Organ bağışçısına özel kart

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışçısına özel kart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, organ bulunması, adil dağıtımı ve naklinde yaşanan sorunları gidermek amacıyla, bir dizi yasa ve yönetmelik çalışması başlattı.

Yüksek Sağlık Şûrası (YSŞ) dün Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy başkanlığında toplandı. YSŞ'nin en önemli gündem maddesini organ konusu oluşturdu. Bakanlık, organ bağışını kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak üzere Bankamatik Kartı boyutlarında, ''TC Sağlık Bakanlığı Doku ve Organ Bağış Belgesi'' hazırladı. Bu belge tüm hastaneler ve sağlık ocaklarına dağıtılacak. İsteyen standart formu doldurup imzalayarak organ bağış kartını alacak. Formu, bağışlayanla birlikte iki de tanık imzalayacak ve bağış birimindeki hekimin onayı alınacak. Kartla birlikte bir de bilgilendirme broşürü verilecek. Broşürde, organ bağış bilgisi yanında, Diyanet'in organ bağışının dinen bir sakıncası bulunmadığına ilişkin görüşü de bulunacak. Doku ve Organ Bağış Belgesi'nin ön yüzünde ''Ölümümden sonra bir başkasının yaşamasına yardımcı olmak istiyorum'' yazıyor. Arka yüzünde ise kartın seri numarası, kişinin hangi organlarını bağışladığı, bağışlayanın adı-soyadı, imzası, kan grubu, adresi, ölümünden sonra ulaşılabilecek yakını, telefonu gibi gerekli bilgiler yer alıyor.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Cihangir Özcan, YSŞ üyelerine yeni yasal düzenleme hazırlıkları hakkında bir brifing vererek, yasaya göre organ ticareti ve reklamıyla 18 yaşından küçüklerin organını almanın yasak olduğunu anımsattı. Halen organ bekleyen 9 bin 742 hasta bulunduğunu bildiren Özcan, ''Bağışlanan bütün organlar merkezdeki Organ Bilgi Bankası'na aylık olarak bildirilecek. Bu merkezin, tüm yoğun bakım üniteleri, diyaliz merkezleri ve organ nakil merkezleri ile irtibatı olacak'' dedi.

Bakan Özsoy, daha önce Yüksek Sağlık Şûrası'nda görüşüleceğini açıkladığı kızlık zarı ve bekaret kontrolü konusunun, Bakanlığı bünyesinde çalışan İnsan Hakları Komisyonu'nun talebi olmadığı için gündeme alınmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!