Özürlülere oy kolaylığı

Güncelleme Tarihi:

Özürlülere oy kolaylığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANASOL-D Hükümet ortakları ile CHP'nin kurmayları dün, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan ile yaptıkları toplantıda seçim yasası taslağının ana çerçevesini belirlediler. Taslağın getirdiği en önemli yenilik, Türkiye'de ilk kez bir seçimde özürlülerin rahat bir şekilde oy kullanabilmeleri için özel bir düzenleme getirmesi oldu.

İki seçimin bir arada yapılmasından doğacak sıkıntıları aşmak için tedbirleri gözönünde bulunduran YSK, kahvehane, özel okul gibi binalara da sandık koyabilecek. Son seçimlerde oyların çöplerden çıktığını hatırlayan siyasi partiler, yeni yasayla buna da tedbir getirdiler. Yeni düzenleme ile oyların güvenliği oluşturulacak geçici seçim kurulları tarafından sağlanacak. Taslağa son şekli bugün verilecek ve yasa önerisi TBMM Başkanlığı'na sunulacak. 8 maddeden oluşan yasa taslağının içeriği şöyle:

Madde 1- TBMM'nin 21. dönem milletvekili genel seçimleri ve mahalli idareler genel seçimleri birlikte yapılır. Oy verme günü 25 Nisan 1999 Pazar günüdür.

Seçimin başlangıç tarihi 4 Ocak 1999 günüdür.

298 sayılı kanunun 14. maddesinin 11. fıkrasında düzenlenen seçime katılacak siyasi partilerin YSK'ca tespitinde seçimin başlangıç tarihi olan 14 Ocak 1999 günü esas alınır.

Madde 2- 25 Nisan 1999 günü yapılacak seçimlerde aday olabilmek için istifaları veya görevlerinden ayrılmaları zorunlu olan görevlilerin görevlerinden en geç 11 Ocak 1999 günü mesai saati bitimine kadar ayrılmaları gerekir.

Madde 3- 298 sayılı yasanın 18. maddesine aşağıdaki fıkra ilave edilmiştir: ‘‘Seçmen sayısı 25 bini aşan ilçelerde seçim evrakının dağıtım ve toplanması, seçim kurullarından sonuçların alınması ve birleştirilerek bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna teslimi amacıyla Geçici İlçe Kurulları oluşturulabilir’’

Madde 4- 298 sayılı kanunun 20. maddesinin 2 nolu bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

‘‘Sandık kurulları kurmak, başkanlarıyla yeterli sayıda üyesinin eğitimini sağlamak.’’

Madde 5- 298 sayılı kanunun 30. maddesine aşağıdaki fıkra ilave edilmiştir:

‘‘İlçe Seçmen Kütük Büroları ve İl Seçim Kurulları için öncelikle adliye binalarında cumhuriyet başsavcısı yoksa hükümet konaklarında mülki amir yeterli nitelikte yer ayırmakla görevlidir.’’

Madde 6- 298 sayılı kanununun 74. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Madde 74- Özürlü seçmenlerin de oylarını rahatlıkta kullanabilmeleri için gerekli tedbirler alınır. Sandıklar okul, (Özel okullar ve özel dershaneler dahil) avlusu ve salonları mabedlerin elverişli kısımları geniş genel yerlere, yetmediği takdirde kiralanacak kahvehane, lokanta gibi yerlere konur. Kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına sandık konulamaz.’’

Madde 7- Bu kanun yayımı tarihinde yürürülüğe girer.

Madde 8- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!