Onlar da serbest

Güncelleme Tarihi:

Onlar da serbest
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çetecilerden sonra, gözaltında öldürülen gazeteci Metin Göktepe davasında sanık olarak yargılanan 9 tutuklu polisten de 4'ü tahliye edildi. Karara tepki gösteren Metin Göktepe'nin ağabeyi, hakime, ‘‘Sanıkların avukatlığını yapıyorsunuz!’’ diye bağırdı.

Gazeteci Metin Göktepe'nin gözaltında öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanan 9 tutuklu polisten 4'ü tahliye edildi. Mahkeme 24 Temmuz'da tutuklama kararı verdiği Fedai Korkmaz, Murat Polat, Burhan Koç ve Metin Küşat'ı tutuksuz yargılamak üzere serbest bıraktı. 2'si tutuksuz 11 sanık polisin yargılandığı davada 5 tutuklu kaldı. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü duruşmada önceki oturuma rapor alarak katılmayan tutuklu sanık polisler Seydi Battal Köse, Selçuk Bayraktaroğlu, Metin Küşat ve Fedai Korkmaz'ın sorguları yapıldı. Duruşmaya diğer tutuklu sanıklar Şuayip Mutluer, Murat Polat, Burhan Koç, Saffet Hızarcı, İlhan Sarıoğlu ile tutuksuz sanıklar Tuncay Uzun ve Fikret Kayacan da katıldı. Mahkeme heyeti ile Göktepe'nin avukatları arasında sorgu nedeniyle tartışma çıktı. Avukatlar daha önceki duruşmada susma hakkını kullanan ve ifade vermeyen 5 sanığın yeniden sorgulanmasına itiraz ettiler. Hâkim Kamil Şerif, avukatların itirazını dikkate almayınca, Göktepe'nin ağabeyi Derviş Göktepe, ‘‘Sanıkların avukatlığını yapıyorsunuz!’’ diye bağırdı. Kamil Şerif, adını sorunca Derviş Göktepe de, ‘‘Ben de susma hakkımı kullanıyorum’’ diyerek adını söylemedi.

DÖVÜLDÜĞÜNÜ GÖRMEDİM

Sanıklardan Selçuk Bayraktaroğlu Eyüp Kapalı Spor Salonu'na gittiğinde polis kamerasının çekim yaptığını, Göktepe'nin dövüldüğünü görmediğini söyledi. Sanık polis şefi Seydi Battal Köse ise mülkiye müfettişlerince alınan ifadesini reddetti. Köse, mülkiye müfettişleriyle Söylemez çetesinde yargılanan dönemin polis müdürleri Sedat Demir ve Deniz Gökçetin'in kendilerine baskı yaptığını öne sürdü. Kısa bir aradan sonra mahkeme, sanık polislerden Fedai Korkmaz, Murat Polat, Burhan Koç ve Metin Küşat'ın tahliye edilmesini kararlaştırdı. Sanık avukatlarının ‘Polislerin fotoğrafları yayınlandığı için yüzleştirilmeden vazgeçilmesi’ istemi reddedildi. Sanık polislerin hazırlık soruşturmasını yürüten mülkiye müfettişlerinin talimatla ifadelerinin alınmasına karar veren mahkeme, tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 9 Ekim'e erteledi. Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ve ağabeyleri ile kalabalık, adliyeden otobüslere kadar yürüyerek, ‘Bağımsız yargı, demokratik Türkiye’, ‘Çeteler halka hesap verecek’, ‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecek’ sloganları attı.

Polisler çıkışta kurban kesilerek, tekbirlerle karşılandı. Avukatları ve kentte görevli polislerle sarmaş dolaş olan 4 polisin alınlarına kurban kanı sürüldü. Cezaevi önünde toplanan Ülkü Ocakları ve MHP'liler Türk Bayrakları açarak, ‘‘Türkiye sizinle gurur duyuyor’’ diye bağırdılar. 4 polis, avukatlarının isteği üzerine Emniyet Müdürlüğü'nden sağlanan sivil plakalı polis aracıyla İstanbul'a gittiler.

4 polise tahliye

Metin Göktepe'nin gözaltında öldürülmesiyle ilgili olarak 9'u tutuklu 11 polisin yargılanmasına Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Tutuklu polislerden 4'ü tahliye edildi. Adliye çevresinde olduğu gibi, duruşma salonunda da sıkı güvenlik önlemleri alındı. Salonda jandarmanın çevrelerinde etten duvar ördüğü sanıkların, zaman zaman kendi aralarında konuşarak durum değerlendirmesi yaptıkları dikkati çekti. Duruşma için kente gelen izleyicilerden bir bölümü, üstünde Musa Anter, Uğur Mumcu ve Metin Göktepe'nin fotoğraflarının bulunduğu ‘1000 operasyon açıklansın. Çeteler halka hesap versin’ yazılı afişi taşıdılar.

Polis avukatı yuhalandı

Metin Göktepe davasının duruşmasında polislerin avukatı Güzin Köprülü Kılıç, Metin Göktepe ve çalıştığı Evrensel Gazetesi'yle ilgili suçlayıcı açıklamalar yapınca gerginliğe neden oldu. Avukat Kılıç, tanıklar Deniz Özcan, İlhan Uçar, Hayati Güngören ve Ali Ekber Palabıyık'ın yasadışı örgüt üyesi olduklarını öne sürünce yuhalandı. Avukat Kılıç Evrensel Gazetesi'nin yasadışı örgütlerce finanse edildiğini, Metin Göktepe'nin de örgütle bağlantılı olduğunu söyleyince tartışmalar başladı. Göktepe'nin ailesi ve avukatları, ‘‘Burada Metin Göktepe ve Evrensel yargılanmıyor. Polis avukatlarının geçmişlerini gündeme getirirsek ne olacak?’’ diye bağırdı. Yargıç, polis avukatının tanıkları suçlamasına izin vermedi. CHP Milletvekili Sabri Ergül'ün salona girmesi de polis avukatlarınca eleştirildi. Polislerin avukatlarından Ömer Yeşilyurt, ‘‘CHP milletvekili duruşma sırasında salona girerek yargıyı etkiliyor’’ dedi. Mahkeme Başkanı itirazı reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!