Ovit operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Ovit operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Karın 3 metreye ulaştığı Erzurum-Rize karayolundaki Ovit Dağı'nda mahsur kalan 6'sı çocuk 9 kişi, 14 saatlik operasyonla donmak üzereyken kurtarıldı.

Erzurum'un İspir ve Rize'nin İkizdere ilçeleri arasındaki Ovit Dağı, yoğun kar ve tipi yüzünden önceki gün saat 12.00'den itibaren ulaşıma kapandı. İçinde 6'sı çocuk 11 kişinin bulunduğu 2 otomobil ile bir tanker, bölgede mahsur kaldı. Bu 11 kişi, hava kararıncaya kadar yardım bekledi. Sonuç çıkmayınca, Köksal Çiçek (41) ile Fikri Çiçek (40) kardeşler, yardım getirmek için tipiye rağmen en yakın yerleşim birimine doğru yola çıktı.

9 kilometre yürüdüler

Karda bata çıka 9 km uzaktaki İkizdere'nin Çamlık Bakımevi'ne ulaşan Çiçek kardeşler, Ovit Dağı'nda üç araçta 9 kişinin ölmek üzere olduğunu anlattılar. Ancak Karayolları bu yönden yolları açamayınca, bölgeye Erzurum’dan ulaşma görüşü belirdi. Devreye Erzurum Valisi Osman Derya Kadıoğlu girdi. Vali, tüm ekipleri seferber ederek mahsur kalan 9 kişinin kurtarılması talimatını verdi. Kendisi de saat 22.00'de bölgeye hareket etti. Vali'nin talimatıyla hızlanan kurtarma operasyonu, saat 02.30'da sonuç verdi. Ovit Dağı'nda dondurucu soğukta 14 saat geçiren 6'sı çocuk 9 kişiye, donmak üzereyken ulaşıldı.

Bir araca doluştular

Ölümden dönen 9 kişiden tanker sürücüsü Cafer Dağcı, dehşet dolu 14 saati şöyle anlattı: ‘‘Soğuktan donmamak için araçları çalışır tutuyorduk. Ancak tanker ile bir otomobilin yakıtı bitince, hepimiz sonuncu otomobile doluştuk. Artık ölümü bekliyorduk. Greyderlerin ışığını görünce, donan kanımız ısınmaya başladı. Karşımızda Vali Baba’yı görünce bırakın elini, ayağını öpmek istedik’’ dedi. 9 kişiyi kurtaran ve hiç uyumadan makamına dönen Vali Kadıoğlu ‘‘Benim yerimde kim olsa aynı şeyi yapardı’’ dedi.

Caner DEDE /OVİT (RİZE), DHA

Ankara'da okullar tatil

Ankara Valisi Yahya Gür, kar yağışının sürmesi nedeniyle merkez ve ilçelerde bulunan ilk ve orta dereceli okulların, 24 Ocak Pazartesi’ye kadar tatil edildiğini bildirdi.

Don tehlikesi

İç ve Doğu Anadolu'da kar yağışı yoğun şekilde devam ediyor. Meteoroloji, kar yağışının iç kesimlerde etkili olacağını açıkladı. Yağışlı hava bu geceden itibaren batı bölgelerini terk edecek. Ege ve Akdeniz kıyılarında ise don görülecek.

Otopark çatısı çöktü

Gaziantep, Kemal Köker Caddesi'ndeki otoparkın, çatısı, biriken kar nedeniyle gece çöktü. 40 araç çatı altında kaldı, ölen ya da yaralanan olmadı. Gaziantep Üniversitesi karşısında ise bir halı sahanın üzerindeki örtü kardan çöktü. Bu sırada futbol oynayan 6 kişi yaralandı.

Hayvanlar donuyor

SOĞUK ve yağışlı hava, yaban hayvanlarını vurdu. Orman Bakanlığı avcılara, ‘‘Bugünlerde ava çıkmayın’’ çağrısını yaptı. Yaban hayvanlarının toplu ölümlerini önlemek için suni yemleme ve yem takviyesi yapılması istendi.

Kışlık mezarlar hazır

Sibirya soğukları, yaşamı felç ederken, Erzurum Belediyesi, toprak henüz donmadan tedbir olarak 300 mezar hazırladı. Yeni Asri Mezarlık'taki mezarlar 28 milyondan satışa çıkarıldı.

Okuldan kaçtı dondu

SOMA Endüstri Meslek Lisesi birinci sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Ahmet Yılmaz, derslerdeki başarısızlığı nedeniyle okuldan kaçıp sığındığı Dualar Köyü yakınlarındaki bağevinde donarak öldü. Cesedi, jandarma tarafından bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!