Opüşmeye grip yasağı

Güncelleme Tarihi:

Opüşmeye grip yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Son günlerde büyük bir hızla yayılan grip virüsünden korunmak için ‘öpüşmekten’ kaçının. Prof. Dr. Koptagel İlgün, ‘‘Öpüştüğünüz kişiden geçen grip virüsü hemen üst solunum yollarına yerleşiyor ve ateş yapıyor’’ dedi.

YILBAŞI ve hemen ardından gelen bayram kutlamaları nedeniyle sık sık tokalaşma ve öpüşme, gribin çok kolay yayılmasına yol açtı. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, gripli kişiyle öpüşmenin önemli bir bulaşma yolu olduğunu belirterek, ‘‘Virüs, hastaların kullandığı havlu, çatal, kaşık, bardak, kitap, telefon gibi eşyalarla da bulaşabilir. Hatta konuşma sırasında çıkan tükürük zerrelerinde de virüs bulunuyor ve hasta edebiliyor’’ dedi. Prof. İlgün, gribin etkisini gösterdiği günlerde öpüşmeme ve yakın temasta bulunmama uyarısı yaptı.

RİSK GRUPLARI Kronik kalp, akciğer, böbrek yetmezliği, şeker hastalarıyla, yaşlılar ve küçük çocukların daha büyük risk altında olduğunu hatırlatan Prof. İlgün, bu kişilerin grip sezonu boyunca hastalardan ve toplu yerlerden uzak durmaları gerektiğini söyledi. Virüsün üst solunum yollarını yani boğazı ve bronşları tuttuğunu belirten Prof. Dr. İlgün, ‘‘Grip olunca hemen antibiyotiğe sarılmayın diyorduk. Ama bu sezon görülen hastalık direkt komplikasyonla başlıyor. Hastalar, franjit, sinüzit, trakeit (bronşlarda sorun oluyor ve göğüste yanmayla kendini gösteriyor) şikayetleriyle geliyor. Bazen de zatürreeye bile yol açabiliyor’’ dedi. Prof. İlgün, risk altındaki kişilere daha fazla ihtimam gösterilmesi gerektiğini söyledi.

HAMİLELERE DİKKAT Hamile ve süt verenlerin enfeksiyonlarının uzun sürmesi halinde doktor kontrolünde uygun antibiyotik almaları gerektiğini kaydeden Prof. İlgün, ‘‘Grip virüsünün çocuğa zararı antibiyotikten daha fazla. Enfeksiyonun uzun sürmesinin sakıncalı’’ diye konuştu.

Gripten korunmak için önceden antibiyotik almanın yararı bulunmadığını ancak bol sıvı gıda, sebze ve meyve, vitaminle vücut direncinin artırılabileceğini anlatan Prof. Dr. İlgün, ‘‘Alkol ve sigaradan uzak durulmalı. Sigara içenler daha zor iyileşiyor. Düzenli uyku ve dinlenmek de önemli. Özellikle bol sıvı tüketilmeli. Stresten de uzak durulması da gerekir’’ dedi.

Okullara grip tatili

GRİP salgını, öğrenci ve öğretmenleri de yatağa düşürünce, Çanakkale ve Muğla'da okullar 1 gün tatil edildi. Muğla'daki okullarda devamsızlık oranının yüzde 7'ye çıkması üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu, 14 Ocak Cuma günü için tatil kararı aldı. Valilik, bir günlük tatili duyurdu. Çanakkale'de de Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda grip salgınını önlemek için ilk ve orta dereceli okulların 14 Ocak Cuma günü tatil edilmesini kararlaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!