Pastalarda şenlik var

Güncelleme Tarihi:

Pastalarda şenlik var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Düğünlerde özen gösterilmesi gereken unsurlardan biri de düğün pastaları. Düğünlerin, beş yıldızlı otellere yayılmasıyla pastaların katları ve çeşitleri de artmaya başladı.

Pastalar öncelikle düğünün yapıldığı mevsime göre farklılık gösteriyor. Kışın krem rengi ve beyaz, yazın ise sarı, pembe, somon renkleri ile melek motifleri ve canlı çiçek kullanılan pastalar ilgi görüyor. Çiftler gelinliğin rengiyle de uyum sağlaması için pastalarında beyaz-sarı, beyaz-somon, beyaz-pembe gibi beyazla beraber kullanılan renkleri tercih ediyorlar. Farklılığı yaratan diğer unsur düğün mekanı. Açık mekanlarda (havuzbaşı ve bahçe) yapılan düğünlerde katlı pastalar isteniyor. Bunun nedeni pastanın kalabalık içinde net olarak görülebilmesi.

Yılda ortalama 200 düğün pastası siparişi alan Karafırın 6 yıldır İstanbullular'a hizmet veriyor. 1996'dan itibaren ise özellikle pasta dekorasyonu üzerinde ciddi çalışmalar yapıyor. Hatta düğün ve davet pastaları için 'Özel ürün departmanı' adı altında ayrı bir birim bulunuyor. Karafırın'ın birbirinden değişik pastalarını yapan Serra Bilgin, İngiltere'de pasta dekorasyonu konusunda eğitim almış. Buradan Türkiye'de yalnızca Karafırın tarafından uygulanan 'Pastaneva' adlı pastaları getirmiş.

Pastaneva, pastanın hazırlanmasından sonra özel bir hamurla kaplanarak üst dekorasyonun gerçekleştirilmesi ile meydana geliyor. Bilgin bu teknik hakkında şunları söylüyor:

‘‘Bu pastaların en önemli özelliği hamuru. İngiltere'den ithal edilen hamur ve şekillendiriciler kullanıyoruz. Özel hamur, krem şanti veya diğer malzemelerle yapıldığında hemen bozulan fırfır, dantel, perde gibi değişik modellerin yapılmasını sağlıyor. Türkiye'nin her yerine gönderebiliyoruz. Yazın açık havada 3-4 saat şekli bozulmadan bekleyebiliyor. Aynı hamurdan düğüne özel şeker kutuları, peçetelikler, masa isimlikleri gibi yenebilir dekorasyon malzemeleri de hazırlayabiliyoruz.‘‘

Karafırın, Pastaneva dışında 'fotoğraflı pasta'lar hazırlıyor. İstenilen fotoğraf siyah-beyaz veya renkli, 8-100 kişilik pastaya kadar basılabiliyor. Gıda boyasıyla yapılan işlem sonrasında fotoğraf pastayla beraber kesilip yenebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!