Özel Timcileri gözaltına alan Yazıcıoğlu Genel Müdür

Güncelleme Tarihi:

Özel Timcileri gözaltına alan Yazıcıoğlu Genel Müdür
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın göreve geldiği günden beri Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atamak istediği Kemal Yazıcıoğlu, adını ilk olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan Derinlemesine Araştırma Laboratuvarı (DAL) grubunda çalışırken duyurdu. O dönemde ‘Komiser Kemal’ olarak anılan Yazıcıoğlu hakkında, 1980'li yıllarda işkence iddiaları doruğa çıktı.

ÜÇÜNCÜ EVLİLİĞİ

İzmir Emniyet Müdürlüğü görevini yaparken Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirilmesi düşünülen Yazıcıoğlu, özellikle hükümetin DSP kanadının tepkisi üzerine dörtlü kararname ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. ‘İki eşli olduğu’ iddiaları ve daha önce valilik yapmadığı gerekçesiyle Emniyet Genel Müdürü yapılmadığı bildirilen Yazıcıoğlu, 21 Eylül 1996'da, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel şahitliğinde Hülya Akgül ile üçüncü evliliğini yaptı. Yazıcıoğlu'nun, önceki eşinden üç çocuğu bulunuyor.

TOPAL CİNAYETİ

Yazıcıoğlu İstanbul Emniyet Müdürü olduğu dönemde, Ömer Lütfi Topal cinayetinin aydınlatılması amacıyla Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir ile özel timci Ercan Ersoy, Ayhan Çarkın ve Oğuz Yorulmaz'ı gözaltına aldırdı. Ancak daha sonra gözaltındaki kişiler Mehmet Ağar'ın talimatıyla Ankara'ya getirilerek serbest bırakıldı. Yazıcıoğlu hakkında dava açıldı.

İTİRAF KASETLERİ

O dönemde, özel timci polislerin itiraflarda bulundukları ve itiraf kasetlerinin Yazıcıoğlu'nda bulunduğu öne sürüldü. Bu kasetlerin Yazıcıoğlu tarafından kendisi gibi Karadenizli olan Başbakan Mesut Yılmaz'a iletildiği iddia edildi, ancak bu iddia doğrulanamadı. Yazıcıoğlu, 5 Aralık 1996'da Meral Akşener tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden açığa alındı. 1 Ocak 1997'de de kızak görev olan APK uzmanlığına alındı. 28 Ekim 1997 tarihinde ise Ordu Valiliği'ne atandı.

Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın İzmir Valiliği'ne, İzmir Valisi Ömer Çakır'ın da İstanbul Valiliği'ne getirilmesiyle, Yazıcıoğlu'nun önü açılacak. Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu, en sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğuna oturacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!