Onların gözüyle ‘kızlar neden okutulmuyor’

Güncelleme Tarihi:

Onların gözüyle ‘kızlar neden okutulmuyor’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2004 22:51

Van'daki Saray, Güzelkonak ve Gevaş Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nda (YİBO) okuyan yaklaşık bin 200 öğrencinin yalnızca yüzde 20'sini kızlar oluşturuyor. Öğrencilere kızların neden okutulmadığını sorduk, ilginç yanıtlar aldık.

Doğu illerinde yaygın olan 'kızlar okumaz' görüşü, son yıllarda hayata geçirilen kampanyalarla azalsa da geçerliliğini hala sürdürüyor. UNICEF'in verilerine göre, Türkiye'deki 600 bin kız çocuğu ilköğretim çağında olmalarına rağmen okula gitmiyor.

Van'daki Saray, Güzelkonak ve Gevaş Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nda (YİBO) okuyan kız ve erkek öğrenci sayıları, bu durumu kanıtlıyor. Güzelkonak YİBO'daki resmi kayıtlı 430 öğrencinin 120'si, Saray YİBO'daki 343 öğrencinin 86'sı, Gevaş YİBO'daki 419 öğrencinin ise sadece 25'ini kız öğrenciler oluşturuyor. Okula devam eden öğrencilerin sayısı ise daha düşük.

Bu okullardaki öğrenciler, kızların da okula gönderilmesi gerektiği ve kadınlarla erkeklerin eşit olduğu görüşünü savunuyor. Öğrenciler, köylerinde kızların neden okutulmadığını ve bu konudaki kendi düşüncelerini anlattılar.

Zuhal Yücel (8'inci sınıf)

Bizim köyde okula ilk ben başladım
Sırımlı köyündenim. Bizim köyde genelde kızları okutmazlar. Okula giden ilk kız ben oldum. Ondan sonra diğer kızlar da yavaş yavaş başladılar. Babaları, erkeklerle ilişkileri olur diye kızlarını okula göndermek istemiyor. Babam benim okumamı çok istiyor. Bence kızlar ve erkekleri eşit görmeleri, ayrım yapmamaları gerekiyor. Arada bir fark yok. Burada okumak çok güzel ama bilgisayarımız da olsun istiyorum. Babam şoförlük yapıyor. Annem evde ama çok hasta. O yüzden doktor olmak istiyorum. Doktor olduktan sonra büyük şehirlerde çalışacağım.

Özkan Öztürk (8'inci sınıf)

Kızların okutulmamasına şaşıyorum
Bizim köyün adı Doğutaş. Geçen yıla kadar, Sırımlı köyündeki okulda taşımalı okuyordum. Babam işçi, bulduğu işte çalışıyor. Dört kardeşiz. Kızkardeşim, maddi durumumuz iyi olmadığı için ortaokulu bitirdikten sonra okula devam etmedi. Öğretmen olmak istiyordu. Kızların okutmamasına şaşıyorum. Babaları, kendileri cahil kaldılar diye çocuklarının da cahil kalmasını istiyorlar. Bence kızlarla erkekler arasında bir fark yok. İkisi de aynı işi yapabilir. Ben kendi kızlarımı okula göndereceğim. Çevreme baktığımda, en fazla cahilliğin değişmesini istiyorum.

Yasemin Gülaçar (8'inci sınıf)

Avukat olup haklıları savunacağım
Ailem Kazlıgöl köyünde oturuyor. Babam imam olduğu için sürekli yer değiştiriyoruz. Köydeki kızların yarısından fazlası okutulmuyor. Aileler, 'kızımızı okumaya gönderirsek, ileride kötü yola sapar' diyor. Sekiz kardeşiz. Ablalarım babam istemediği için okumadılar. Babam değişmiş herhalde, çevreyi gördükçe kötü bir şey olmadığını anlamıştır. Geri kalmışlığın nedeni bilinçsizlik ve cehalet. İnsanlar bilseler bile o fikirleri benimsemek istemiyorlar. Ben avukat olarak haklı olanları savunmak istiyorum çünkü haksızlıklara tahammül edemiyorum.

Gıyasettin Bilik (6'ncı sınıf)

Sakıp Sabancı gibi olmak istiyorum
Geçenlerde Sakıp Sabancı vefat etti. Onun Türkiye'yi kalkındırdığı gibi Van'ı kalkındırmayı istiyorum.

Yedi kardeşiz, en büyüğü benim. Bizim köyde kızları okutmuyorlar. Babam kız-erkek ayrımı yapmıyor. Babalar kızlarını okutmayarak hem hak yiyor, hem de günaha giriyorlar. Erkekler bir duvar yapıyorlarsa kadınlar 10 iş yapıyor. Çamaşır yıkıyor, bulaşık yıkıyor, ekmek, yemek pişiriyorlar. Büyüdüğümde, kızların okutulması için bir kampanya başlatmak isterim. Devlet sıkıştırmadığı zaman babalar bir şey yapmıyor. Bizim köyde erkekler de 8'inci sınıftan sonra okutulmuyor.

Abdurrahim Yurgun (6'ncı sınıf)

‘Ayıptır, kötü yola düşer’ diyorlar
Ailem Atalan Köyü'nde yaşıyor. Köydeki okul beşinci sınıfa kadar. Babam hasta olduğu için çalışamıyor ama abim inşaatlarda çalışıyor. Ablam beşinci sınıfa kadar okudu. Kendisi devam etmek istemedi. Kızlar da okumalı, onların da hakkı var. Cahil kalmamalılar. Göndermeyen babalar neden öyle yapıyorlar bilmiyorum. ‘Kızlar okula gitmesin, ayıptır’ diyorlar. Pis şeylere alıştıklarını söylüyorlar. Kötü yola düşeceklerini düşünüyorlar. Okulun her şeyini, en fazla da öğretmenleri ve arkadaşlarımı seviyorum. Öğretmen olarak burada çalışmak istiyorum. İnsan okuyunca daha bilgili oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!