Panelin perde arkası

Güncelleme Tarihi:

Panelin perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Panelin yöneticisi Doğan Hızlan, bu toplantılarının en çok sıkıştırılan ismiydi. Hürriyet Gösteri Dergisi'nin yayınladığı Türk Kültürünü Yönlendiren 100 Kudret Simsarı dosyası, konuşmaların ana konusuydu. Bu listede ismi olan Fethi Naci, Ferit Edgü ve Yaşar Kemal, suçlu olarak kabul ettikleri Hızlan'a sık sık sitemde bulundular. İtiraz ettikleri konu, kendilerine simsar denmesiydi.

Uzun süredir Falez Oteli'nde kalan Yaşar Kemal, hasret kaldığı dostlarıyla sık sık sohbet etme imkanı buldu.

Panel dinleyicileri arasında tanıdık simalar da vardı. Bunlardan biri de tatilin Kaş'ta geçiren Orhan Duru'ydu. Paneldeki bir diğer isim de deneme yazarı Uğur Kökden'di.

Yaşar Kemal sohbetlerinde romanlarını nasıl yazdığını da anlattı. Romanını önce kafasında kuran ünlü yazar, ilk iş olarak bunu yakınlarına anlatırmış. Yaşar Kemal bu yöntemini gençliğindeki Aşık Kemal olduğu günlere bağlıyor. Romanlarını anlattığı kişilerin başında da eski dostu Fethi Naci geliyormuş. Yaşar Kemal bir romanını anlattığında eğer Fethi Naci beğenmezse bir ay boyunca telefona çıkmıyormuş. Yaşar Kemal de böylece dostunun yazacağı romanını beğenip beğenmediğini anlıyormuş.

Fethi Naci yazdığı eleştirilerinin nasıl tepki aldığına ilginç bir örnek verdi. Tahsin Yücel'in iki kitabını beğenip eleştiri yazmış. Son romanını ise beğenmediği şeklinde eleştirmiş. Bir gün Tahsin Yücel, Fethi Naci'ye telefon ederek keşke o iki kitabı da beğenmediğini yazsaydın demiş. Çünkü iyi olduğunu söylediğin kitaplarım hiç satmıyor. Beğenmediğin ise beşinci baskıya ulaştı.

Falez Oteli yetkilileri konuklara tam bir ev sahipliği yaptılar. Bizim gibi bir çok konuk gerçekten o sıcak ortamdan istemeyerek ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!