Paşa da terk etti

Güncelleme Tarihi:

Paşa da terk etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP'de erime sürüyor. Şimdiye kadar hep Çiller'in yanında yer alan Doğan Güreş de, genel başkanını terk etti. Güreş'in yanı sıra, Van Milletvekili Mahmut Yılbaş ile Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan da dün partilerinden istifa edince, DYP'nin sandalye sayısı 95'e düştü.

DYP'deki yaprak dökümü devam ederken, bir zamanlar ‘‘Tak diye emrediyor, şak diye yapıyorum'' diyecek kadar DYP Lideri Tansu Çiller'e bağlı olan ve adı bu nedenle ‘‘Tak-şak Paşa''ya çıkan Kilis Milletvekili, eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş de sonunda yuvayı terk etti. Güreş dün sabah istifa dilekçesini TBMM Başkanlığı'na sunarken, öğleden sonra da Van Milletvekili Mahmut Yılbaş ile Hakkâri Milletvekili Mustafa Zeydan kendisini izledi. Böylece DYP'nin TBMM'deki milletvekili sayısı 95'e indi.

Güvenoylamasına katılmayan ve DYP yönetiminin boy hedefi haline gelen 7'ler grubu içinde yer alan Güreş, Yılbaş ve Zeydan, bu siyasi hamleleriyle, ihraç tehdidinden de kurtulmuş oldular.

ÇİLLER: HEPSİ GİDECEK

DYP Lideri Tansu Çiller ise dün akşam topladığı Başkanlık Divanı'nda güvenoylamasına katılmayan ve henüz istifa etmeyen milletvekillerinin kesinlikle ihraç edileceğini söyleyerek, ‘‘müsamaha yok, hepsi gidecek'' dedi. Çiller, hükümetin fark yaparak güvenoyu alması nedeniyle bu milletvekillerine imtiyaz tanınmasının sözkonusu olmadığını belirtirken, ‘‘5-10 kişi olsaydı imtiyazlı davranırdık. Ama sayı fazla'' diye konuştu. Gitmek isteyen milletvekillerine kapıyı göstermeyi sürdüren Çiller, ‘‘İktidarda olsaydık bizim için bir milletvekili bile önemli olurdu. Ama muhalefette olduğumuz için önemli olan sayı değil, sağlam durabilmektir'' görüşünü savundu. DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan ise istifalar için ‘‘Kaz gibi yolunduk. Artık yolunacak tüyümüz mü kaldı'' dedi.

ÖNCE PAŞA GİTTİ

Güreş, dün saat 11.00'de el yazısı ile kaleme aldığı istifa dilekçesini TBMM Başkanlığı'na sundu. Güreş'in istifasından önce parti yönetiminde nabız yoklattığı, ‘Partiden ihraç edeceğiz. Artık paşalığı kalmadı' yönündeki sözlere sinirlendiği öğrenildi. Milletvekili olduğundan beri sorunların ancak Anayol artı CHP veya DSP Koalisyonu ile çözülebileceğini vurgulamaya gayret ettiğini belirten Güreş, ‘‘Hatta son zamanlarda, böyle bir katılım ile kurulacak hükümetin, bazı temel yasaları çıkarttıktan sonra, Türkiye'yi milletvekili genel seçimine götürmesi gerektiğini de defalarca beyan ettim'' dedi.

Güreş, istifa dilekçesinde şu görüşleri savundu:

‘‘Ayrıca Türkiye'nin yüksek menfaati için gerekli gördüğüm Anayol Koalisyon yapısının, Genel Başkanlar dışındaki bir şahsın başbakanlığında dahi kurulabileceğini ve bunun da yaşadığımız çok büyük boyuttaki krizden çıkabilmemiz için şart olduğunu belirttim. Hatta aykırı oylar kullanarak konunun ciddiyetini ortaya koymak istedim. Ama maalesef bu görüş ve tekliflerin burada belirtmekte fayda görmediğim sebeplerle uygulama zemini bulamadı.''

Güreş, hiçbir kimse ve organı müşkül duruma düşürmemek amacıyla, görevini bağımsız milletvekili olarak yürütmek istediğini bildirdi.

YILBAŞ'IN İSTİFASI

Yılbaş da dün saat 12.30'da verdiği istifasında, geçen süreçte siyasi partiler ve yöneticilerinin, Batı demokrasilerinde uygulanan siyasi tutum ve davranışlara, iktidar olabilmek için asgari ölçüde dahi riayet etmediklerini ve bunun için de umut vermediklerini kaydetti. Bu ortam ve koşullarda güvenoylamasına katılmadığını veya bu şekilde tecelli edecek bir oy kararıyla herhangi bir oluşuma destek vermeyi vicdanıyla bağdaştırmadığını kaydeden Yılbaş, dilekçesinde şöyle dedi: ‘‘Bu tutumum, DYP Meclis Grubu'nun almış olduğu karara ters düştüğünden demokratik teamüller uyarınca DYP'den istifa etmem gerekmiştir. Görevi bundan sonra, bir süre bağımsız olarak sürdüreceğim.''

ZEYDAN DA KOPTU

Akşamüstüne doğru DYP Hakkâri Milletvekili Mustafa Zeydan da, partisinden istifa etti. Zeydan, TBMM Başkanlığı'na gönderdiği istifa dilekçesinde, ‘‘gördüğüm lüzum üzerine DYP'den istifa ediyorum'' dedi. Zeydan'ın DTP'ye geçeceği bildirildi.

Bu arada Güvenoylamasına katılmayan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Sedat Aloğlu ve Ufuk Söylemez'in de bu hafta içinde istifa edecekleri bildirildi. Aloğlu'nun da DTP'ye geçeceği ileri sürüldü. Ancak Aloğlu, dün Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, ‘‘Komisyon başkanı olarak işlerimi bu hafta içinde tamamlayacağım. Ondan sonra ne yapacağıma karar vereceğim'' dedi.

Güvenoylamasına katılmayan Söylemez ile Hasan Karakaya ve Osman Berberoğlu'nun da disipline gitmeden partiden ayrılacakları ileri sürüldü.

Yolları ayrıldı

Doğan Güreş, Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile ilişkisini ‘‘Tak diye emrediyor, şak diye yerine getiriyorum'' cümlesiyle özetledi. Başbakanına, odasının duvarına yarısı Çiller, yarısı Atatürk olan yağlıboya tablo asacak kadar bağlıydı. Güreş, büyük tepki toplayan bu tabloyu ‘‘Atatürk devrimlerini sembolize ediyor'' sözleriyle savunmaya çalışmıştı. Oysa Güreş Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturduğunda, sivil otoriteyle çatışması nedeniyle ‘krizlerin adamı' olmuştu. O dönemde Başbakan Yıldırım Akbulut'a, ‘‘ANAP'lılar orduevlerinde toplanmasın'' ültimatomunu verecek kadar sertti. Kamuoyu gündemine, kahvesine zehir konulması olayıyla geldi. Çiller Başbakan olunca, Güreş tümüyle değişti. Çiller'i ‘‘Kararlı, atak, yenilikçi ve cesur bir kadın'' olarak tanımlıyordu. 24 Eylül 1994'te Genelkurmay Başkanlığı'ndan veda ederken, Çiller'den güçlükle ayrıldı. Hemen ardından Milli Savunma Bakanı olacağı konuşulmaya başlandı. Ama Güreş, ‘‘Hayır. Marmaris'e çekilip anılarımı yazacağım. Çok yoruldum'' yanıtını verdi. Aradan bir yıl geçmedi, Çiller safında politikaya atıldı. Refahyol'un güvenoylamasından önce, ‘‘Oyumu beğenmezseniz etek giydiririrsiniz'' dedi. Oyu, başta Meclis'teki yakın arkadaşı kadın milletvekili Gencay Gürün olmak üzere beğenilmedi. Meclis'e geldiğinde ona en büyük yakınlığı gösteren kadın meslekdaşları Ayseli Göksoy ve Gürün ile aralarında soğuk rüzgarlar esti. Atatürkçü kadın meslektaşlarının ağır suçlamalarına hedef oldu. ‘‘Etek giydirirsiniz'' sözü ise kadın kuruluşlarını ayağa kaldırdı. Yalnız kaldı. Adana doğumlu olan Güreş 71 yaşında. Evli ve iki çocuk babası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!