Örnek dönüşüm

Güncelleme Tarihi:

Örnek dönüşüm
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sultan2'nci Abdülhamit'in atı ‘Ferhan’ın adını taşıyan sultanların hizmetindeki atların, Yıldız Sarayı bahçesindeki ahırları, restore edilerek dev bir kültür kompleksine dönüştürüldü. Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü kuruluş yılını kutlama etkinlikleri kapsamında binanın açılışını yapan TBMM Başkanı Hikmet Çetin, imparatorluk saray mimarisinin son örneği Ferhan Binaları'nın bundan sonra Cumhuriyet'in kültür ve sanatına hizmet edeceğini belirtti.

Ferhan Kültür Kompleksi'nin açılışını, İstanbul Valisi Erol Çakır ile birlikte yapan TBMM Başkanı Çetin, tarihi eserleri, tarihi kimliklerini de koruyarak yaşanır duruma getirmek gerektiğini söyledi. Çetin, ‘‘19'uncu yüzyıl sonu imparatorluk mimarisini ve geleneksel kültürümüzü yansıtması açasından büyük önem taşıyan Ferhan Binaları, bundan sonra belleğimizde o eski, tarihi pırıltılı anıları hep saklayarak, cumhuriyete, Cumhuriyetin kültür ve sanatına hizmet eden bir kültür merkezi olarak yaşayacaktır’’ dedi. Törende, açılışın anısı olarak TBMM Başkanı'na, bir Osmanlı arması amağan edildi, yakasına da Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü kuruluş yılı rozeti takıldı. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nca, 200 yıllık binaları yaşama döndürmek için sadece 50 milyar lira harcama yapıldı. 50 bin metrekare kapalı alana sahip 8 binanın onarımını, TBMM Milli Saraylar personeli yaptı. 7 ay süren onarımda, eldeki eski malzemeler değerlendirildi.

Ferhan Kültür Merkezi'nde ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu 700'üncü kuruluş yılı kutlama etkinlikleri içinde, ünlü modacı Atıl Kutoğlu'nun defilesinin sunulacağı belirtildi. Ferhan Binaları'nın açılışında, sakat arabalarının, merdivenleri kolaylıkla inip çıkması için geliştirilen bir aracın ve hareketli bir piknik masasının tanıtımları da yapıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!