Onları tanıyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Onları tanıyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

DOBERMAN PİNSCHER

(Yetişkini büyük)

Soyguncuların ve hırsızların bulunduğu bölgelere seyahat eden Alman vergi tahsildarı Lois Doberman tarafından, kendisini korumak amacıyla 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında geliştirildi. Dişileri, kendisini yetiştirenlere karşı sokulgan, yabancılara karşı kuşkucudur. Erkekleri ise akıllı, aceleci ve saldırgandır. İyi bir eğitim alması şarttır. Bitip tükenmeyen enerjisini atması için geniş alanlara ihtiyacı vardır. Polis ve ordu tarafından uzun yıllardır kullanılıyor. İyi bir bekçi köpeği olan Dobermanlar uzun ömürlüdür. 20 yaşına kadar yaşayanlar vardır.

LABRADOR RETRİEVER

(Yetişkini büyük)

19'uncu yüzyılın başlarında, Newfoundland'tan gemilerle İngiltereye getirildi. Mükemmel bir koku alma duygusuna sahip olan Labrador Retriever, soylu ve dayanıklı bir köpektir. Göl kenarları, bataklıklar ve nehirlerde avlanmak için idealdir. Suya dalmayı çok sever. Yüzyıllardır, balıkçıların ağlarını toplamasına yardımcı olmuştur.

ALMAN KURDU

(Yetişkini büyük)

Dişi çoban köpeklerinin kurtlarla çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı sanılıyor. Yabancı hayvanlara karşı hoşgörülü, yabancılara karşı kuşkulu, sahibine sadık bir köpek. Yüzyıllarca koyun sürülerine önderlik etti. Savaşlar sırasında, mayınlı sahalardan geçip haber taşıdı. Almanlar tarafından canlı bomba gibi kullanıldı. İyi bir iz sürücü, eşsiz bir polis köpeğidir. Refleksleri kuvvetlidir. Çabuk saldırıya geçer. Verilen görevi coşkuyla yerine getirir.

LHASA APSO

(Yetişkini küçük)

Adını, Tibet'in kutsal kenti Lhasa'dan almış. Uzun tüylü, yumuşak görüntüsünün altında inatçı bir karakter taşır. İşitme duygusu çok kuvvetlidir. Yabancıların yaklaştığını havlayarak haber verir. İyi bekçi köpeğidir.

NORVEÇ ELKHOUND

(Yetişkini orta boy)

İlk çağlardan beri insanların yanındadır. İyi bir arkadaş ve muhteşem bir av köpeğidir. Kızak köpeği olarak da kullanılır. Özellikle geyik avında uzmandır. Bir geyiğin kokusunu, kilometrelerce uzaktan alır. Geniş alanlarda yaşamayı sever. Norveç Savunma Bakanlığı, bu köpeğe sahip olanları savaş halinde göreve çağırma yetkisine sahiptir.

JACK RUSSEL TERRİER

(Yetişkini küçük)

İngiliz din adamı Parson Jack Russel tarafından 19'uncu yüzyılda geliştirildi. Neşeli, fedakar, itaatkar bir köpek. Amerikan Köpek Kulübü tarafından ırk olarak kabul edilmedi. Tavşan ve fare avında mükemmeldir. Küçük vücuduyla en dar geçitlerden bile geçebilir.

ROTTWEİLER

(Yetişkini çok büyük)

Köklerinin İtalyan Mastifine dayandığı sanılıyor. Almanya'da, Wuttemberg yakınlarındaki Rottweil kasabasında yetiştirildi. Dengeli ve cesur bir köpek. Sahibine saldırı olduğu zaman aşırı sertleşir. İyi bir bekçidir. Çoban ve polis köpeği olarak da kullanılır.

POMERANİAN

(Yetişkini çok küçük)

Rusya'nın Pomeranya bölgesinde yetiştirildi. Tüyleri beyaz, kızıl, portakal, siyah ya da gri olabilir. Rönesans döneminde, soyluların beslediği lüks köpekler sınıfındaydı. Yavruları dünyaya geldiğinde çok narın ve küçük olurlar. Yabancılara karşı, kuşkulu ve asabidir.

PEKİNGESE

(Yetişkini çok küçük)

Dört bin yıllık geçmişi boyunca, Pekin İmparator ailesinin gözdesi oldu. 1860 yılında, yazlık sarayın yıkıntıları arasında İngiliz askerleri tarafından bulunan bu köpekler Avrupa'ya getirildi. Tam bir kucak köpeğidir. Apartmanda yetiştirmeye uygundur. Küçük bedenine rağmen, çılgınlık derecesinde cesurdur. Tüylerinin ve dişlerinin ciddi şekilde bakıma ihtiyacı vardır.

SALUKİ

(Yetişkini büyük)

Adını, eski bir Arap kenti olan Salug'tan almış. İran'da ceylan avında kullanılıyor. Zarif hatları olan bir köpek. Günümüzde bekçi köpeği olarak da kullanılıyor.

SHAR-PEİ

(Yetişkini orta)

Çinde yapılan köpek dövüşlerinde kullanıldı. Geçmişte, savaş köpeği olarak ün yaptı. Daha sonra ABD'ye getirildi. Burada insana arkadaşlık eden bir köpek olarak geliştirildi.

SHETLAND ÇOBAN KÖPEĞİ

(Yetişkini küçük)

Uzun ve güzel tüyleriyle Collie'lerin muhteşem bir minyatür kopyasıdır. Büyük sığırları da koyunları da yönetebilecek kapasitede zeki bir çoban köpeği. Aileye ve çocuklara karşı duygusal. İnatçı yaradılışta.

ANAHTAR TABLO

DIŞARIDA YAŞAR: Dışarı çıkmayı seven köpekler tam bir spor delisidir. Eğer spor yapmayı, özellikle de koşmayı seviyorsanız, birlikte çok keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

APARTMANDA YAŞAR: Hareketi pek sevmez. Sakın onu spor yapmak için dışarıya çıkartmaya uğraşmayın. En hoşlandığı şeylerin başında evde keyif yapmak gelir.

ÇOCUKLARI SEVMEZ: Eğer evde küçük çocuğunuz varsa bu tür köpekler onları kıskanabilir. Sürekli ilgi isteyen köpeğiniz, evde ufak çaplı bir çatışmaya bile neden olabilir.

İLGİYE BAYILIR: Tüm ilginizin üzerlerinde olmasını isterler. Onları bir an olsun yalnız ve kendi başlarına bırakırsanız depresyona girebilirler.

KOLTUK ÜSTÜ KÖPEKLER: Yerler ve kapı önü bu tür köpekler için ilgi çekici değildir. Onlar hep koltukların üzerinde olmak isterler.

STATÜ KÖPEKLERİ: Muhteşem görüntüleri ve statü sembolü oldukları için alınırlar.

TÜYLERİYLE OYNANMASINI SEVERLER:

Tüylerinin her gün en az 10 dakika taranmasına bayılırlar. Tüylerinin karmaşık ve kirli olması onları çok rahatsız eder.

ASKER KÖPEKLER: O tam bir askerdir. Ne derseniz onu yapar. Eğitim için uygundurlar.

EĞİTİM GEREKTİREN KÖPEKLER:

Evde yaşamaları için, özellikle de tuvalet konusunda sıkı bir eğitim almaları gerekir.

MELEK KÖPEKLER: Adı üstünde melek gibi köpeklerdir. Sağlık muayenesi sırasında bile hiç sorun çıkartmazlar.

Atış talimi

Bülent OVACIK

Hayvanseverler seslerini yükseltti.

Seçimler yaklaşıyor ya.

Seçmene sevimli görünmek isteyen ilçe belediyelerin bir kısmı çekindi. Sokak ortasında, tüfekli-zehirli köpek infazlarına son verdiler.

Barınak kurmak masraflı, kısırlaştırmak yorucu işti.

Yoketmek için, kolay ve ucuz yöntemler aradılar.

Buldular da.

Artık sokak köpekleri, kamyonlara doldurulup, Kemerburgaz çöplüğü'ne götürülüyor.

Orada gözlerden uzak, açlıktan kıvranarak, yavaş yavaş ölüyorlar.

Yavru köpekler, martıların kurbanı oluyor.

Bunları daha önce yazmıştım.

Kemerburgaz Çöplüğü'nden yeni gelişmeler var.

Çöplük, beline silahı takan bazı kendini bilmezlerin uğrak yeri oldu.

Tabanca talimi yapıyorlar.

Hem de canlı hedeflere.

Çöplükte, ölümü bekleyen köpeklere ateş ediyorlar.

Atış talimine, resmi plakalı belediye araçlarıyla gelenlerin de olduğu yönünde birkaç telefon aldım.

Bu insanlık dışı uygulamayı, birileri çıkıp durdurmalı.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Kedi ve köpekte yeme alışkanlığı

Mutlaka izliyorsunuzdur. Kediler mamalarını yavaş yavaş, sindire sindire, büyük bir keyifle yerler. Buna karşı köpekler çok telaşlıdır. Yangından mal kaçırırcasına, nefes almadan, bir solukta mamalarını yer bitirirler.

Bu iki evcil hayvanın farklı yeme biçimleri, tamamen geçmişleri ve cinslerinin sosyal yapısıyla ilgilidir. Köpekler, (Mesela kurtlar) geçmişlerinde de şimdi de toplu halde yaşarlar. Hiyerarşileri olan bir topluluktur. Dolayısıyla, birlikte avlanır, birlikte yerler. Av sırasında, hiyerarşideki yeri ne olursa olsun, avı eline geçiren bir kenara çekilir ve kimse ilişmeden acele karnını doyurmaya çalışır. Aksi halde, güçlü birine avını kaptırma tehlikesi söz konusudur. Bu geniş toplulukta yaşayabilmek için, avını kaptırmadan karnını doyurmak şarttır. Bu da köpeklerde yeme alışkanlığını hızlandırmıştır. Köpekler, evimizde tek başına olmalarına rağmen bu genetik miras yüzünden hızlı mama yerler.

Kediler ise doğada hep tek başlarına yaşamışlar, tek başına avlanmışlardır. Kedi avını seçer, kovalar ve tek başına yakalar. Av artık onundur. Kendine göre güvenli bir bölgeye avını taşır. Ve yavaş yavaş, keyifle karnını doyurur. Avını kaptırma korkusu taşımadığı için, hiç telaşa kapılmaz. Bu yüzden, evimizdeki kedi de, ataları gibi mamasını yavaş yer.

Hızlı ya da yavaş yemek, onlar için sindirim zorluğu yaratmaz. Her iki ırkta da midenin salgıladığı enzimler, yedikleri kemikleri bile eritebilir.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!