Özel dağıtım şirketleri rekabet istiyor

Güncelleme Tarihi:

Özel dağıtım şirketleri rekabet istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2001 00:00


Posta taşımacılığı yapan özel şirket yöneticileri, Posta ve Telgraf Teşkilatı'nın (PTT) posta hizmetlerinde tekel hakkına sahip olmasının, Avrupa Birliği'ne (AB) girmeye hazırlanan Türkiye'nin önünde ''önemli bir engel'' olduğu görüşünü savunuyorlar.

Özel şirket yöneticileri, postada tekelciliğin tüketicinin aleyhine olduğunu ve hizmetin verimli olmasının, rekabet ortamının sağlanması ile mümkün olacağını belirtiyorlar.

PTT Kaliteli hizmet vermiyor

Aktif Dağıtım Genel Müdürü Yusuf Köse, PTT'nin, çağın ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte hizmet vermediğini savundu. Köse, şunları kaydetti:

PTT, siz 'benim gönderimin şu kadar süre içerisinde ulaşması gerek' dediğinizde, bunu kabul etmiyor. Bir kimse, bir kredi kartı gönderiyorsa ve bu kartın, sahibinin dışında bir kimsenin eline geçmesini istemiyorsa özel şirketleri tercih ediyor. Çünkü PTT, sizi evinizde bulamazsa mektubu bırakıp gidiyor. Kaybolması veya olmaması önemli değil.

PTT, normal gönderiler için özel hizmet vermiyor. Biz, bankalarla anlaşarak özel hizmet veriyoruz. Vaktinde veya sahibine ulaşmayan gönderiler için gerektiğinde bankalara tazminat ödüyoruz. Artık dünyada bütün tekeller ortadan kaldırılıyor. Tekelin olduğu her yerde, tüketicinin aleyhine durumlar olması kaçınılmazdır. İyi hizmet,her şeyi rekabete açık tutmakla mümkün olur.

AB kriterleri uygulansın

Hızlı Dağıtım Genel Müdürü Cemal Rüştü Erel ise iletişim ve dolaşımda çağı yakalamanın, yeni teknolojilerin kullanılmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı. Erel, şunları söyledi:

Kamu hizmeti için kurulmuş geleneksel bir örgütün doğasından gelen işleyiş bozukluklarını ve hantallıkları aşarak, kendi parkurunu en iyi şekilde koşar hale gelmesi hepimizin temennisidir. Ancak bunun sorumlusu olmadığımızı, kurban aranmasına gerek bulunmadığını, imkansızın peşinden koşmakla çözüme ulaşılamayacağını vurgulamak isterim. PTT, vatandaşa bazı şeyleri dayatmakta, vatandaşı hizmetten mahrum bırakmaktadır. Biz, internet çağının kriterleriyle çalışıyoruz. Her şeyi, hiçbir devlet desteği olmaksızın, kendi öz kaynaklarımız ve çabalarımızla sağlamış durumdayız.

Türkiye'nin, AB'ye aday olduğunu hatırlatan Erel, ''Avrupa'da ne varsa Türkiye'de de olmalıdır. Avrupa orijinli dağıtım firmaları, ülkemizde hangi kıstaslara tabi ise bizlere de dağıtım firmaları olarak o kriterler uygulanmalıdır. Avrupa kaynaklı taşıyıcı firmalar, Türkiye'de istedikleri gibi at oynatıyorlar'' diye konuştu. (aa)

Mektuplar, yalnız PTT'ye emanet







Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!