Onlar kitabı seçti

Güncelleme Tarihi:

Onlar kitabı seçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2003 14:23

İş Bankası, Microsoft, Yapı Kredi Bankası, Turkcell, İstanbul Sanayi Odası, Havaş... Onlar, 2003 hediyesi olarak 'kitap vermeyi' seçtiler. Düşünce ve fikir dünyasına, kalıcı ve değerli katkılarda bulundular.

Enis Batur, Turkcell için 'Beş Kıtada Türk Seyyahları'nı yazdı. Aralarında kimler yok ki... Cenap Şahabettin, Yahya Kemal Beyatlı, Peyami Safa, Falih Rıfkı Atay, Çetin Altan, Melih Cevdet Anday...

Kitap, okurları seyyahların 100 yıllık serüvenine ortak ediyor.

İş Bankası, mutfaktaki sanat şölenini 'Picasso'nun Sofrası'yla okurlara sunuyor. Emine Çaykara ve Şeyda Taluk'un Türkçe'ye çevirdiği kitabın yazarı Ermine Herscher. Neden mi Picasso'nun Sofrası? Çünkü sanatçı, masada hem yemek yer, hem de resim yaparmış.

Ve Milattan Önce 2000'leri anlatan bir kitap, 'Boğazköy'den Karatepe'ye Hititbilim ve Hitit Dünyasının Keşfi'. Yapı Kredi Kültür Merkezi tarafından hazırlanan kitapta, Kültür Bakanlığı, Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün katkıları var.

Microsoft, 'yazıları' değil, 'fotoğrafları' bir araya getirmeyi tercih etmiş. Geçen yıl düzenlenen Microsoft Fotoğraf Yarışması'na katılan tüm eserler 'Potansiyeli Keşfetmek' adlı kitapta toplanmış.

İstanbul Sanayi Odası, 2002'de 50'nci yaşına bastı. Yarım yüzyıllık tarihini Türk Sanayi'nin 50 yılını bir araya getirdiği kitapla da kutluyor. Akkök Grubu, Çanakkale Seramik, Arçelik ve Ülker'in sponsorluğunda hazırlanan kitapta, İstanbul'un fethine kadar uzanan, uzun bir zaman dilimi ele alınıyor.

Havaş, Türk Havacılık Kronolojisi ile, çok bilinmeyen bir konuda zengin bir bilgi sunuyor. Stuart Kline'ın yazdığı kitapta, Osmanlı döneminden günümüze 'havacılık' anlatılıyor.


İnsanlığın en büyük tutkusu

Tarihin en eski dönemlerinden bu yana insanlığın en büyük tutkuları arasında 'uçabilmek' yer alıyor. 20'inci yüzyılda yaşanan teknolojik gelişmeler, bu tutkunun hayal sınırlarını zorluyor. Havaş'ın yeni yıl için hediye ettiği 'Türk Havacılık Kronolojisi' Hezarfen Ahmet Çelebi'den başlayan havacılık tarihimizi inceliyor. Kitapta özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan gelişmeler, kısa hikayeler ve fotoğraflarla aktarılıyor.


Türk Sanayii’nin 50 yıllık tarihi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) yılbaşı hediyesi olarak kendisine en uygun kitabı seçenler arasında. Geçen yıl 50'nci yılını kutlayan İSO, yıl sonunda Türk Sanayii'ni anlatan bir kitabı hediye etti. Türkiye'nin sanayi tarihini Osmanlı İmparatorlu'ndan başlayarak ele alan kitapta, önemli kilometre taşları inceleniyor. Eser, Türkiye'nin sanayileşme dönemlerini ayrı ayrı başlıklar halinde ele alıyor. İktisat tarihinde sanayi bölümünün biraz da ihmal edildiğini düşünen İSO, 50'nci kuruluş yılını da fırsat bilerek sanayi tarihine katkıda bulunuyor.


Gezi edebiyatı

Elektronik iletişim bilgiye erişimde ulaşılabilecek hızın ve esnekliğin sınırlarını zorluyor. Fakat unutmamamız gereken önemli bir nokta daha var; 'seyyahlar'. Dünyadaki tüm bu hızdan önce, seyyahlar vardı. Değişik kültürlere ve insanlara ulaşan seyyahlar, Turkcell'in yayınladığı kitapta hayat buluyor. Her şey sormakla başlıyor. 'Beş Kıtada Türk Seyyahları' kitabında bizim seyyahların 100 yıllık soruları ve belki aranan cevapları bulunuyor.


Anadolu’nun ilk uygarlığı Eti’ler

Yapı Kredi Kültür Merkezi tarafından hazırlanan Boğazköy'den Karatepe'ye Hititbilim ve Hitit dünyasının keşfi, Anadolu'nun ilk uygarlığını bizlere tanıtıyor. Eserde ayrıca uygarlıktan günümüze gelen eserlerin fotoğrafları da yer alıyor. Kazı çalışmaları, yazı bilimcilerin elde ettiği sonuçlar, bu uygarlık hakkında geniş bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.


Bir ressam sofrası

Mutfakta sanat şölenini okumak istiyorsanız, Picasso'nun Sofrası kitabını görmelisiniz. Sanatçı aynı masada hem yemek yiyip hem resim yaptığından bu kitabın da ilham kaynağı olmuş. İş Bankası'nın Kültür Yayınları arasında yer alan kitap, 20. Yüzyıl sanatının öncüsü Picasso'nun mutfağını gözler önüne seriyor. Tabloları, seramikleri, fotoğraf arşivlerini ve yemekleri bir arada sunan Picasso'nun Sofrası, ressamın iç dünyasına nüfus ederek bizi, onun yaşama zevkinin girdabına sürüklüyor.


Yarışma foğrafları

Microsoft Türkiye, düzenlediği fotoğraf yarışmasını kitaplaştırdı. Yılbaşında sunulan kitap, dereceye giren ve yarışmaya katılan fotoğrafları içeriyor. Yarışmanın konusu olarak seçilen 'potansiyeli keşfetmek' başlığı ise eserin ismi olarak seçilmiş. Yarışma, sınırsız yaratıcılığı kullanarak potansiyelin keşfedilmesini amaçlamış. Kitap, 1-29 Kasım 2002'de yapılan yarışma fotoğraflarındaki tabloyu yansıtıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!