GeriGündem Özbek Bakanlar kaburga dolmasını ÅŸart koÅŸtu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Özbek Bakanlar kaburga dolmasını ÅŸart koÅŸtu

Abone Olgoogle-news

Yolu Diyarbakır'a düşüp de Diyarbakır'ın ünlü 'Kaburga Dolması'nı yemeden dönen yoktur. EÄŸer dönen varsa da zaten pek makbul adam sayılmaz! Kaburga Dolması'nın yapıldığı en meÅŸhur yer, Selim Amca'nın Sofra Salonu'dur. Diyarbakırlı Halil Aytek, kaburga dolmasını lokanta masalarına taşıyınca, hemÅŸehrisi Selim Nazlıcan ile ortak oldu. Selim Nazlıcan, ortağı ölünce iÅŸe ailesiyle devam etti ve bir süre sonra Selim Amca'nın Sofrası Diyarbakır'ın simgelerinden biri haline geldi. Aradan birkaç yıl geçince Diyarbakır Selim Amca'ya yetmedi ve ‘‘bu iÅŸ İstanbul'da yürür mü acaba’’ sorusuna cevap bulmak için ailece İstanbul'a geldi. GeliÅŸ o geliÅŸ, ÅŸimdi artık İtalya, Kanada, Fransa ve Hollanda'ya bile kaburga dolması gönderir olmuÅŸlar. Hatta geçen hafta iÅŸi biraz daha geniÅŸletip Özbekistan'da açılan bir fabrikanın açılışına bile servis yaptılar. Özbekistan'ın baÅŸkenti TaÅŸkent'te, geçtiÄŸimiz hafta üç Türk firmasının ortaklığıyla kurulan Åžeyhantahur Tekstil fabrikasının açılışı vardı. Ve Selim Amca Sofra Salonunun baÅŸ aşçısı ve sahibi Ramazan Nazlıcan, 4 milyon 700 bin dolarlık sermayeyle kurulan fabrikanın açılış törenine özel olarak getirtildi. Özbekistan Tekstil Bakanı Batır ErgaÅŸev ve Çalışma Bakanı Akıl Abidov, kaburga dolmasını İstanbul'da yemiÅŸler. Fabrikanın Türk ortağı Fuat Em'e, ‘‘açılışta bu yemeklerin aynısından isteriz’’ deyince geriye Ramazan Nazlıcan'ı ikna etmek kalmış. Sonuç; Kaburga dolmalı, içli köfteli, bumbarlı ve irmik helvalı ÅŸahane bir ziyafet ve parmaklarını yiyen Özbekler...Çıkış yeri Irak'ın Musul bölgesi olan Kaburga Dolması, yıllarca Diyarbakır'ın Lice ilçesinde geleneksel düğün yemekleri arasında yer aldı. Selim Amca'nın Sofra Salonu, Diyarbakır'da 1982 yılında açıldıktan sonra Aksaray ve Erenköy'de iki ÅŸube açtı. İstanbul'daki yemekleri Ramazan Nazlıcan, Diyarbakır'daki yemekleri de kardeÅŸi Çetin yapıyor. Kaburga Dolmasıyla Diyarbakır'da tanışan Amerikalılar, Selim Amca'yı New York ve Washington'da ÅŸube açması için çok zorladılar ama, ‘‘Amerika'ya fazla eleman getirmeyeceksin’’ ÅŸartı koyunca Amerika macerası baÅŸlamadan bitiverdi. Selim Amcanın Sofra Salonunda sınır ötesi telefon sipariÅŸi de var. Kaburga Dolması yıllardır Türkiye'nin ihraç ürünleri arasında ve uçak kargosu ile İtalya, ABD, Fransa, Almanya ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nde bile gönderiliyor. NASIL YAPILIYOR?Kuzu ya da oÄŸlak etinden, ön kol ve yan boÅŸluktan yapılıyor. Dolma içi, haÅŸlanmış pirinç, maydanoz, karabiber, pul biber, baharatlar ve salçadan oluÅŸuyor. Doldurulan dolma iÄŸne iplikle dikiliyor. Buharda piÅŸirilip sonra fırınlanıyor. Süreyi tutturamazsanız kaburga dolması patlıyor ve emekleriniz boÅŸa gidiyor. Pirincin ayarı da önemli, az olura iç pilav lapa oluyor, çok olursa dolma patlıyor. 2 günde hazırlanıp 4-5 saatte piÅŸiyor. Â
False