Oscar'da ülkelerin tanıtım amaçlı filmleri yarışmıyor

Güncelleme Tarihi:

Oscarda ülkelerin tanıtım amaçlı filmleri yarışmıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 00:00

Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin değerlendirmesinde, "Hokkabaz", "Mutluluk", "Kader", "Beynelmilel" filmleri arasından sıyrılarak Oscar aday adayı olan "Takva" filmi, konusundan dolayı eleştiriliyor. Zikir sahneleriyle örülü "Takva"nın Türkiye imajına zarar vereceği yönündeki eleştiriler için ünlü isimler ve eleştirmenler, "Oscar'da ülkelerin tanıtımı amaçlanmıyor" dediler.

Haberin Devamı

Foto galeri - Takva filminden fotoğraflar için tıklayınız...

Video - Takva filminin fragmanını izlemek için tıklayınız...

Oscarda ülkelerin tanıtım amaçlı filmleri yarışmıyor

43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 9 ödül alan "Takva", 57. Uluslararası Berlin Film Festivali Panorama FIBRESCI ödülü aldı.
Erkan Can, Güven Kıraç, Meray Ülgen, Settar Tanrıöğen gibi usta oyuncuların rol aldığı, yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın üstlendiği "Takva" filminin "en iyi yabancı film" dalında Oscar aday adayı olması, tartışma yarattı. Kelebek'in sinema yazarı Ömür Gedik dünkü yazısında, Erkan Can'ın oynadığı, katı islami kurallara uygun yaşayan Muharrem karakterinin dış dünya ile tanışmasını ve çelişkilerini anlatan "Takva"nın Türkiye'nin imajına zarar vereceği, özellikle zikir sahnelerinin ülkemizi yanlış tanıtacağını yazdı. Filmin yönetmeni Özer Kızıltan, ünlü sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit ve sinema eleştirmeni Mehmet Açar ise Oscar'ın "Tanıtım filmi yarışması" olmadığının altını çizdiler.

Haberin Devamı

İŞTE GÖRÜŞLER:
Hülya Koçyiğit: İmaj konusuna katılmıyorum
Bu kararı veren bir jüri var. Bu yılın öne çıkan filmleri arasında bir oylama yapılmış ve Takva'da karar kılınmış. Bu jürinin kararıdır ve saygı duymak gerekir. Türk seyircisi filmi tanıyor, oldukça da ilgi gördü. 'Türkiye'yi yanlış mı tanıtır, yoksa doğru mu tanıtır' düşüncesiyle seçilmiyor filmler... Anlatılan hikaye ne kadar gerçekçi olduğuna, anlatım dilinin başarısına bakılıyor. Biz bu filmi, 'Türkiye'yi en iyi tanıtan film' olarak yollamıyoruz. Bu bir sanat yarışması, ele alınan eserin sinemaya uyarlanmasındaki başarı olup olmadığı söz konusu. İmaj konusuna ben katılmıyorum. Bu ülkede bir çok çeşit görüşler zaman zaman sinemaya yansıtıldı. Siyasi görüşler de, halkın inançları da... Bu da yaşamın içinden alınmış bir hikaye, bence başarılı da olur.

Mehmet Açar: Sanatsal kodlar önemli
Benim en çok beğendiğim film 'Kader'di. Bu listede 'gitse kötü olur' diyebileceğim bir film yok. Ben Türkiye'yi yanlış tanıtacağını düşünmüyorum. Batılıların çok merak ettiği bir malzemeyi, Batılı seyircinin anlayabileceği sanatsal kodlarla çok iyi bir şekilde sunan bir film olarak görüyorum. Orada önemli olan o filmi yapan kültürel birikim, zekanın, Batılı bir zeka olduğunu düşünüyorum. Benim için önemli olan da budur, dış görünüş değil.

Özer Kızıltan: Sadece sinemaya odaklandık
Kimine göre Beynelmilel gider, kimine göre Hokkabaz gider. Herkes fikrini söylemek de haklıdır. Diğer filmlerle karşı karşıya getirilmek istemem. Biz "Takva"da sadece sinemaya odaklandık. Her planı sinema anlayışımıza uygun çektik. İmaj derdimiz falan yok. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!