Ortadoğu gafları Fransa Dışişleri Bakanını istifa ettirdi

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu gafları Fransa Dışişleri Bakanını istifa ettirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2011 10:20

Fransa’nın Dışişleri Bakanı Michèle Alliot-Marie, Ortadoğu’da yaşanan devrimler hakkında yaptığı gafların ardından Pazar günü istifa etti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Marie’yi yaptığı açıklamalardan sorumlu gören Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, böylece 100 gün içinde ikinci kez kabine kurmak zorunda kalacak.

 

Sarkozy, diğer yandan bakanlarının Kuzey Afrika’nın devrik liderleriyle olan yakın bağları nedeniyle Fransa’nın uluslararası alanda yıpranan duruşunu onarmak niyetinde.

 

Marie, Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali ülkeyi terk etmeden birkaç gün önce, ülkedeki güvenlik sorunlarını çözmek adına Fransa’nın “maharetli elini” kullanabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

Eski Dışişleri Bakanı, protestoların arttığı dönemde Tunus’ta tatil yaptığının ve ailesinin Bin Ali rejimiyle yakın olduğunun ortaya çıkmasının ardından Fransa’da büyük baskı altında kalmıştı.

 

ELEŞTİRİLERİN HEDEFİ DIŞ POLİTİKA

Maryl olarak tanımlanan bir diplomat grubu, ülkenin etkin gazetelerinden Le Monde yaptıkları bir ziyarette, Marie’ye yönelik eleştirilerini genişletip, dış politikaya kaydırdı. Fransa’nın dış politikasını amatör, düşünmeden hareket eden ve medya takıntılı olarak tanımlayan grup, Cumhurbaşkanlığını, devrik otokratlara kucak açan bir dış politika belirlemekle suçladı.

 

Sarkozy ise hükümetinin karşı karşıya kaldığı eleştirilerin Fransa’nın G-20’deki başkanlığını olumsuz etkilediğini düşünüyor.

 

Marie’nin yerine, eski başbakanlardan ve şu an Savunma Bakanı olan Alain Juppé’nin gelmesi bekleniyor. Başbakan François Fillon, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in davetlisi olarak Mısır’da tatil yaptığı için eleştiriler maruz kalmasının ardından, Juppé’nin başbakanlık koltuğuna bile geçebileceği konuşuluyor.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!