Parmak bebek hayata asılıyor

Güncelleme Tarihi:

Parmak bebek hayata asılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 11:05

İZMİR'de ikiz eşi olarak 5.5 aylık, 500 gram dünyaya gelip doğumdan sonra kilosu 440 grama inen parmak bebek Berkecan Özen, yaşama azmiyle doktorlara şışırttı.

“Birkaç gün yaşar” diye düşünülen Berkecan, erken geldiği dünyada 10 günlük olurken, yaşama asılması umutsuz doktorları da umutlandırdı. Berkecan, su hariç anne karnındaki ortamın sağlandığı yapay rahimde yaşam mücadelesi verirken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayda Haksever, “Yaşamak için çok inatçı, azimli. Biz de ona yardım ediyoruz. Bu azminin sürmesini diliyoruz” dedi.

Hamileliği sorunlu geçen ev hanımı 23 yaşındaki Gülşah Özen ile bankacı 25 yaşındaki Tayfun Özen çifti, 2.5 yıl bebek sahibi olmak için tedavi gördü. Aşılama yöntemiyle gebelik sağlandı. Anne olma özlemiyle büyük heyecan yaşayan Gülşah Özen, sürekli yatarak doğumu bekledi. Ancak iki bebek müjdesiyle yaşadıkları hamilelik sürecinde eşinin iki kez rahim ağzının dikildiğini belirten Tayfun özen, Bebeklerimizden biri kız, biri erkekti. Erkek olan çok hareketliydi, o yüzden düşük tehlikesi yaratıyordu. Eşim iki kez operasyon geçirdi, rahim ağzı dikildi. Bu operasyonlar başka hastanede yapıldı. Ancak gebeliğin 22'inci haftasında Özel Şifa Bornova Hastanesi'nde erken doğum gerçekleşti. Kız bebeğimizi doğumdan hemen sonra kaybettik. Oğlumuz ise 500 gram doğdu, bize çok yaşamaz, denildi. Biz de doğumdan birkaç gün sonra onun da acı haberini almayı bekliyorduk. Ama çok inatçı çıktı, bizi de umutlandırdı. Doğumdan sonra kilosu daha da düşmüştü ama doktorları bize azimle yaşam mücadelesi verdiğini söylüyorlar. Doktorlar da yaşatmak, büyütmek için çabalıyorlar, büyük emek veriyorlar. Oğlumu kucaklamayı umutla bekliyoruz” diye konuştu. Tayfun Özen, henüz kucaklarına alamadıkları oğullarına Berkecan adını verdiklerini, nüfus cüzdanını çıkarttıklarını da söyledi.

Öte yandan Özel Şifa Bornova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Yenidoğan Birimi Sorumlusu Ayda Haksever, Berkecan'ın yaşamak için büyük mücadele verdiğini belirtti. Boyu bir diş fırçasından kısa, ağırlığı yarım kilogramın altında olan Berkecan bebeğe, su hariç anne rahmindeki ısıyı, nemi, hareket etme olanağını sağlayan yapay rahim özelliklerindeki kuvözde tutarak yaşam mücadelesine yardım ettiklerini belirten Uzman Dr. Haksever, şöyle konuştu:

“Bebeğimiz, 22 haftalık bir gebelik sonrası 10 gün önce dünyaya geldi. Ancak ikiz eşi olduğu için gelişimi 21 haftalığa uyumlu. İkiz eşini doğumdan sonra kaybetti. Ama çok ciddi bir yaşam mücadelesi vermeye azimli ve gayretli bir bebek, çok uğraşıyor. Biz de ona yardım ettik, ediyoruz. Tabii çok sıkıntılı günler geçirdi. Tabii yeterince akciğer solunumu olmadığı için, akciğerinin yüzeyini genişletmek için ventilatör dediğimiz yapay akciğere bağlayarak bebeğin solunumuna yardımcı olurken, bir taraftan da bebeğin prematüre doğmasının sorunlarıyla mücadele ediyoruz. Bebek inanılmaz hayata asılıyor. O asıldıkça biz umutlanıyor, biz de asılıyoruz. Durumunda hiçbir bozulma yok, inşallah böyle devam eder. Kan değerleri, vücut ısısı, her şey olması gerektiği gibi. Kuvözlerin aynen bir anne rahmi gibi oluşturulması, teknik donanımımız bize bu olanağı sağlıyor. Yapay rahimde, gerçek anne rahmindeki nemi, ısıyı ortamı sağlayarak onun yaşam mücadelesine, kavgasına destek olmaya çalışıyoruz.”

Henüz gözleri açılmayan, ama kuvözde sanki anne rahmindeymiş gibi hareket eden Berkecan bebeğe anne sütü verilmeye başlanırken, sürekli başında bir hemşire bulunduruluyor, fonksiyonları cihazlarla kontrol ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!