‘Oooh oh’la başladı, kabak tatlısıyla bitti... Bir bütçe böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

‘Oooh oh’la başladı, kabak tatlısıyla bitti... Bir bütçe böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2020 07:00

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kürsüden “Oooh, oh” çıkışıyla başlayıp “Kuru ekmek ve tahinli kabak tatlısı” atışmasıyla süren 2021 bütçe görüşmesi, “Diktatör” ve “Kurşun asker” polemiğiyle tamamlandı. 205 saat çalışan komisyonda 202 milletvekili yaklaşık bin 200 kez konuştu, 4 bin 620 sayfa tutanak tutuldu.

Haberin Devamı

VALLA KURU-PİLAV YEDİM

Maratonun en gergin oturumu İçişleri Bakanlığı bütçesinde yaşandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP’ye yönelik, “Oooh! Paralar PKK’ya gitmiyor, millete gidiyor oooh!” çıkışıyla gündeme oturdu. En “damga vuran” tartışma ise “Kuru ekmek” atışması oldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın “Millet aç, perişan. Evet, herkesin midesine bir şey giriyor, kuru ekmek giriyor” sözlerine karşılık “O zaman aç değil demek” diyen AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, tartışmanın odağı oldu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın, “Akşam yemeğinde Kahramanmaraş milletvekilimiz kabak tatlısını tahinli yedi, ondan da taviz vermedi” ihbarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç reddetti. Öztunç, “Eğer kabak tatlısı yediysem Allah benim belamı versin. Vallahi kuru fasulye, pilav yedim” dedi. Tahinli kabak tatlısı bütçenin “en gülümseten” atışması oldu.

EN TARTIŞMALI

Haberin Devamı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında, “Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı” açıklamasına muhalefet vekilleri sert tepki gösterdi. Selçuk’a tepki gösteren İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar, “Hay maşallah” dedi. Selçuk da “Evet, hay maşallah” diye yanıt verdi.

GÖZLERİNİ GÖRMEK İSTİYORUM

“En sitemkâr” isim, muhalefetten takdir görmemekten yakınan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Muhalefet milletvekilini, “Kendileri buradaysa gözlerini görmek istiyorum” diye arayan Koca, “Niye mutlu olmuyorsunuz? Niye teşekkür etmiyorsunuz?” sözleriyle sık sık sitem etti.

40 SANİYEDE 6 SORU

Bütçenin “en hızlısı” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer oldu. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde 40 saniyeye 6 soru sığdırıp sosyal medyada takdir topladı.

MASALLARDAKİ ANLAM

CHP ile AK Parti arasında karşılıklı “diktatörlük” suçlamaları sürdü. Son gün masallardan alıntılar yapılan kurşun asker polemiği “en naif atışma” oldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Şimdi, çok sevdiğim bir şeye geleceğim: Kurşun Asker. Bir kağıttan balerin var, onu çok seviyor. Kağıttan balerin birden rüzgârla yanan şömineye düşüyor. Kurşun asker o ateşin içerisine atlıyor; kurtarırken ayakları eriyerek birleşiyor. Bizi aşağılamak için kullandığınız ‘kurşun asker’in masallardaki anlamını bile bilmiyorsunuz. İnandığı şeyler için vazgeçmeyen, yolculuğunu önemseyen ve asıl sevdası için yanmaya hazır olan insanları ifade ediyor kurşun asker, sevdası için” dedi.

Haberin Devamı

‘Oooh oh’la başladı, kabak tatlısıyla bitti... Bir bütçe böyle geçti
CHP’li kadın milletvekilleri bütçe sonrası Kılıçdaroğlu ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

‘Oooh oh’la başladı, kabak tatlısıyla bitti... Bir bütçe böyle geçti

KIRMIZI KART

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bütçe teklifine kürsüde kırmızı kart göstererek, “İşçiler, köylüler, esnaf, öğrenciler, engelliler, emekliler, EYT’liler, yetimler ve işsizler olmadığından ‘hayır’ diyoruz” dedi.

BU TESPİH ÇİFTÇİNİN ALIN TERİ

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise kürsüde pirinç, nohut, kayısı, incir, sarımsak, ceviz, fındık gibi mahsullerden yaptığı tesbihi gösterdi. Karadeniz, “Bu, çiftçinin alın teri; bu, çiftçinin ahtı arkadaşlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

MERMER YERİNE İTALYAN GRANİTİ

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal kürsüye memleketinin mermerleriyle çıktı. Köksal, “Gazi Meclisin Ek Hizmet Binası’na bu güzelim Afyon mermeri yerine İtalya’nın ‘bianco sardo’ granitini döşeyecek kadar yerli ve millîsiniz” dedi.

HAVAYA KOLONYA

AK Partili ve CHP’li milletvekilleri karşı karşıya gelirken, kalabalığın biriktiği noktada oturan milletvekilleri koronavirüse karşı havaya kolonya püskürttü.

ÖNCE YÜZÜNE SONRA ARKADAŞININ KAFASINA

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, hem kendi yüzüne hem de yanındaki milletvekilinin kafasına kolonya sıktı. (◊ Mert Gökhan KOÇ / ANKARA)

BAKMADAN GEÇME!