Özal'a bir değil iki suikast girişimi var

Güncelleme Tarihi:

Özala bir değil iki suikast girişimi var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

CNN Türk'te yarın akşam yayınlanmaya başlayacak ‘‘Özal'lı Yıllar’’ 10 bölümlük belgeselde, ANAP'ın kurucusu ve eski lideri Turgut Özal'a, bir değil iki kez suikast girişiminde bulunulduğu anlatılıyor.

CNN Türk'te yarın akşam saat 22.00'de yayınlanacak ‘Özallı Yıllar’ belgeseli, Türkiye'nin 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a bilinenin aksine 2 kez suikast girişimi düzenlendiğini ortaya koyuyor.

Özal'ın 1993 yılında ölümüne kadar geçen yıllarını ele alan 10 bölümlük belgeselde, eski Milli Savunma Bakanı Barlas Doğu ile işadamı Zeynel Abidin Erdem, kamuoyunun bugüne kadar bilmediği Antalya'daki suikast girişimini ayrıntılarıyla anlatacaklar.

Belgeselde Barlas Doğu, işadamı Zeynel Abidin Erdem ve Ercan Vuralhan'la Özal'ı karşılamaya giderken tanık oldukları suikast girişimini şöyle dile getiriyor:

‘‘Otomobili Zeynel Abidin Erdem kullanıyordu. Ercan Vuralhan yanında oturuyordu. Ben ise arka koltuktaydım. Süratle giderken Belek civarında bir yerde silahlı bir adam gördüm. Silahı ceketine sarmıştı. Aynı adamı Zeynel Abidin Erdem de görmüş. Ben yolda silahlı adam var dememle frene bastı. Aslında her 500 metrede askerler nöbet tutuyordu. Otomobilden iner inmez yol kenarındaki duran astsubayı da yanımıza alıp adama doğru koşmaya başladık. Adam yolun karşı tarafındaki çalılar arasına koşarak girdi. Benim üzerimde iki tabanca vardı, birini Zeynel Abidin Erdem'e verdim, çalıların arasına daldık. Adamı tam hatırlamıyorum, üzerinde askeri kıyafet vardı, hemen hüviyetini aldık. O sırada jandarmalar da yetişti. Adamı onlara teslim ettik. Biz olay yerinden hareket ederken, bir helikopter gelip adamı alıp götürdü.’’

KİMSEYE ANLATMAYIN

Zeynel Abidin Erdem, Özal'ı karşıladıktan sonraki konuşmaları da şöyle anlattı:

‘‘Kemer'de Sayın Özal'ı karşıladık. Olayı öğrenince üçümüzü yanına çağırdı ‘Unutmayınız ki bu insanı teşvik edenler veya bu hareketi yapmaya çalışanlar muvaffak olamadılar. Lütfen bu olayı kimseye anlatmayın. Gerekeni devlet yapar' dedi.’’

Barlas Doğu da yakalanan kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda Ankara’da yapılan bir hücre ev baskınında, bazı teröristlerin yakalandığını ve olayı kimsenin açıklamadığını söyledi.

‘Özal’lı Yıllar' Belgeseli pazar akşamları saat 22.00'de, tekrarları da Cumartesi akşamları aynı saatte ekrana gelecek.

Mehmet Ali Birand, Soner Yalçın ve Serdar Akinan'ın hazırladığı, müziklerini ise Emre Irmak'ın yaptığı belgeselde, Turgut Özal'ın yakınları, siyasi çevresi, muhalifleri, Sakıp Sabancı, Şarık Tara, Zeynel Abidin Erdem ve Ahmet Çalık gibi işadamları ve gazeteciler ile gelişmelere tanıklık etmiş 70 kişiyle yapılmış röportajlara da yer verilecek.

Belgeselde, ‘‘Türkiye'nin 70 sente muhtaç duruma düştüğü, borçlarını ödeyemediği, birkaç milyon dolar kredi veya bir tanker yakıt bulabilmek için buğdayını ve altınlarını rehine bıraktığı, sol - sağ terörünün günde 25 kişinin hayatını yok ettiği, siyasi istikrarsızlık sonucu ardı ardına hükümetlerin değiştiği ve Avrupa'da tekrar ‘Boğazın Hasta Adamı' laflarının dolaşmaya başladığı’’ dönem anlatılacak.

EVREN DE ANLATIYOR

Belgeselde ayrıca, ‘‘24 Ocak Kararları'nı hazırlayan Özal'ın ‘Benim askerlerim' dediği ekibinin kimlerden oluştuğu, Özal'ın askerlerle ne zaman ve hangi olay nedeniyle tanıştığı ve dostluk kurduğu, Genelkurmay Başkanlığı'ndaki ekonomik brifingde nasıl bir korku yaşandığı, Özal ayrıldıktan sonra askerlerin kendi aralarında ne konuştukları ve izlenimleri, 12 Eylül müdahalesinden haberi olmayan Özal'ı hangi MHP'linin uyardığı ve ordudan aldığı haberi Özal'a nasıl verdiği, 12 Eylül sabaha karşı saat 04.00'te Özal'ın evinde yaşanan dramatik olayın ne olduğu ve Başbakan yardımcısının kapısını çalan subayın ne dediği’’ konuları irdelenecek.

12 Eylül'ün mimarı Kenan Evren de belgeselde, Özal ile pazarlıklarını ve Özal'ın başbakan yardımcılığı sırasındaki ilişkilerini, çalışma yöntemini anlatacak.

Bunları ilk kez duyacaksınız

12 Eylül sabaha karşı 04.00'te Özal'ın evinde yaşanan dramatik olay neydi? Kapısını çalan subay ne dedi?

Kaya Erdem, ANAP'ın ilk ambleminin deve olduğunu anlatıyor

Gizlice yapılan Ulusu-Özal görüşmesinin sırrı ilk defa açıklanıyor.

Semra Özal anlatıyor: ‘‘Turgut beyin beni boşaması için çok baskı yaptılar. Bunların başında da Kahveci geliyordu.’’

Seçim gecesi Semra Özal Fransız şampanyası istedi. Ankara arandı, tarandı ve bir sefaretten bulundu. Kim sokaklara düştü ve Turgut Özal o gece küsüp kendisini neden odasına kapattı?

Kenan Evren, Turgut Özal'dan hangi bakanın kellesini istedi?

Naim Süleymanoğlu'nun casus romanlarını andıran kaçırılma öyküsünü hem kendi ağzından, hem kaçırmayı örgütleyenlerin ağzından dinleyeceksiniz.

Özal'ın ameliyatının masraflarını kim verdi? Ameliyat öncesindeki vasiyetleri nelerdi?

Özal, binlerce defa izlediği suikast görüntülerinde bir şey arıyordu. Neydi bu? Suikasti kimlerin yaptırdığını tahmin ediyordu?

Semra Özal, ilk defa İsviçre'deki bazı kişilerin buluşup bazı planlar yaptıklarını açıklıyor. Kim İsviçre'ye gidip bir kasetin peşine düştü?

Özal, Saddam'ın mutlaka vurulmasını neden istedi?

Talabani, Özal ile ilk karşılaşmasını anlatıyor. Özal Kürtlerle federasyon kurulmasını önerdi mi?

Özal, Kerkük ve Musul'un Türk ordusu tarafından işgal edilmesini istedi mi?

Orgeneral Torumtay, Genelkurmay Başkanlığı'ndan neden istifa ettiği ve işgal planları hakkında ilk defa konuşuyor.

Özal, kanser olduğunu ve vücuduna yayılmaya başladığını ilk defa ne zaman öğrendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!