Operasyonun kilidi kadın ajan: Önce kaçırdı sonra uyuttu

Güncelleme Tarihi:

Operasyonun kilidi kadın ajan: Önce kaçırdı sonra uyuttu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Elian operasyonunun kilit ismi, 33 yaşındaki Betty Mills adındaki kadın ajan oldu. Birçok aday arasından özellikleri göz önüne alınarak seçilen Betty Mills, 3 ay boyunca çocuk psikolojisi dersleri aldı ve Elian'ın oynayacağı oyuncakları bile titizlikle belirledi. Omuzlarından taşan dalgalı saçlarıyla TV ekranlarına yansıyan Betty Mills, operasyonun başrol oyuncusuydu.

Mülteci Dairesi'nin (INC) özel ajanı Betty Mills, ABD'de tüm ülkenin birinci sorunu haline gelen Elian operasyonunun en önemli ismi oldu. Florida eyaletinde 8 yıllık meslek hayatında hep başarılara imza attı. Çok iyi konuştuğu İspanyolcası, olaylara sakin ve soğukkanlı yaklaşımıyla öne çıktı.

Ölümcül silahlarla yapılan operasyonda Betty Mills, son derece korkmuş bir halde, gözyaşlarına boğulmuş bir halde karşısında duran Elian'ı kucaklamadan önce, İspanyolca ve yumuşak bir ses tonuyla ‘‘Evet senin için korkutucu bir durum, ama kısa bir süre sonra bitecek’’ dedi. Elian'ı anne şevkatiyle göğsüne sıkıca bastıran dişi ajan, evden dışarı çıktıktan ve minibüse bindikten sonra, Elian'a ‘‘Küba'ya dönmüyoruz. Seni bir yere de kapatmayacağız. Babaya gidiyoruz’’ diye seslendi. Elian daha minibüsün içinde sakinleşmişti.

KUCAĞINDAN BIRAKMADI

Betty Mills, operasyonun başından sonuna kadar Elian'ı kucağından indirmedi. Küçük çocuk önce sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından Mülteci Dairesi'nin psikoloğu devreye girdi. Uçak içindeki oyuncaklar bile Betty Mills tarafından özel seçilmişti. Stresi en aza indirecek ve çocuğun ilgisini çekecek oyuncaklardı.

ELİAN'IN OYUNCAKLARI

Bir Pakemon oyun kağıdı, bir oyuncak uçak ve ‘‘Play-Doh’’ adlı yapboz oyunu... Betty Mills, uçakta Elian'la Pakemon oyun kağıtlarını boyadı. Ardından da yapboz oyununa daldı. Elian bir süre sonra Betty Mills'in kolları arasında uykuya daldı. Elian, ABD'ye kaçarken kaybettiği annesinin sıcaklığını Betty Mills'in kucağında hissetti ve Andrew Hava Üssü'ne gelene kadar uyudu. 72 saat boyunca alarm halinde bekleyen Betty Mills, çocuğu babasına teslim edince görevini tamamlamış oldu.

Miami savaş alanı

Sembol haline gelen Elian'ın silahlı bir operasyonla kaçırılması, Küba asıllı Amerikalıların yaşadığı Miami'yi karıştırdı. İki gündür süren protesto gösterilerinde 290 kişi tutuklandı. Operasyonun ardından başta ‘‘Küçük Havana’’ semti olmak üzere Miami'nin birçok yerinde protesto gösterileri yapıldı, göstericiler güvenlik güçleriyle çatıştı. Çatışmalarda 40 polis memuru ve çok sayıda gösterici yaralandı. Protestocular yollarda barikatlar kurdu ve bazı araçlar ile barikatları ateşe verdiler. Miami kenti polis yetkilileri, şu ana dadar 270 yerde yangın haberi aldıklarını duyurdu.

Her şey 3 dakikada olup bitti

Operasyonun perde arkası

ABD ile Küba arasında diplomatik krize yol açan ve daha sonra da iç politikada huzursuzluk kaynağı olan Elian sorunu, 3 dakikada çözüldü. 3 dakikalık operasyonun hazırlığı ise tam 3 ay sürdü. Operasyona katılan 130 ajan özel olarak seçildi. Operasyon kuvveti 3 bölümden oluştu. 8 kişilik birinci kuvvet darbeyi yaptı, 30 kişi evin çevresinde yakın korumayı sağladı ve geri kalanlar da operasyon alanına güvenlik çemberi oluşturdu.

TRAFİK IŞIKLARI En ince ayrıntı vee her olasılığın düşünüldüğü operasyonun hazırlığını geniş bir kadro yaptı. Küçük Elian'ın dönüş yolunda oynayacağı oyuncakları bile psikologlar ve uzmanlar belirledi. Hatta operasyon sürecince Küçük Havana semtindeki trafik ışıklarının tümü kırmızı ve sarı yandı.

CLİNTON'DAN ONAY Adalet Bakanı Janet Reno, son ana kadar Elian'ın akrabaları ile Washington'da bulunan babası arasında pazarlıkları sürdürdü. Ve Başkan Clinton'ın da onayı alınarak operasyon emri sabaha karşı 05.00'te verildi. Çünkü, evi korumaya kararlı kalabalığın rehavet içinde olduğu ve kent içi trafiğin de en az olduğu bir saatti.

SİLAHLI DİRENİŞ Muhtemel bir operasyona karşı ev çevresinde nöbet tutan Küba asıllı Amerikalıların oluşturduğu kalabalık içinde silahlı kişilerin olduğu ve evin içinde de silah depolandığı istihbaratı alınmıştı. En kötü senaryoya karşı hazırlanan ajanlar, silahlı bir çatışmayı da göze almıştı. Miami kenti bölge mahkemesinden ev için arama emri hazır tutuldu. Operasyon Miami polisinden de gizlendi. Çünkü yerel polis içinde Küba asıllı Amerikalılar da vardı ve bilgi sızma ihtimali yüksekti.

KAPIYI ÇALDILAR Ajanların beyaz minibüslerden oluşan konvoyu küçük eve geldiğinde kronometre çalışmaya başladı. Usul gereği 8 kişilik özel kuvvet kapıyı çalıp hızlı bir şekilde 3 defa ‘‘Federal ajan! Arama emrimiz var kapıyı açın!..’’ dedi ve cevap bile beklemeden kapıyı kırdı. Evin içindekiler hálá faks ve telefon başında Adalet Bakanlığı'yla pazarlık yapıyordu ve ne olduğunu bile anlayamadılar.

VERİN, YOKSA VURURUM Tim komutanı, ‘‘Çocuğu hemen verin, yoksa vururum’’ diye bağırdı. Kapılar bir bir kırılıyor ve 8 kişilik tim, çocuğu arıyordu. Elian, tuvalette kendisini denizden kurtaran balıkçının kucağındaydı. Timin kilit ismi dişi ajan Betty Mills, küçük çocuğu kaptığı gibi dışarı çıktı.

MEDYA DA ORADAYDI Timin sivil olan bir elemanı daha vardı. O da Amerikan haber ajansı Associated Press'in muhabiriydi. Gelişmelerin her anını görüntüledi. Evdekiler ne olduğunu bile anlayamadan, tim Elian'la birlikte evden çıkmış ve kapıda bekleyen minibüsün içine girmişti. Ve 130 ajan kademe kademe geri çekilerek bölgeden uzaklaştı. Kronometre durduruldu. Operasyon 3 dakikada kimsenin burnu bile kanamadan başarılı bir şekilde tamamlanmış oldu.

Clinton 2 defa uyandırıldı

Adalet Bakanı Janet Reno, küçük Elian'ı evlerinde tutan akrabaları ile sabahın erken saatlerine kadar süren bir pazarlık yaptı. Artık ümidi kalmamıştı ve kuvvet kullanmaktan başka çarenin kalmadığını düşündü. ABD Başkanı Bill Clinton'ın danışmanı John D. Podesta, Janet Reno'nun isteği üzerine başkanı saat 02.30 ve 04.00'te iki defa yatağından kaldırdı. Clinton, Adalet Bakanı'na ‘‘Arkandayım rahat karar al’’ güvencesi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!