‘Osmanlı’ya veda

Güncelleme Tarihi:

‘Osmanlı’ya veda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2010 00:00

Sultan II. Abdülhamid’in kızı Ayşe Sultan ile Suriye eski Cumhurbaşkanı Prens Ahmet Nami Bey’in 93 yaşındaki oğlu Osman Nami Osmanoğlu son yolculuğuna uğurlandı. Fatih Camii’ndeki törene Başbakan Erdoğan ve 4 bakan katıldı. Osman Nami Osmanoğlu, mezar yerini kızlarının seçtiği II. Mahmud Türbesi’nde toprağa verildi. Üzerine Türk bayrağı örtülen cenazeye Erdoğan ve bakanlar da omuz verdi.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİNDEN KARELER

ERDOĞAN TABUTA OMUZ VERDİ /WEB TV

KALP yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde 15 Temmuz Perşembe günü hayatını kaybeden Sultan II. Abdülhamit’in kızı Ayşe Sultan ile Suriye eski Cumhurbaşkanı Prens Ahmet Nami Bey’in 93 yaşındaki oğlu Osman Nami Osmanoğlu son yolculuğuna uğurlandı. Osmanoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan ile 4 bakanın katıldığı Fatih Camii’ndeki cenaze töreninin ardından Çemberlitaş’taki, dedesi II. Abdülhamid’in mezarının da yer aldığı II. Mahmud Türbesi’nde toprağa verildi.

Pilot, koleksiyoner, ressam

Osman Nami Osmanoğlu’nun türbedeki mezar yerini kızları seçti. İlk olarak Sultanahmet Camii’nde kılınması planlanan cenaze namazı, güvenlik gerekçesiyle Fatih Camii’ne alındı.

Otomobil kullanmayı 90 yaşına geldiğinde bırakan, kızlarının direksiyona oturduğu günleri “Hızlı kullanırdı” diye anlattığı, pilot bröveli, koleksiyoner, ressam Osman Nami Osmanoğlu 5 Haziran’da Marmaris’deki evinde rahatsızlandı. İstanbul’a getirilen Osman Nami Osmanoğlu, yaşam savaşını 40 gün sonra kaybetti. Osman Nami Osmanoğlu’nun kızları Meksika’da yaşayan Mediha Şükriye Nami Osmanoğlu Martinez, Fransa’da yaşayan Fethiye Nimet Nami Osmanoğlu Bory, Gülnur Dorothe Nami Osmanoğlu Ragot, Ayten Sofia Nami Osmanoğlu Kunter, Mersin’de yaşayan Ayşe Adile Nami Osmanoğlu Tars ile eşi Rotraud Müşfika Nami Osmanoğlu, cami avlusunda kendilerine ayrılan bir bölümde taziyeleri kabul etti. Törene katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, AK Parti Genel Başkan yardımcısı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdür Hüseyin Çapkın aile üyelerine tek tek taziyelerini iletti. Öğle namazının ardından İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı cenaze namazı kıldırıldı. Mustafa Çağrıcı, namaz öncesi yaptığı konuşmada, hanedanın bazı üyelerinin

/images/100/0x0/55ead1d9f018fbb8f898beff
yurt dışında yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Bugün kendi vatanlarında cenaze namazlarının kılınması onlara nasip oldu” dedi.

Başbakan omuz verdi

Osmanoğlu’nun üzerine Türk bayrağı örtülen cenazesi camiden çıkarılırken Başbakan ve bakanlar da omuz verdi. Sultan II. Mahmud Türbesi’ndeki definden önce tabutun üzerindeki bayrak Osmanoğlu’nun eşi Rotraud Müşfika Nami Osmanoğlu’na verildi. Osmanoğlu’nun kabrine ilk toprağı, eşi ve kızları avuçlarıyla attı. Törenler sırasında polis geniş güvenlik önlemi aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de cenazeye çelenk gönderdi.

Aile bir arada

Cenaze törenine Osman Nami Osmanoğlu’nun eşi Rotraud Müşfika Nami Osmanoğlu Mediha Şükriye Nami Osmanoğlu Martinez, Fethiye Nimet Nami Osmanoğlu Bory, Gülnur Dorothe Nami Osmanoğlu Ragot, Ayten Sofia Nami Osmanoğlu Kunter, Ayşe Adile Nami Osmanoğlu Tars katıldılar.

Taziye
/images/100/0x0/55ead1d9f018fbb8f898bf01

Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sultan V. Murat’ın torununun kızı Kenize Murad ve ailenin diğer üyelerine taziyelerini sundu. Erdoğan ve bakanlar Osmanoğlu’nun tabutu Fatih Camisi’nden cenaze aracına götürülürken omuz verip, bir süre yürüdüler. Cenazeye başta Fatih Camii’nde görevli olanlar olmak üzere, beyaz cüppeli din adamları da katıldı. Cenazede karmaşa yaşanmaması için görevlendirilenler, kurulması düşünülen vakfa gönderme yaparak, üzerine “Osmanlı Hanedan Vakfı Grubu-Görevli” yazan kartlar taktılar.

Hepimiz vatandaş olduk

Japonya İslam Merkezi’nde görev yapan ve tesadüfen Türkiye’de bulunan Nimetullah Halil Yurt (Nimetullah Hoca) da beyaz uzun sakalıyla ön saflarda yer aldı. Nimetullah Hoca ve II. Abdülhamit’in torunu Harun Osmanoğlu bir süre sohbet etti. Harun Osmanoğlu, şu anda hanedanın en yaşlısının, ABD’de yaşayan Sultan Abdülmecit’in torunu Beyazıd Osmanoğlu olduğunu söyledi. Harun Osmanoğlu, hanedan üyelerinin hemen hemen hepsinin Türk vatandaşı olarak vatanlarına geri döndüğünü belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!