Özel okullar ne olacak

Güncelleme Tarihi:

Özel okullar ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özel okullar ortak sınav kapsamında olacak mı?

Hayır. Özel okullar, mevzuatlarına uygun esaslara göre, kendi sistemleri ile öğrenci alacaklar.

Sınav ne zaman yapılacak?

Tarih açıklanmamasına karşın, haziran ayının 3 veya 4. haftasında yapılacak.

Sınava kimler girebilecek?

Ortak sınava, daha önce sınıf tekrarı yapmamış öğrencilerden bu yıl 8. sınıfı bitirme durumunda olanlar girebilecek. İlköğretimin diğer sınıflarında bulunan öğrencilerin bu sınava girme hakları bulunmuyor.

İlköğretim başarı ortalaması sınavda etkili olacak mı?

Öğrencinin, ilköğretim 4, 5, 6 ve 7. sınıflara ait ağırlıklı notlarının aritmetik ortalamasının belli oranda sınav puanına etki etmesi uygulaması bu yıl yok. Bu uygulama, önümüzdeki öğretim yılı (1999-2000) yapılacak ortak sınavdan itibaren geçerli olacak.

Sınav nasıl uygulanacak?

Ortak sınav, aynı gün tek oturumda yapılacak. Öğrencilere aynı soruların yer aldığı testler uygulanacak. Ancak, test sonuçlarının değerlendirilmesi farklı olacak.

Başvurular ne zaman başlayacak?

Bakanlık, başvuru tarihi, koşulları ve sınav tarihinin yer alacağı sınav takvimini yarıyıl tatili öncesinde açıklayacak.

Başvuru koşulları değişecek mi?

Her okulun özelliğine göre belirlenen başvuru koşulları değişmeyecek. Ancak, lise seviyesine çekilen Anadolu liseleri ve Anadolu imam-hatiplere daha önce ilköğretim 5. sınıftakiler katılabilirken, bu yıldan itibaren yalnız 8. sınıf öğrencileri girebilecek.

Tercihte nelere dikkat edilecek?

Bu okullardan biri ya da birkaçı için şansını denemek isteyen öğrenci, tercih edeceği okulun mevzuatına uygun ön koşulu taşımak şartıyla bu okul veya okullara tercih formunda yer verebilecek. Okulların ön koşullarıyla ilgili bilgiler, 1998 Ortak Sınav Kılavuzu'nda yer alacak. Öğrenci, tıpkı Üniversite giriş sınavında (ÖYS) olduğu gibi tercih formunu, ön koşulları gözönünde tutarak, ‘öncelik sıralaması’na dikkat ederek dolduracak.

Kimler hangi okulları tercih edebilecek?

Örneğin, bu yıl ilköğretim son sınıfta olup da fen lisesini tercih etmek isteyen öğrencinin, ilköğretim 2. sınıf Türkçe, Fen Bilgisi ve Matematik derslerinin her birinin yıl sonu notunun en az 2 (iki), bu üç dersin yıl sonu notları toplamının en az 10 (on) olması ve daha önce sınıfta kalmamış olması şartı aranacak. Durumu bu koşula uymayan öğrenci, tercih formunda fen liselerine yer veremeyecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!