Otobüs kazaları mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Otobüs kazaları mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, 1998'in 10 aylık döneminde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs sürücülerinin hataları sonucunda meydana gelen trafik kazalarında 230 kişinin öldüğünü, 1086 kişinin de yaralandığını bildirdi. Genel Müdürlük, ölümlü kazalara yol açan sürücü davranışlarının ‘‘fotoğrafını’’ çekebilmek için bir araştırma yaptırdı ve sonuçlarını, tavsiyeleri de ekleyerek otobüs firmalarına gönderdi. Tespitler şöyle:

Kazalarının yüzde 15'i nisan, yüzde 12'si temmuz, yüzde 11'i mart ayında meydana geldi.

Kazaların yüzde 81'i çift yönlü yollarda oldu.

Otobüs sürücülerinin kusurlu olduğu trafik kazalarının gece ve gündüze oranı biribirine yakın çıktı.

En çok otobüs kazası saat 21.00-24.00 arasında gerçekleşti.

Kazaya karışan sürücülerden yüzde 95'nin ‘‘E’’ sınıfı ehliyet sahibi.

Sürücülerin yüzde 48'i ilkokul, yüzde 20'si ortaokul mezunu.

Sürücülerin yüzde 43'ü uykusuzluk, yüzde 32'si aşırı hız nedeniyle kaza yaptılar.

Kaza yapan otobüslerin yüzde 51'i 1995 ve üst modellerde.

Araştırma sonuçları, Trafik Hizmetleri Başkanı Şevket Ayaz'ın imzasını taşıyan bir mektupla otobüs firmalarına gönderildi. Ayaz'ın 500 otobüs firmasına gönderdiği mektupta, şu tavsiyelerde bulunuldu:

‘‘Sayısal bilgilerden de anlaşılacağı gibi, kazalar önlenemez bir olgu olmayıp, daha dikkatli araç kullanılması, duyarlı davranışlar gösterilmesi ve trafik kurallarına uyulması ile birlikte büyük oranda azalacaktır. Yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının amacı, insanları güvenli, huzurlu ve rahat bir ortamda gidecekleri yere ulaştırmak olmalıdır. Yolcuların can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren sürücü kusurlarının önlenmesi amacıyla şoförlerin çalışma şartlarını iyileştirerek eğitimlerini yaptırmanız ve sefer esnasında kontrollerine özen göstermeniz, trafik güvenliğine önemli katkılar sağlayacaktır.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!