‘Onur’lu istifa

Güncelleme Tarihi:

‘Onur’lu istifa
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ağır bir darbeyle seçim sandıklarında kalan CHP yönetiminde ilk istifa Genel Başkan Yardımcısı Onur Kumbaracıbaşı'ndan geldi. Seçimde yenilgi alan parti liderlerine kamuoyunun ‘istifa’ baskısı ise sürüyor.

Ağır bir seçim yenilgisi alan CHP'de, parti yönetiminin geleceği hakkındaki tartışma sertleşmeye başladı. CHP Lideri Deniz Baykal'ın önce çekilme kararı alıp, ardından vazgeçmesi partide fırtına kopardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Kumbaracıbaşı, dün bu görevinden ve MYK üyeliğinden istifa etti. Kumbaracıbaşı, önceki gün yapılan MYK toplantısında Baykal'ın çekilme kararından vazgeçtiğini hissedince toplantıyı terketmişti. Kumbaracıbaşı, dün yaptığı yazılı açıklamayla istifa ederek, diğer yöneticilere de aynı tavsiyede bulundu. Kumbaracıbaşı'nın açıklaması şöyle:

‘‘CHP bu seçimde tarihi bir yenilgiye uğramıştır. Bu sonuç, kuşkusuz hakedilmemiştir. Çeşitli çevreler böyle bir sonuç alınması için özel çaba harcamıştır. Ancak hiçbir gerekçe, yöneticilerin başarısızlığını ve sorumluluğunu ortadan kaldıramaz. Bunun doğal sonucu olarak, kişisel suçları olmasa da yetkililerin görevlerini bırakmaları, salt kendilerine değil, örgütlerine ve herşeyden önce kamuoyuna duymaları gereken saygının ifadesidir. Türkiye'deki politik yaklaşımlar içinde henüz yeterince yeralmamış olmasına karşın, mutlaka yerleşmesi zorunlu olan bir geleneği anımsatmak ümidiyle istifa ediyorum.’’

ERGÜL: YÖNETİM GİTMELİ

Baykal'ın ekibinden İzmir eski milletvekili Sabri Ergül de Baykal dahil, parti yönetiminin istifasını istedi. Ergül, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarını değerlendirirken, ‘‘Sol oylar geriledi. Irkçı partiyle tarikat ve sermayeye ödün veren DSP oylarını artırdı. İrtica yanlısı oyların gerilediğini sanmak yanıltıcıdır. Bu oylar sadece yer değiştirmiş, kamufle ihtiyacı duymuş DSP ve MHP'de yuvalanmıştır. Fethullahçılar DSP ve MHP'yi desteklemişlerdir’’ dedi.

KESKİN'E AĞIR ELEŞTİRİ

Ergül, Baykal'ın çok değerli bir lider olduğunu, ancak seçimde alınan başarısız sonucu görmezden gelemeyeceklerini söyledi. Ergül şöyle dedi:

‘‘Deniz Baykal ve Adnan Keskin başarısız olmuşlardır. Baykal kendini anlatamamış ve başarısız sonucun gereği olarak, genel başkanlıktan çekilme kararı almıştır. Bu soylu ve ahlaklı kararı kendisini yüceltmiştir. Ancak Baykal'ın eteğine yapışan, onun ayrılması durumunda kendilerinin de gideceğini bilen genel sekreter ve yardımcıları ‘Ayrılma' diye baskıya başlamıştır. Genel sekreter ve yardımcıları derhal istifa etmelidir. Eğer istifa etmezse, parti meclisi kendisini düşürmek için gereğini yapacaktır.’’

PM üyesi Mustafa Kul ise Baykal’ın ayrılması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

‘‘Baykal emaneti kurultaya iade ederse kendisi büyür. Eğer bir emanetçi ile devam etmeyi denerse, bu CHP'de tutmaz. Kurultay en kısa zamanda toplanmalı.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!