Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? Diyanet Bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu Diyanet Bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2020 11:25

Ramazan ayında orucu bozan durumlar, oruç esnasında adet görmeye başlayan kadınlar tarafından gündemde yer alıyor. Oruç ibadeti için niyet eden bir kadının gün içerisinde adet görmeye başlaması ile birlikte nasıl bir davranış göstermesi gerektiğini anlatan Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi. Peki, oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu sorusu, kadınların gündemindeki konular arasında yer alıyor. Peki, Ramazan ayında oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? İşte, o konu hakkında bazı detaylar

ORUÇLUYKEN ADET OLUNCA ORUÇ BOZULUR MU?

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.

Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder. İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

KADINLAR ÖZEL GÜNLERİNDE ORUÇ TUTABİLİRLER Mİ?

Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler. Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır.

Söz konusu icmânın (görüş birliğinin) dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir. (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!