Papandreu cesur politikasına devam edecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Papandreu cesur politikasına devam edecek mi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 07, 2009 13:51

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Yorgo Papandreu attığı cesur politik adımlarla tanınan, aileden gelme bir devlet adamı. Kendi ülkesinde sıkça eleştirilen Papandreu aynı zamanda Türkiye ile dostane ilişkiler kuran bir siyasetçi.

Haberin Devamı

Partisinin zaferle ayrıldığı Pazar günkü genel seçimlerden sonra başbakanlık koltuğuna oturan Papandreu, dün kabinesini açıklarken dışişleri bakanlığını da sürpriz bir şekilde kendi üstlendi.

 

ABD’nin Minnesota eyaletinde dünyaya gelen 57 yaşındaki siyasetçi, eski baÅŸbakanlardan Andreas Papandreu’nun oÄŸlu ve Yorgo Papandreu’nun da torunu.Â

 

Annesi Amerikalı olan Papandreu, İsveç'teki Stockholm Üniversitesi ve ABD'deki Massachusetts Amherst College'da sosyoloji eğitimi aldı. Papandreu daha sonra London School of Economics'te sosyoloji ve kalkınma alanında yüksek lisans yaptı.

 

Haberin Devamı

İkinci lisanı olan Yunanca'yı sık sık yeterli seviyede kullanamadığı konusunda eleştirilen Papandreu, Yunanistan’daki zorunlu askerlik görevinden de muaf tutuldu.

 

Papandreu’yu küçük düşürmek isteyenler Yunanlı siyasetçi için genellikle her şeyi yanlış yapan kişiler için kullanılan Yorgakis (Küçük Yorgo) lakabını kullanıyor. Hatta Papandreu’nun bazı arkadaşları da zaman zaman bu kişilere katılarak Yunanlı politikacıyı böyle çağırıyor.

 

CESUR ADIMLAR 

1999 Şubat ayında dışişleri bakanı olan ve beş yıl süreyle bu görevi sürdüren Papandreu, Şubat 2004'ten beri PASOK partisinin liderliğini yürütüyor.

 

1982 yılında meclise giren, eğitim bakanlığı dahil çeşitli bakanlıklarda görev alan politikacı, Batı Trakya’daki üniversitelerdeki görevlerin yüzde beşinin Müslüman azınlığa ayrılmasını öngörerek, Yunanistan’da pozitif ayrımcılık ilkesini uygulayan ilk siyasetçi oldu. Ayrıca ülkede Açık Üniversite uygulamasının başlatılmasında da öncü oldu.

 

İnsan hakları dalındaki çalışmalarından ötürü birçok ödül ve fahri doktora alan Papandreu, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine dönük cesur adımlar da attı.

 

Haberin Devamı

Papandreu'nun iki ülke arasındaki gerginliği hiçe sayarak Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile kurduğu samimi diyalog Türk-Yunan yakınlaşmasında etkin rol oynadı.

 

SİRTAKİ YAPTI
Papandreu, 2001 yılında Yunanistan’dan gelen yoğun tepkilere rağmen Ege’deki Sisam Adası'nda Cem onuruna verdiği akşam yemeğinde, 5 yıl önce aynı tarihte ölen babasının en sevdiği şarkı eşliğinde sirtaki yaptı. Ertesi gün Kuşadası’na geçen ikili barış güvercinleri uçurdular

 

Cem ile birlikte 2000 yılında dünyada 'Yılın Devlet Adamı' ödülünü alan Papandreu, Türk siyasetçinin 2007 yılında İstanbul’da gerçekleşen cenazesine katılıp mezarına toprak attı.

 

2006 yılından bu yana Sosyalist Enternasyonel başkanlığını yürüten Papandreu’nun dışişleri bakanlığı döneminde iki ülke arasında oluşan barış havasının önümüzdeki dönemde de yeniden hakim olup olmayacağı merak konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!