Osman Baydemir'e bir para cezası daha

Güncelleme Tarihi:

Osman Baydemire bir para cezası daha
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 15:26

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, PKK’nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Tapluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) operasyonları kapsamında dönemin DTP’li belediye başkanlarının gözaltına alınması nedeniyle düzenlediği basın açıklamasında söylediği, "Meşe ağacı hangi dalı nerenize battı. Has s..tir" sözlerinden dolayı 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası 3 bin TL para cezasına çevrildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 24 Aralık 2009’da dönemin DTP’li beledeyi başkanlarının KCK/TM soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının ardından parti binası önünde söylediği "Meşe ağacının hangi dalı nerenize battı sayın hükümet? Has s..tir" sözleri nedeniyle hakkında açılan dava karar bağlandı. 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Baydemir katılmazken, avukatı Ömer Halefoğlu hazır bulundu.

Mahkemede savunmasını yapan sanık avukatı Halefoğlu, müvekkilinin beyanlarının hakaret içermediğini belirterek, "Aksine müvekkilim aleyhine bir çok politikacının sözleri hakaret içermesine rağmen onlar hakkında bir işlem yapılmıyor. Ama bizim yaptığımız başvurular hep sonuçsuz kalıyor. Tüm bu hususların dikkate alınarak müvekkilimin beratını talep ediyorum" dedi.

Mahkeme verdiği kısa bir aranın ardından BDP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i, ’Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetini, alenen aşağılamak’ suçunu işlediği gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme Başkanı sanığın duruşmadaki davranışlarını dikkate alarak, cezayı 5 aya indirdi. Hapis cezası daha sonra 3 bin TL para cezasına çevirdi.

NE OLMUŞTU?

Diyabakır’da kapatılan DTP’nin il binası önünde 24 Aralık 2009’da yapılan basın açıklamasında Belediye Başkanı Osman Baydemir, "İçişleri Bakanı, çok yakında açılımın hayata geçeceğini söyledi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez açılım söz konusu oldu. Aradan bir ay geçmedi, DTP tasfiye edildi. Milletvekillikleri düşürüldü. Her şeye rağmen bir parça demokratik çözüm umuduyla sine-i Meclis’e döndük. 98 belediye başkanı 10 İl Genel Meclis Başkanı demokratik siyasette ısrarın ifadesi olarak BDP’ye geçiş yaptı. Hemen ardından aralarında 16 belediye başkanımızın bulunduğu 80’i aşkın seçilmişleri gözaltına aldılar. Daha dün meşenin umut olduğunu paylaştık. Halkımın affına sığınarak, başbakan ve hükümet sesleniyorum; meşe ağacının hangi dalı nerenize battı" demişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KCK soruşturması kapsamında belediye başkanlarının da gözaltına alınmasının ardından küfürlü konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i Ankara 10’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi 30 bin TL tazminata mahk?m etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!