Paris'te muhteşem davet

Güncelleme Tarihi:

Pariste muhteşem davet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

KOÇ ailesi Paris'te açtığı sergi nedeniyle, Türkiye ve Fransa'dan ünlü simaların katıldığı bir resepsiyon ve bir de yemek verdi. Dün ve önceki gün verilen davetlere, aralarında Doğan Holding Yönetim kurulu Başkanı Aydın Doğan ve Sabah Gazetesi sahibi Dinç Bilgin'in de bulunduğu çok özel davetlilerden oluşan tanınmış birçok ünlü isimle birlikte toplam 6 bin kişi katıldı.

Davette Paris Büyükelçimiz Sönmez Köksal ve eşi Filiz Akın Köksal, Unesco Büyükelçimiz Turhan Fırat ve eşi Pınar Fırat ile Paris Başkonsolosu Turgut Serdaroğlu ve eşi de hazır bulundu.

TANINMIŞ SİMALAR

Ayrıca eski Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing ve eşi, eski başbakanlardan Lyon Belediye Başkanı Raymond Barre, eski BM Genel Sekreteri Boutros Gali, Olivier ve Antoine Giscard d'Estaing gibi tanınmış simalar da geceye rek kattı.

Dışışleri Bakanı İsmail Cem ile Kültür Bakanı İstemhan Talay da Ankara'nın yoğu gündemi sebebiyle resepsiyona katılmaktan son anda vaz geçtiler.

Koç grubunun davetleri Jacquemart Andre Müzesi'nde İnan ve Suna Kıraç'ın özel koleksiyonu ile Sadberk Hanım Müzesi'nden İznik, Kütahya ve Çanakkale seramiklerinden oluşan 15-16 yüzyıllara ait 200'e yakın eserin sergilenmesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Koç'ların Jacquemart Andre Müzesi'ndeki sergisi 2 Temmuz'a kadar açık kalacak. Fransız Enstitüsü'ne (Institut de France) ait olan Jacquemart Andre Müzesi, yıllık 200 bin ziyaretçi ile Paris Louvre ve Orsay müzelerinden sonra üçüncü sırada bulunuyor.

SERAMİĞİN İHTİŞAMI

Serginin açılışından önce Koç Holding Halkla İlişkiler Koordinatörü Can Çağdaş, Beko France Uluslarası Ticaret Başkan Yardımcısı Nedim Esgin, Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Şebnem Akalın, Koç Grubu-Ram France Genel Müdürü Nesil Giray ve Koç Vakfı Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Entitüsü Danışmanı Ahmet Abut bir basın toplantısı düzenleyerek 'Splendeurs de la Ceramique Ottomane - Osmanlı Seramiklerinin İhtişamı' sergisiyle Osmanlı Seramik sanatının birbirinden değerli eserlerinin ilk kez yurt dışına çıktığına dikkat çektiler.

Sergi ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

'Özel olarak ve ilk kez İstanbul ulusal hazinelerinden sayılan Sadberk Hanım Müzesi ve Kıraç ailesinin iki büyük ve önemli koleksiyonu yurt dışına çıkıyor. İznik seramikleri Osmanlı İmparatorluğu döneminin önemli eserlerinin çeşitli bölümlerini kaplarken aynı zamanda dünyanın eşi bulunmaz dekorunu da oluşturuyor. İznik seramiklerinde beyaz zemin üzerine kullanılan ve derinlik havası veren eşsiz mavi renkler eski dönemlerin tipik karakteristiğini günümüze taşıyor. Sanat kenti Kütahya seramikleri de kişi, hayvan ve çiçekli motifleriyle ev ve diğer iç mekanlarda günlük yaşamın tüm renklerini buluşturuyor. Çanakkale Seramikleri ise çeşitli formlarda ve değişik renklerde halk sanatının en güzel karakteristiklerini sunuyor.'

Paris'teki Jacquemart Andre Müzesi'nde İznik, Kütahya ve Çanakkale seramiklerinden oluşan bir sergi açan Koç Ailesi, bu çerçevede iki gün üst üste davet verdi. Davetlere, büyük çoğunluğu Türkiye ve Fransa’dan 6 bin tanınmış sima katıldı. 2 Temmuz’a kadar açık kalacak sergide 15’inci ve 16’ıncı yüzyıllara ait 200’e yakın eser yer alıyor.

Paris’teki davetin Türkiye’den gelen konukları arasında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, Doğan Medya Grubu Başkan Vekili ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ve işadamı Taylan Bilgel de vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!