Operasyonun bilançosu: 2 asker şehit oldu, 15 mahkum öldü

Güncelleme Tarihi:

Operasyonun bilançosu: 2 asker şehit oldu, 15 mahkum öldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 20 cezaevine düzenlenen operasyondan 18'inin tamamlandığını, 15 mahkumun çouğunun kendini yakarak öldüğünü, 57 mahkumun yaralandığını açıkladı. Türk, operasyon sırasında 1'i uzman astsubay çavuş, 1'i jandarma eri iki askerin şehit olduğunu 3 askerin de yaralandığını bildirdi.

Türk operasyonun büyük bir başarıyla tamamlandığını belirterek "Güvenlik güçleri büyük başarıyla 18 cezaevinde operasyonu tamamladı. Olabilenin en azıyla zaiyat verdik. Tüm güvenlik güçlerine teşekkür ediyorum" dedi.

F tipi nakilleri zorunluluktan

Müdahelenin sürdüğü 2 cezaevinde durumun en geç yarın kontrol altına alınacağını belirten Türk, mahkumların F tipi cezaevlerine nakledilmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Şu an cezaevleri tamamıyla durumda. Mahkumların F tipine nakilleri geçici olarak yapıldı. Zorunluluk karşısında gerekli olmuştur. Gündemde af kanunu var, af kanunu çıktantan sonra durum yeniden değerlendirilecek. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki artık koğuş sistemi sözkonusu olmayacaktır"

Türk basın topalantısında Çanakkale ve Ümraniye dışında operasyonların tamamlandığını bildirdi.

''Ölüm orucu'' eyleminin sona erdirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyona ''Hayata Dönüş'' adı verildi.

Müdahale edilen 20 cezaevinin 18'inde operasyonun bittiğini Çanakkale ve Ümraniye cezaevlerindeki müdahalenin ise sürdüğü kaydedildi.

İçişleri Bakannlığı, yaptığı açıklamada 434 açlık grevi eyleminde bulunan tutuklu ve hükümlünün kurtarılarak, sevk edildikleri hastanelerde tedavi altına alındıkları belirtti.

Bilgilere göre, ölüm orucundaki 284 tutuklu ve hükümlüden 137'si, açlık grevindeki 802 tutuklu ve hükümlüden 434'ü kurtarılmış oldu.

Müdahale edilen cezaevlerindeki son durum şöyle:

Gebze Özel Tip Cezaevi: Gebze'de de ''ölüm orucu'' eyleminin sona erdirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ''Hayata dönüş Operasyonu'' tamamlandı. Güvenlik güçlerinin sabah saat 05.30'da başlattığı ve ''hayata dönüş'' adı verdiği operasyon, 13 saatte sona erdirildi. Güvenlik güçlerinin 14.45 sıralarında başlattığı müdahale sonrasında, ölüm orucundaki Yadigar Bayar, Nebahat Polat, Şaduman Mutlu, Çetin Can, Ali Rıza Dermanlı ve Düzgün Zengin ile güvenlik güçlerine direndikleri sırada yaralanan Kenan Toykara, Muammer Akyol, Alişan Yılmaz, Nurettin Peker ve kimliği tespit edilemeyen 3 kişi, Gebze SSK Dispanseri ve Kartal Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Duruma hakim olan güvenlik güçlerinin, cezaevi dışındaki önlemleri de sürüyor. Bayrampaşa Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 45,açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 88, 1 tutuklu ve hükümlü ölü, 4 tutuklu ve hükümlü yaralı.

Ümraniye Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 66, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 149, 1 tutuklu ve hükümlü ölü, 1 güvenlik görevlisi şehit, 3 güvenlik görevlisi yaralı.

Bursa Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 27, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 105, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 27, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 105, 2 tutuklu ve hükümlü ölü, 3 tutuklu ve hükümlü yaralı.

Çanakkale Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 29, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 19, 1 güvenlik görevlisi şehit.

Bartın Cezaevi:

Bartın Özel Tip Kapalı Cezaevi'ne yapılan müdahaleden sonra ölüm orucuna katılan ve müdahale sonrasında hastaneye kaldırılan 26 mahkumun adları şöyle:

Savaş Karaca, Mustafa Erkan Çetin, Cem Göçer, Mahir Doğurdu, Ali Çolak, Orhan Özpolat, Fehmi Horasan, Hamit Süren, Nevzat Şahin, Yıldıray Eyüpoğlu, Savaş Kör, Serdar Karabulut, Mesut Koçak, Hüseyin Cambaz, Ergün Akdoğan, Yusuf Kutlu, Uğur Bülbül, Bekir Baturu, Ahmet Yılmaz, Talat Kızıl, Cemalettin Polat, Sinan Yavuz, Ali Koç, Niyazi Çelik, Cemal Yaşar ve Polat Han.

Bu arada, durumu ağır olan Hamit Süren ile Ali Koç'un, Ankara'daki hastanelere sevk edildiği, 16 mahkumun tedavisinin Bartın Devlet Hastanesi'nde devam ettiği bildirildi.

Öte yandan, 26 mahkumdan isimleri açıklanmayan 8'inin hastanede tedavileri yapılmış ve Akara Sincan F Tipi Cezaevi'ne sevk edilmişlerdi.

Çankırı Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 16, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 43, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 16, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 43, 1 tutuklu ve hükümlü yaralı.

Aydın Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 6, açlıkgrevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 11, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 6, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 11.

Ceyhan Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 66, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 66.

Malatya Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 11, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 11.

Buca Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 14, açlıkgrevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 29, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 14, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 29.

Adana Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 2, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 2.

Gebze Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 7, açlıkgrevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 112.

Ankara Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 2, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı4, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 2, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 14.

Nazilli Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 23, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 23.

Nevşehir Cezaevi: Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 41, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 41.

Uşak Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 7, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 16, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 7, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 16.

Elbistan Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 11, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 11.

Kırşehir Cezaevi: Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 13, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 13.

Niğde Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 3, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 3, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 3, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 3.

Ermenek Cezaevi: Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 22, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 22.

  • Ölüm orucu´na müdahale
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!