Ortaklar 118 fire verdi

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar 118 fire verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkbank'ta, 348 sandalyeye sahip olan iktidar kanadında, ‘Kabul, çekimser ve katılmama’’ yoluyla 118 fire yaşandı. En çok fire veren parti MHP oldu. 4 MHP'li bakan, Yüce Divan'a evet dedi.

Türkbank oylama analizi

HÜKÜMET ortakları arasında krize neden olan soruşturma komisyonlarından en önemlilileri arasında yer alan Türkbank'ta, 348 sandalyeye sahip olan iktidar kanadında,‘‘Kabul, çekimser ve katılmama’’ yoluyla 118 fire yaşandı. MHP'den, Yılmaz'ın Yüce Divan'a sevki için ‘‘Kabul’’ (51) diyenlerin sayısı, ‘‘Red’’ (48) oyu verenlerden fazla oldu.

MHP, beklendiği gibi en çok fire veren parti oldu. MHP'de, Yılmaz'ı Yüce Divan'a göndermek için oy verenlerin sayısı 51'e ulaşırken, bunların arasında Tunca Toskay, Enis Öksüz ve Sabahattin Çakmakoğlu gibi bakanlar da yer aldı. MHP'den 15 milletvekili oylamaya katılmazken, 13 vekil de çekimser oy kullandı. Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez de çekimser kaldı.

FP'lilerin, Yılmaz'ın Yüce Divan'a gönderilmesi amacıyla verdiği önergenin oylama analizi, ortaklar açısından ilginç bir tablo ortaya koydu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, bir ay boyunca yaptığı sert çıkışlara rağmen MHP'li vekiller arasında bölünme yaşandı.

Komisyonlarda Yılmaz'ın aklanması yönünde oy kullanan DSP'den tepkiler daha çok katılmama yönünde gösterildi. DSP'den Uluç Gürkan, Sadık Kırbaş ve İsmail Aydınlı, Ali Arabacı Yüce Divan'a sevk yönünde oy kullanırken, İsmet Vursavuş, Zafer Güler, Atilla Mutman, Ahmet Arkan, Bayram Fırat Dayanıklı ise çekimser kaldı. 23 DSP'li ise oylamaya katılmadı.

ANAP'ta kabul ve çekimser oy kullanılmazken, 4 vekil ise oylamaya katılmadı. Bu 4 milletvekili şunlar: TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, ile oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Nejat Arseven, Kamran İnan (Hasta), Nurettin Dilek.

KABUL

MHP (51): Mehmet Çulhaoğlu, Fatin Özdemir, Hasari Güler, Mehmet Telek, Nidai Seven, Mehmet Arslan, Şevkat Çetin, Tunca Toskay, Bekir Ongun, Aydın Gökmen, Hüseyin Kalkan, Hüseyin Arabacı, Halil İbrahim Oral, Orhan Şen, Hakkı Duran, Melek Denli Karaca, Vahit Kayırıcı, Salih Erbeyin, Ali Keskin, Cezmi Polat, Süleyman Servet Sazak, Mehmet Ay, Mehmet Hanifi Tiryaki, Mustafa Zorlu, Ali Güngör, Hidayet Kılınç, Enis Öksüz, Cahit Tekelioğlu, Aslan Aydar, Hamdi Baktır, Sabahattin Çakmakoğlu, Sadık Yakut, Ali Gebeş, Hasan Kaya, Seydi Karakuş, Hüseyin Akgül, Edip Özbaş, Nevzat Taner, Mükremin Taşkın, Mükerrem Levent, Mehmet Ceylan, Lütfi Ceylan, Armağan Yılmaz, Ayhan Çevik, Mesut Türker, İsmail Hakkı Cerrahoğlu, Kürşat Eser, Sadi Somuncuoğlu, Şaban Kardeş, Hasan Çalış, Abbas Bozyel,

DSP (4): Uluç Gürkan, Sadık Kırbaş, İsmail Aydınlı, Ali Arabacı,

ÇEKİMSER

MHP (13): Şevket Bülent Yahnici, Nesrin Ünal, Süleyman Coşkuner, Burhan Orhan, Mücahit Himoğlu, Osman Gazi Aksoy, Ali Özdemir, Mehmet Gül, Esat Öz, Mehmet Pak, Mehmet Kaya, Şuayip Üşenmez, İlhami Yılmaz,

DSP (5): İsmet Vursavuş, Zafer Güler, Atilla Mutman, Ahmet Arkan, Bayram Fırat Dayanıklı,

KATILMAYAN

DSP (23): Arif Sezer, Gaffar Yakın, Ergün Bayrak, Ali Rahmi Beyreli, Fahrettin Gülener, Mustafa İlimen, Ali Ilıksoy, Hasan Akgün, Rıdvan Budak, Nazire Karakuş, Tahir Köse, Saffet Başaran, Hasan Metin, Mehmet Özcan, Necdet Tekin, Emin Karaa, Mustafa Kemal Tuğmaner, Tünay Dikmen, Ramiz Savaş, Yekta Açıkgöz, Metin Bostancıoğlu, Cengiz Güleç, Fevzi Aytekin,

MHP (15): Adnan Uçaş, Osman Müderrisoğlu, Bedri Yaşar, Yalçın Kaya, Murat Sökmenoğlu, Oktay Vural, Faruk Bal, Mustafa Sait Gönen, Namık Kemal Durhan, Hüsnü Yusuf Gökalp, Reşat Doğru, Muzaffer Çakmaklı, Osman Durmuş, Devlet Bahçeli, Mehmet Kundakçı.

ANAP (4): Yıldırım Akbulut, Nejat Arseven, Nurettin Dilek, Kamran İnan.

34 FP'Lİ KATILMADI

FP'den, Mesut Yılmaz'la ilgili Türkbank oylamasına, Genel Başkan Recai Kutan'ın da aralarında bulunduğu 34 milletvekili katılmadı. Oylamaya katılmayanların önemli bölümünün, Oğuzhan Asiltürk, Fehim Adak, Süleyman Arif Emre, Ali Oğuz, Cevat Ayhan, Mustafa Kamalak başta olmak üzere gelenekçi kanattan olması dikkat çekerken, İstanbul Milletvekili Mukadder Başeğmez ise ‘‘ret’’ oyu veren tek isim oldu. Yenilikçi ağırlıklı 68 milletvekili ise ‘‘kabul’’ oyu kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!