel, 10 gram patates cipsinde 20 nanogramakrilamid bulunduÄŸuna dikkat çekti.Â
Emziren kadınların, doğumdan sonraki birkaç ayda bu maddeyi içeren gıdalardan uzak durması gerektiğini söyleyen Sörgel, bebeğin anne sütünden günde 10 nanogram akrilamid alabileceğinin altını çizdi.
İsveç'te yapılan hesaplamalarda, yetişkinlerde kilo başına alınan 1 nanogram akrilamid maddesinin 1000 kişiden 10'unda kansere neden olabileceğinin tespit edildiğini hatırlatan Sörgel, bebeklerin metabolizmasının daha hassas olduğunu kaydetti.
Akrilamid maddesi, karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluÅŸuyor. Bu zehrin, sinirlere zarar verdiÄŸi ve hayvanlarda kansere neden olduÄŸu kanıtlandı.  Â