‘Papaz’ şantajına boyun eğdi

Güncelleme Tarihi:

‘Papaz’ şantajına boyun eğdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2012 00:00

Almanya lideri Angela Merkel, Avrupa’yı kurtarmaya çalışırken az daha ülkesinde yaşanan cumhurbaşkanlığı krizinde hükümeti kaybedecekti. Koalisyon ortağı FDP, muhalefetin ve halkın adayı eski papaz Joachim Gauck’u destekleyince Merkel yalnız kaldı. Ancak Merkel, daha büyük bir krize yol açmadan Gauck’u zoraki destekledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un, hakkındaki gündeme gelen yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalmasının ardından ortaya çıkan siyasi kriz, kısa süre içerisinde çözüldü. Başbakan Angela Merkel, muhalefetle birlikte adayının, Joachim Gauck olduğunu önceki akşam açıkladı. Ancak bu gelişme, yedi yıldır şansölye koltuğunda oturan Angela Merkel için, daha ziyade bir yenilgi, hattâ Der Spiegel dergisine göre, “bugüne kadarki en büyük yenilgi” olarak tanımlandı.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’in yanısıra, iktidarın küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından ısrarla istenen Gauck’un, Merkel’in Hıristiyan Demokratları (CDU) tarafından kabul edilmesinde, koalisyonun çatlaması olasılığına karşı ortaya çıkan bir mecburiyetin etkili olduğu belirtiliyor. Zira Gauck, bundan önceki Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde, Merkel’in blokajı ve Wulff tercihi nedeniyle istediğini elde edememişti.

Haberin Devamı

Süpermen değilim
Papaz kızı Merkel’in, bu kez kendi ağzıyla, “Adayım Gauck” açıklamasını yapmak zorunda kalması, aynı zamanda bir papaz olan müstakbel cumhurbaşkanı için rövanşı kazanmak anlamına geliyor. Haberi takside aldığını söyleyen  “Elimi, yüzümü bile yıkamadan geldim” diyerek çevresindekileri güldürdü. Gauck, “Benden bir ‘Süpermen’, hatasız, kusursuz bir insan olmamı beklemeyin” diye konuştu. Bild Gazetesi, aday belirleme pazarlığı sırasında, koalisyonun çatlama noktasına kadar geldiğini gösteren tartışmalar yaşandığını öne sürüyor.

Joachim Gauck kimdir

- 1940 Rostock doğumlu Gauck, aynı Başbakan Merkel gibi, Soğuk Savaş dönemini Doğu Almanya’da geçirdi.

- Gauck’un babası, eski Sovyet gizli servisi tarafından tutuklanarak 4 yıl boyunca Sibirya’da bir cezaevinde tutuldu.

- Gauck, 1958-1965 yılları arasında Protestan teolojisi eğitimi gördükten sonra rahip oldu.

- İki Almanya’nın birleştiği dönemde Rostock kentindeki direnişi de örgütleyen Gauck, birleşmeden sonra da, Doğu Almanya’nın eski istihbarat servisi olan STASI’nin tuttuğu dosyalardan sorumlu olan dairenin başkanlığına getirildi.

Haberin Devamı

- 2010 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olan Gauck, az farkla, CDU/CSU tarafından desteklenen Christian Wulff’un gerisinde kalmıştı. Dört çocuk babası olan Gauck, kendisinden 20 yaş küçük bir gazeteciyle birlikte yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!