ÖSS tercihleri son 17 gün

Güncelleme Tarihi:

ÖSS tercihleri son 17 gün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2006 10:41

ÖSS tercih formunu gönderme süresi yarın başlıyor. Yerleştirme ücretini bankaya yatıran adaylar, en az 2 iş günü sonra tercih formu gönderme işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

2006-ÖSS'ye girip 160 ve üstünde puan alanlar, 2006-ÖSS'ye girip aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar ve sadece sınavsız geçiş için başvuranlar tercih yapabilecek. Sadece özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların ise tercih formu doldurmalarına gerek bulunmuyor.

Tercih yapacak adayların, kendi alanlarında veya alanları dışında yazacakları programlara dikkat etmeleri gerekiyor. Adaylar, lisede okudukları alanla ilgili bir programı tercih ederlerse ÖSS belgelerindeki 0.8 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını, alanları dışında bir programı tercih etmek istiyorlarsa 0.3 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını göz önünde bulunduracaklar.

Sınavda 160 ve 185 arasında puan alan adaylar meslek yüksekokulları ile Açıköğretim programları, 185 ve üstünde puan alan adaylar da lisans programları arasından tercih yapabilecekler.

Adaylar, ÖSS sonuç belgelerindeki SÖZ-1, SAY-1, EA-1 puanlarıyla meslek yüksekokullarına veya bazı lisans programlarına, SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puanlarıyla lisans programlarına yerleştirilecekler. DİL puanlarıyla üniversitelerin yabancı dille ilgili bölümleri tercih edilebilecek.

TERCİH GÖNDERME YÖNTEMLERİ

Tercih yapmak isteyen adaylar, 2006-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu başvuru merkezlerinden 3 YTL karşılığında alabilecekler. Lise müdürlükleri, Açıköğretim Lisesi irtibat büroları, ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri ve ÖSYM büroları “başvuru merkezi” olarak görev yapacak. Tercih kılavuzu ÖSYM'nin www.osym.gov.tr internet adresinden de görülebilecek.

Adayların tercih formu gönderme işlemlerine başlayabilmeleri için önce yerleştirme ücreti olarak belirlenen 10 YTL'yi T.C Ziraat Bankası Güvenevler Şubesi 6032070-5001, Vakıflar Bankası Ankara Şubesi 2004872, Halk Bankası Küçükesat Şubesi 44000002 numaralı hesaplara yatırmaları gerekiyor.

Ücreti yatıran adaylar, tercih işlemlerini kendileri internetten veya başvuru merkezi aracılıklarıyla ÖSYM'ye iletebilecekler. Ücreti yatıran adaylar en az 2 iş günü sonra tercih gönderme işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

UYARIYI GÖRMEK ŞART

Tercih formunu ÖSYM'ye kendisi göndermek isteyen adaylar, yerleştirme ücretini yatırdıktan 2 gün sonra www.osym.gov.tr internet adresine girecekler. Adaylar “2006-ÖSYS Tercih” başlıklı alana T.C kimlik numaraları ile ÖSYS şifrelerini girip tercih formunu doldurarak gönderecekler. Adaylar ayrıca doldurdukları formun bir örneğini de kendileri alacaklar. Adayların tercih formu doldurup gönderme işlemi sonunda bilgisayar ekranında “Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını mutlaka görmeleri gerekiyor.

İşlemlerini başvuru merkezlerinden gönderecek adaylar da yerleştirme ücretini yatırdıktan sonra, başvuru merkezlerinden randevu alacaklar. Adaylar, doldurdukları tercih formu ve banka dekontuyla birlikte randevu aldıkları saatte başvuru merkezlerine gidecekler. Başvuru merkezindeki görevliler adayların tercihlerini bilgisayardan sisteme girecek adaylara onaylattıktan sonra ÖSYM'ye gönderecek. Görevliler, daha sonra yazıcıdan çıkaracakları adayın tercih listesini, adaya verecekler. Adaylar, bu işlemler için 2 YTL ödeyecek.

“BAŞVURU MERKEZLERİNDEN GÖNDERİN”

ÖSYM, internet kullanımında deneyimli olmayan veya yanlış yapmaktan çekinen adayların tercih bildirimini başvuru merkezleri aracılığıyla yapmalarını öneriyor. Tercihlerin internet üzerinden aday tarafından gönderilmesi durumunda yapılabilecek yanlışların sorumluluğu adaya ait olacak.

Yerleştirme ücretini yatırma süresi 9 Ağustos'ta, tercih formunu gönderme süresi de 11 Ağustos'ta sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!