Özbey bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Özbey bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

İpekçi cinayetinin kilit ismi Yalçın Özbey'in Almanya'da yakalandığı iddiası tam bir bilmeceye döndü. Türk Adalet Bakanlığı apar topar bir iade dosyası gönderirken, Hürriyet muhabirinin telefonla oluştığı Özbey, ‘‘Şu anda karımla uyuyorum. Beni arayan da soran da yok’’ dedi.

Adalet Bakanlığı, Yalçın Özbey'in yakalandığı haberleri üzerine dün akşam üzeri jet hızıyla Almanya'dan üçüncü kez Özbey'in iadesini ve bu amaçla tutuklanmasını istedi. Adalet Bakanlığı yazısında, daha önce ölüm cezası gerekçesiyle iadesi reddedilen Özbey'in 3713 sayılı yasa ile getirilen aftan yararlandırılacağı ve en fazla on yıl hapisle yargılanacağı belirtildi.

Almanya İnterpolü, Alman Adalet Bakanlığı'na atfen Türk İnterpolü'ne çektiği 27 Ekim 1999 tarihli teleks mesajda, ‘‘Özbey'in iadesi prensip olarak mümkün olabilir. İade dökümanlarının öngörülen kanaldan gönderilmesini bekliyoruz’’ denildi.

Bunun üzerine, Türk İnterpol'ü mesajı alır almaz, Türk Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları'na Almanya'nın talebini iletti. Türk İnterpol'ü Almanya İnterpol'üne yeni bir mesaj çekerek, ‘‘Özbey'in Almanya'da tutuklu olup olmadığı veya yerinin tespit edilip edilmediğini bildirin’’ denildi. Almanya bu mesaja resmen yanıt vermedi.

Türk Adalet Bakanlığı ise 28 Ekim 1999'da, Almanya'ya iletilmek üzere İnterpol'e yazdığı mesajında, ‘‘Özbey'e isnat edilen suç 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası ile getirilen affa girmektedir. İadesi halinde en fazla on yıl hapis cezası verilebilecektir. Bu yüzden adı geçenin Türkiye'ye iadesi amacıyla tutuklanmasını talep ederiz’’ denildi.

TANTAN: ALMANYA GÖZALTINA ALMAMIŞ

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ‘‘Almanya Özbey'i gözaltına almamış. Daha gözaltına almadan iadesiyle ilgili dosyasını istemiş’’ dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada da ‘‘Almanya İnterpol'ünün Özbey'in iadesinin prensipte mümkün olduğu belirterek, iade dökümanları istediği, bunun üzerine de konunun Türk Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarına iletildiği’’ belirtildi.

Üst düzey bir İnterpol yetkilisi de, ‘‘Bize Özbey yakalandı diye bir bilgi gelmedi’’ bilgisini verdi.

SERBEST Mİ BIRAKILDI

Özbey'in şu anda Almanya'da gözaltında olmaması, ‘‘Acaba Özbey gözaltına alındı da sonra serbest mi bırakıldı. Almanya Özbey'i gözaltına almadan iade dosyasını neden istesin?’’ yorumlarına yolaçtı. Bulmacaya dönüşen olaylar zinciri şöyle gelişti:

BİR KERE DAHA OLDU

Özbey, geçtiğimiz yıllarda da Belçika'da gözaltına alınmıştı. Belçika interpolü Türk İnterpolünden Özbey'in iadesiyle ilgili dosyayı istemişti, ancak o dönemde Özbey'in iadesiyle işlemler zamanında yetiştirilemediği için Yalçın Özbey serbest bırakılmıştı.

DOSYASIZ İADE BAŞVURUSU

Adalet Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili de, Özbey'in yakalandığına ve gözaltına alındığına ilişkin resmi bir bilginin henüz kendilerine ulaşmadığını belirterek, tek sayfalık bir başvuru ile ve jet hızıyla Almanya'dan iadesini istediler. İade yazısı dün Alman makamlarına iletilmek üzere Dışişlerine gönderildi. Türkiye daha önce iki defa Özbey'in iadesini istediği için yeniden suç dosyasını Alman makamlarına iletmedi. Eski iade dosyalarına istinaden başvuruda bulunuldu.

Şu anda karımla beraber yatıyoruz

20 yıldır aranan Yalçın Özbey, Almanya'da yakalandığı yolundaki haberlere şaşırdığını söyledi. Yaklaşık 2 yıldır Türk kökenli Belçika vatandaşı eşiyle Belçika'nın başkenti Brüksel'in St. Josse banliyösünde yaşayan, emlakçılık ve kredi işleri yapan Yalçın Özbey, kendisini cep telefonundan arayan Hürriyet muhabirine ‘Ben şu anda karımla yataktayım. Başka bir gazeteci az önce aradı ve böyle bir haber çıktığını söyledi. Şoke oldum. Tabii beni karşısında bulunca o gazeteci de şaşırdı. Bunlar birşeyin peşinde, ama neyin peşindeler anlamış değilim. Gazetede çıkan haberin kupürünü istedim. Bana fakslayacaklar. O zaman belki neyin peşinde olduklarını tahmin edebilirim. Hakkımda şu ana kadar bir araştırma yok. Beni arayan da yok, soran da yok. Evimde mutlu bir şekilde kuşlarım, carette-caretta kaplumbağalarım ve güzel kurt köpeğimle meşgulum. Günde kurt köpeğimi birkaç kez gezdirmeye çıkarıyorum.’ dedi. Merkezi Almanya'nın Wiesbaden kentinde bulunan Federal Asayiş Dairesi basın sözcüsü, Yalçın Özbey'in Almanya'da ‘kamuya açık bir şekilde aranmadığını’ belirtti. Ancak olayla ilgili olarak detaylı bilgi vermek de istemedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!