Pandemi nedir? Hangi hastaneler pandemi hastanesi?

Güncelleme Tarihi:

Pandemi nedir Hangi hastaneler pandemi hastanesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2020 22:32

Dünyada hızla yayılan corona virüsüne yönelik Dünya Sağlık Örgütü hastalığın küresel salgın haline dönüştüğünü söyleyerek pandemi ilan etti. Ülkemizde de corona virüsüne karşı alınan önlemler kapsamında Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki bazı hastanelerin pandemi hastanesi ilan edildiğini açıklamıştı. Peki, Pandemi nedir? Hangi hastaneler pandemi hastanesi? İşte, Sağlık Bakanlığı pandemi hastaneleri özellikleri ve pandemi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.

Haberin Devamı

Pandemi kelimesi corona virüs mücadelesi kapsamında gündeme gelen son gelişmelerle beraber hayatımıza girdi. Tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen isim olan pandemi kapsamında bazı hastaneler pandemi hastanesine dönüştü. İşte, pandemi nedir? Hangi hastaneler pandemi hastanesi? sorularının yanıtını araştıranlar için detaylar...

PANDEMİ NEDİR?

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik; nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı, hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması ve hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması olmak üzere 3 şarta bağlıdır.

Haberin Devamı

PANDEMİ HASTANESİ NEDİR?

COVID-19 tanısı almış (test pozitif) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlanır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs hastalıkları, İç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler Pandemi Hastanesi olarak kabul edilir.

Pandemi hastanelerinde COVID-19 ile enfekte vakaların cerrahi müdahalelerinin yapılabileceği 1 ameliyathane odası ve kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinin olduğu hastanelerde enfekte gebelerin doğum yapabilecekleri 1 doğum odasının belirlenmesi ve rezerve olarak tutulması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!