Otopark yıkımına mahkeme engeli

Güncelleme Tarihi:

Otopark yıkımına mahkeme engeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tarihi evlerin bulunduğu alanda yapılmak istenen katlı otopark 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararıyla yıkılmaktan kurtuldu.

Süleymaniye'de tarihi evler ortadan kaldırılarak inşaatına başlanan otoparkın yıkımı son anda önlendi. Eminönü Belediyesi, Kaymakamlık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yaptığı ortak toplantı sonucu çıkan yıkım kararı, belediye encümenince de onaylanmıştı. İstanbul Valiliği'nce de onaylanan karar gereği inşaat dün sabah saatlerinde yıkılacaktı.

Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi ekiplerinin yapmayı planladıkları yıkım esnasında çevik kuvvete bağlı polisler de güvenliği sağlamak üzere görev alacaktı. Fakat yıkıma birkaç saat kala, inşaatın sahibi Sıddık Erdoğan'ın başvurusu üzerine 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı belediye yetkililerine iletildi. Eminönü Belediyesi, önceki gün saat 16.50 sıralarında belediyeye ulaşan mahkeme kararına itiraz etti.

Eminönü Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Aksu, Belediye Hukuk Müdürlüğü’nün bu kararın iptali için 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi. Başvurunun iki yada üç gün içinde değerlendirilmeye alınmasını beklediklerini belirten Aksu, ‘‘Hukuk işleyecek, bu kaçak inşaat mutlaka yıkılacaktır’’ dedi.

Dört ay önce başladı

Süleymaniye, Tavanlı Maslak Sokak, Sarı Beyazıt Camii Sokak ve ve Sarı Beyazıt Çıkmazı ile Mimar Sinan İlköğretim Okulu arasında kalan 506 ada, 10-11-12-13-14-17-25-26-27 ve 28 parsel numaralı alanda dört ay önce başlanan kaçak otopark inşaatı, Eminönü Belediyesi'nce mühürlenmişti. Belediye ve Anıtlar Kurulu'nun izni alınmaksızın yapılmaya başlanan kaçak otopark 6 Mayıs 1999'dan bu yana tam beş kez mühürlendi. Coşkun Aksu, gazetemize yaptığı açıklamada inşaatın mührünün sökülerek şantiyedeki çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Aksu, mührün sökülmesinden ötürü suç duyurusunda bulunduklarını, 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ile Eminönü Kaymakamlığı'na yazı yazdıklarını belirtti.

Kaçak inşaata ilişkin haberin Hürriyet İstanbul'da yayımlanması sonrasında İstanbul Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı harekete geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın talimatıyla çalışma başlatan Projeler Daire Başkanı Lütfi Altun, geçmişten günümüze Süleymaniye için yapılmış tüp projeleri bir araya getirdi. Daire Başkanlığı tarafından Anıtlar Kurulu'na yapılan tüm başvuruları değerlendirmeyi sürdürdürdüklerini belirten Altun, Başkan Gürtuna'nın çok yakında Süleymaniye Projesini açıklayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!