'Onu bulmadan dönmeyeceğim'

Güncelleme Tarihi:

Onu bulmadan dönmeyeceğim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 14:01

Erzurum'un İspir ilçesi Yeşilyurt köyünde ayı saldırısı sonucu 2 kişinin ölümünün ardından köy ve çevresinde saldırgan ayının yakalanması için başlatılan çalışmalara yeniden başlandı. Erzurum Doğa ve Yaban Hayatı Koruma, Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, 'Vatandaşlar korkuyor. Bu ayıyı bulamazsak rahat edemeyecekler. O ayıyı bulmadan dönmeyeceğim.' dedi.

Haberin Devamı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil yaptığı açıklamada, Yeşilyurt köyünde iki kişinin ölümüne neden olan saldırgan ayının bulunması için oluşturulan ekibin, gece saat 03.30'da çalışmalara yeniden başladığını söyledi.

Bölgede etkili olan yağmur sayesinde ayı izlerinin belli olduğunu belirten Dostbil, “Ekiplerimiz o izleri takip ediyorlar. Dün istirahat ettiler. Bugün yağmur sonrası belli olan izleri takip ediyorlar. Ayının saklandığı yeri yakın zamanda bulabilecekler” dedi.

Ayı arama çalışmalarının uzman ekiplerle sertifikalı avcılar tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Dostbil, ayı bölgede bulunamazsa bile koruma ekibinin gerekli tedbirleri almaya devam edeceğini ifade etti.

Yaşar Dostbil, “Köyde vatandaşlar silahlarla geziyorlar. Mümkün olduğunca dikkat etmeleri gerekiyor. Allah korusun birbirlerini vurabilir, kaza çıkarabilirler. Bizim orada sertifikalı, profesyonel avcılarımız var. Bu işin eğitimini almışlar. Bu işle ilgili gerekli önlemleri aldıkları, çalışmanın nasıl yürütüleceğini bildikleri için vatandaşlarımız bu işi ekiplerimize bıraksın” diye konuştu.

Köyde dut dökme zamanı olduğu için vatandaşların bahçelere silahlarla gittiğini dile getiren Dostbil, “Tarlaya giden vatandaşlarımız ayının kaçması için rastgele ateş ediyorlar. Bölgeye gelmekte olan ayılar da silah sesine kaçıyor. Bu durum saldırgan ayıyı bulma çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor. Ayıyı bu zamana kadar yakalayabilirdik, ama bu çalışmamızı zorlaştırıyor” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ SABIRLI VE DİKKATLİ OLMALI”

Bölgede etkili olan yağmur sonrası ayı izlerinin belli olmaya başladığının altını çizen Dostbil, köyün çevresinin ekipler tarafından tarandığını ifade etti.

Hedeflerinin saldırgan ayı yakalanana kadar takip etmek olduğunu vurgulayan Dostbil, “Ayıyı bulmak için gerekeni yapıyoruz. Eğer bütün aramalara rağmen ayı bulunamazsa koruma ekiplerimiz bölgede güvenlik önlemini sağlamaya devam edecek. Jandarma da zaten bölgede” diye konuştu.

Dostbil, köylülerin ayıdan olumsuz etkilenmemesi için tavsiyelerde bulunarak, “Ayının nereden, nasıl çıkacağı belli olmadığı için vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Eğer dışarı çıkacak, bahçeye gidecekse kesinlikle tek başlarına gitmesinler. Tedbirli olmak lazım. Vatandaşlarımızın sabırlı ve dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Vatandaşta haklı olarak korku var. Köylüler haklı, ama çok panik etmelerine gerek yok. Bahçelere birkaç kişi beraber giderlerse biraz daha tedbirli gitmiş olurlar” dedi.

SALDIRININ GERÇEKLEŞTİĞİ BÖLGEDE BÜYÜK AYI İZİNE RASTLANDI

Erzurum Doğa ve Yaban Hayatı Koruma, Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum da, bölgede etkili olan yağmur nedeniyle dün çalışmalara ara verdiklerini anımsattı.

Ayının bulunması için yeni bir plan yapıldığını ifade eden Erzurum, “Yağmurun ardından, saldırının gerçekleştiği bölgede büyük ayı izleri bulduk. O izleri takip ederek, çalışmaları sürdürüyoruz. İnşallah iki gün içinde buluruz. Çalışmalarımızı olay yerinin kuzey doğusundaki ormanlık alana kaydırdık. Burada tarama çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Köydeki vatandaşların ayıdan haklı olarak korktuğunu dile getiren Erzurum, sözlerini söyle sürdürdü:

“Vatandaşlarımız korkuyor, artı psikolojik olarak etkiledi. Bu ayıyı bulanamazsak köylüler rahat edemeyecek. Çok tedirgin insanlar. Köylüler artık bahçeye tek gidemiyorlar. Eskiden tek başlarına bahçede çalışırken, artık eşleri, çocukları, yakınlarıyla bahçelere gidiyorlar. Biz de ekiplerimizle birlikte köyün üst tarafında kurduğumuz çadırda kalıyoruz. Onlara psikolojik destek oluyoruz. Biz ayının biran önce bulunması için gece gündüz çalışıyoruz. Ben bu ayıyı bulmadan dönmeyeceğim. O fotoğraftaki ayıyı bulacağım.”

Köpeklerin ayaklarının yara olduğunu dile getiren Erzurum, “Köpeklerin ayakları yara olduğu için bugün de bağladık. Zaten izler belli. O izlerden ayıyı buluruz” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!