GeriGündem Özbek Bakanlar kaburga dolmasını şart koştu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Özbek Bakanlar kaburga dolmasını şart koştu

Abone Olgoogle-news

Yolu Diyarbakır'a düşüp de Diyarbakır'ın ünlü 'Kaburga Dolması'nı yemeden dönen yoktur. Eğer dönen varsa da zaten pek makbul adam sayılmaz! Kaburga Dolması'nın yapıldığı en meşhur yer, Selim Amca'nın Sofra Salonu'dur. Diyarbakırlı Halil Aytek, kaburga dolmasını lokanta masalarına taşıyınca, hemşehrisi Selim Nazlıcan ile ortak oldu. Selim Nazlıcan, ortağı ölünce işe ailesiyle devam etti ve bir süre sonra Selim Amca'nın Sofrası Diyarbakır'ın simgelerinden biri haline geldi. Aradan birkaç yıl geçince Diyarbakır Selim Amca'ya yetmedi ve ‘‘bu iş İstanbul'da yürür mü acaba’’ sorusuna cevap bulmak için ailece İstanbul'a geldi. Geliş o geliş, şimdi artık İtalya, Kanada, Fransa ve Hollanda'ya bile kaburga dolması gönderir olmuşlar. Hatta geçen hafta işi biraz daha genişletip Özbekistan'da açılan bir fabrikanın açılışına bile servis yaptılar. Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, geçtiğimiz hafta üç Türk firmasının ortaklığıyla kurulan Şeyhantahur Tekstil fabrikasının açılışı vardı. Ve Selim Amca Sofra Salonunun baş aşçısı ve sahibi Ramazan Nazlıcan, 4 milyon 700 bin dolarlık sermayeyle kurulan fabrikanın açılış törenine özel olarak getirtildi. Özbekistan Tekstil Bakanı Batır Ergaşev ve Çalışma Bakanı Akıl Abidov, kaburga dolmasını İstanbul'da yemişler. Fabrikanın Türk ortağı Fuat Em'e, ‘‘açılışta bu yemeklerin aynısından isteriz’’ deyince geriye Ramazan Nazlıcan'ı ikna etmek kalmış. Sonuç; Kaburga dolmalı, içli köfteli, bumbarlı ve irmik helvalı şahane bir ziyafet ve parmaklarını yiyen Özbekler...Çıkış yeri Irak'ın Musul bölgesi olan Kaburga Dolması, yıllarca Diyarbakır'ın Lice ilçesinde geleneksel düğün yemekleri arasında yer aldı. Selim Amca'nın Sofra Salonu, Diyarbakır'da 1982 yılında açıldıktan sonra Aksaray ve Erenköy'de iki şube açtı. İstanbul'daki yemekleri Ramazan Nazlıcan, Diyarbakır'daki yemekleri de kardeşi Çetin yapıyor. Kaburga Dolmasıyla Diyarbakır'da tanışan Amerikalılar, Selim Amca'yı New York ve Washington'da şube açması için çok zorladılar ama, ‘‘Amerika'ya fazla eleman getirmeyeceksin’’ şartı koyunca Amerika macerası başlamadan bitiverdi. Selim Amcanın Sofra Salonunda sınır ötesi telefon siparişi de var. Kaburga Dolması yıllardır Türkiye'nin ihraç ürünleri arasında ve uçak kargosu ile İtalya, ABD, Fransa, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bile gönderiliyor. NASIL YAPILIYOR?Kuzu ya da oğlak etinden, ön kol ve yan boşluktan yapılıyor. Dolma içi, haşlanmış pirinç, maydanoz, karabiber, pul biber, baharatlar ve salçadan oluşuyor. Doldurulan dolma iğne iplikle dikiliyor. Buharda pişirilip sonra fırınlanıyor. Süreyi tutturamazsanız kaburga dolması patlıyor ve emekleriniz boşa gidiyor. Pirincin ayarı da önemli, az olura iç pilav lapa oluyor, çok olursa dolma patlıyor. 2 günde hazırlanıp 4-5 saatte pişiyor.
False