Partiden ihraç edilirsek mahkeme kararıyla döneriz

Güncelleme Tarihi:

Partiden ihraç edilirsek mahkeme kararıyla döneriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin büyük farkla güvenoyu alması DYP'yi, bu hafta kritik bir dönemece daha soktu. Bir yandan güvenoylamasına katılmayan Doğan Güreş, Sedat Aloğlu, Ufuk Söylemez, Mustafa Zeydan, Osman Berberoğlu, Hasan Karakaya ve Mahmut Yılbaş'ın kesin ihraç talebi ile Disiplin Kurulu'na gönderilmesi gündeme gelirken, diğer yandan partinin daha fazla kan kaybına tahammülü kalmaması DYP yönetimini kıskaca aldı. DYP Grup Başkanvekili Mehmet Gözlükaya, ‘‘Çok zor ve ciddi bir haftaya giriyoruz. Soğukkanlı davranmalıyız'' dedi. Güvenoylamasında alınan 25 farklık sonuç DYP yönetimine ağır geldi. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan, koalisyonu ‘Pazarlık Hükümeti' olarak nitelerken, Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük, demokrasinin iyi bir sınav veremediğini belirtti. Genel Sekreter Nurhan Tekinel ise ‘‘Türk milleti iğrenç tabloyu gördü'' dedi.

Yönetim 7'lere büyük tepki gösterirken, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, ‘‘Her tarafa gözkırpan adamlarla devam edemeyiz'' dedi. Ortada bir grup kararı ve tüzük olduğunu anımsatan Ekinci, ‘‘Bunlarla uğraşamayız. Bize dava adamları lazım. Partiye kırgın olan eski AP'liler dahi çok tepkili'' diyerek ihraç sinyali verdi. Gölhan ‘Bu Meclis grup yönetiminin işi. Yönetim Kurulu toplanarak yapılması gerekene karar verir', Bedük ‘Durum parti organlarında kararlaştırılır', Tekinel ise ‘Yönetim, parti iç tüzüğüne göre karar verir'' mesajlarıyla, bu tavrın müeyyidesiz kalmayacağını açıkça vurguladılar. DYP yönetimi, diğer yandan da Osman Berberoğlu, Hasan Karakaya gibi tabanda çok güçlü olan isimlerin ihraç edilmeleriyle birlikte karşılacakları sorunları da kara kara düşünmeye başladı. Nitekim Genel Başkan Çiller ‘‘Bana 60 milletvekili de yeter'' derken Yardımcısı Gölhan, istifalar üzerine ‘‘Daha fazla fire verecek halimiz yok. İstifalar artık son haddine geldi'' dedi.

Yeni hükümete, güvenoylamasına katılmayarak dolaylı destek olan DYP Hakkâri Milletvekili ve GİK üyesi Mustafa Zeydan, bunu Türkiye ve Türk milleti için yaptığını söyledi. Yönetimin hedefi haline gelen ve ihraç tehdidi ile karşı karşıya bulunan Mustafa Zeydan Hürriyet'e şöyle dedi:

‘‘Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı ve gergin ortamda bu hükümetin görev alması gerektiğine inanıyorum. Ülkenin bütünlüğü, Türk Milletinin huzuru ve esenliği açısından bu hükümete şans verilmesi gerekir. Millet artık tepedeki kavgaların bitmesini istiyor.''

Bu hükümetin Türkiye'yi huzura kavuşturacağına inandığını ve yanılmak istemediğini söyleyen Zeydan, DYP Yönetiminin tehdidine ilişkin, ‘‘İhracı bekliyorum'' yorumunu yaptı. DYP Uşak Milletvekili Hasan Karakaya da, güvenoylamasına katılmayışının gerekçesini şöyle açıkladı:

‘‘Partiden ayrılan 35 milletvekiline değil, 8 BBP'liye sahip çıkan Genel Başkan ve Başkanlık Divanı'nın tutumu beni bu davranışa itti. Ülkemizin çıkarı gerekirse ANASOL-D Hükümeti'ne de, bir başka hükümete de destek verilebilir. İhraç edilirsek, mahkeme kararıyla geri döneriz. Önce kendi partisinin oylamalarında bulunmayanlara baksınlar. Böyle birşeyin emsali görülmemiştir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!