Pardus maceralarım

Güncelleme Tarihi:

Pardus maceralarım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2007 12:44

TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux tabanlı ücretsiz yerli işletim sistemi Pardus'u dizüstü bilgisayarıma kurmamla beraber yeni bir dünyanın kapılarından içeri girdim.

Haberin Devamı

Geçen hafta yayınlanan 3G (sıkıntılı) geliyor yazımdan sonra ihale iptal edildi ve bu yeni telefon şebekesi maceralarımız biraz ertelendi. Bununla ilgili bir yazı kaleme alacağım ama bu hafta yerli işletim sistemi Pardus'tan bahsetmek istiyorum:

Birkaç aydır 'ha bugün, ha yarın' diyerek ertelediğim Pardus kurulumunu haftasonu gerçekleştirdim. Önce işletim sisteminin resni İnternet sitesindeki  (www.pardus.org.tr) kurulum dosyalarını  bilgisayarıma indirdim. Ardından ISO dosyasını CD'ye yazdım ve açılış CD'si oluşturdum. Dizüstü bilgisayarı CD'den açmam ve işletim sistemini kurmam yaklaşık 1 saatimi aldı. Sürücüydü, tanımamaydı, eksik çalışan donanım falan olmadı. İşletim sistemi herşeyi otomatik olarak tanıdı ve hemen kullanmaya başladım. İşletim sistemini sabit diski ikiye bölerek (PartitionQMagic sağolsun) ikinci diske kurdum. Böylece istediğim zaman Windows XP kurulu olan bölüme geçebiliyorum. Yani iki işletim sistemi aynı makine üzerinde çalışabiliyor.

Haberin Devamı

2005 yılından beri geliştirilen Pardus'un en son sürümü Pardus 2007.2 Caracal caracal. Pardus kelimesi 'Anadolu Parsı' olarak bilinen leopar türünden geliyor. Bu Pars'ın en son görülme tarihi Ocak 1974.

Hayatımda ilk kez Linux kullanan biri olarak (bu konuda geç kaldığımı itiraf etmeliyim) arayüzün Windows XP'ye benzediğini söyleyebilirim. Ancak benzerlik sadece görünümde. Programların ve sistemin çalışma mantığı tamamen farklı. Ücretsiz bir işletim sistemi olan Pardus, tamamen Türk yazılımcılar tarafından geliştirilmiş.

İşletim sisteminin en sevdiğim yönü bütün yazılımların hazır gelmesi oldu: OpenOffice (Word ve Excel dosyalarını da açabilen ücretsiz ofis yazılımı),   Mplayer (Video oynatma yazılımı), Gimp (imaj düzenleme), Kget (Download manager) ve onlarca farklı yazılımla birçok ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Windows'ta olduğu gibi sürekli bir şeyler yüklemeniz gerekmiyor. Yazılımlar o kadar çeşitli ki ekran görüntüsü (screenshot) için bile hazır gelen bir program (Ksnapshot) bulunuyor. Benim için çok sorun olmasa da işletim sistemi tamamen Türkçe. Birçok yazılım da Türkçe arayüze sahip (geliştiricileri tebrik etmek lazım epey uğraşmışlar).

Haberin Devamı

Sistemle yaptığım denemelerde özellikle OpenOffice yazılımını başarılı bulduğumu belirteyim. Alternatif bir Office programı olan bu program iyi çalışan bir imla kılavuzuna sahip. Benim gibi haftada en az 10 bin karakter yazı yazıyorsanız tashih kaçınılmaz oluyor. OpenOffice hızır gibi imdadıma yetişti. Bu programın Windows versiyonunun da bulunduğunu hatırlatmak isterim.  Bu arada Pardus, DivX dosyalarını da codec falan istemeden çalıştırabiliyor.

Yukarıda da söylediğim gibi biraz geç kalmış olsam da Linux tabanlı bir işletim sistemini ilk kez kullandım. Pardus'la olan tecrübem henüz çok yeni. İşletim sisteminin önünde uzun bir yol var ve geliştirilmesi gereken bir çok özelliği bulunuyor. Yine de ücretsiz olması, İnternet'te yüzlerce ücretsiz yazılımın bulunması ve en önemli açık kaynaklı olması bu işletim sistemini oldukça cazip hale getiriyor.

Haberin Devamı

Farklı işletim sistemlerine merakınız ve biraz vakit varsa yerli malı işletim sistemimiz Pardus'u denemenizi tavsiye ederim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!