"Otopark mafyası, mali suçlar kapsamına alınmalı"

Güncelleme Tarihi:

Otopark mafyası, mali suçlar kapsamına alınmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2001 00:00


Trafikten sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Ağdere, ildeki otopark sayısının yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkan kaçak otoparkçıların haksız kazanç elde etmelerini önlemek için bu suça hapis cezası getirilmesi gerektiğini belirtti.

Ağdere, İstanbul'da açık ve kapalı olmak üzere toplam 252 bin taşıt kapasiteli otopark bulunduğunu ve ildeki araç sayısı dikkate alındığında, ortalama 10 araca bir park yeri düştüğünü söyledi.

İlin sanayi, turizm ve ticaret merkezi olması nedeniyle de çok sayıda yerli ve yabancı yük taşıyan aracın da trafiğe katıldığına dikkati çeken Ağdere, ''Trafikteki araç sayısındaki artışa paralel olarak otopark ve park yerleri sayısı artmıyor'' dedi.

Otopark sorununun beraberinde 'otopark mafyası', 'otopark kahyası' ve 'değnekçi' gibi tabirlerle adlandırılan, karayolu üzerinde yetkisizce araç park ettirmek suretiyle haksız kazanç sağlayan korsan otoparkçıların hızla çoğalmasına neden olduğunu anlatan Ağdere, geçen yıl başından 2001 martı sonuna kadar haksız kazanç sağlayan toplam 5 bin 403 korsan otoparkçıya 2918 sayılı Karayolları Kanunu'nun 79. maddesi gereğince işlem yapıldığını belirtti.

''YÖNETMELİK BELEDİYELERCE UYGULANSIN''

Ağdere, bu tür şahısların adreslerinin değişken olması, yanlış adres beyan etmeleri, vergi kayıt numaralarının da olmaması nedeniyle trafik ceza tutanaklarının maliyece tahsil edilememesinin caydırıcılığı azalttığını belirterek, ''Bu suçun mali suçlar kapsamına alınarak para cezasının yanı sıra hapis cezası getirilmesi caydırıcılığı artıracaktır'' dedi.

Bu konuyla ilgili önerilerini ''Mevzuat Çalışması'' adı altında İçişleri Bakanlığı'na bildirdiklerini dile getiren Ağdere, yol dışı otoparklarla ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre hazırladığı Otopark Yönetmeliği'nin belediyelerce istisnasız uygulanması gerektiğini kaydetti. (aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!