Önce araştır, sonra karar ver

Güncelleme Tarihi:

Önce araştır, sonra karar ver
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2007 00:00

Tercih listesini oluştururken kafanız karışabilir. Bazı bölümlerle ilgili fazla bir bilginiz olmayabilir. Seçeceğiniz bölüm gelecekte büyük ihtimalle mesleğiniz olacağından kişilik özelliklerine uygun olmasında yarar var.

Seçeceğiniz mesleğin özelliklerinize, becerileri ve değerlerini iyice araştırın. Mesleğin çalışma ortamı, iş bulma olanağı, geleceği ve ekonomik şartları hakkında bilgi edinin. Devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversitelerini de iyice araştırın. Yeni açılan ve esnek bölüm adı verilen geleceğin meslekleri olan alanlarda alternatifleri göz önünde bulundurun. İnternet, yazılı kaynak veya o meslek mensupları rehberiniz olsun. Bugün orta düzeyde başarı elde eden öğrencilerin yaptığı tercih listelerinden örnekler veriyoruz. Uğur Kariyer Merkezi uzmanları da adayların merak ettiği soruları yanıtladı.

SORULAR VE YANITLAR

Tercih Bildirim Formu’nu teslim ettikten sonra tercihlerimde değişiklik yapabilir miyim?

- Hayır, mümkün değil.

Seçeceğim bölüm hakkında henüz tam karar veremedim. Tercihlerimi yaptıktan sonra herhangi bir bölüme yerleştirilmem durumunda, bir sonraki yıl yeniden sınava girdiğimde ortaöğretim başarı puanımda bir düşüş olur mu?

- Evet. Bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanınız 0,4 katsayısıyla çarpılıyor. Bu da ciddi puan kaybına neden oluyor.

Sayısal öğrencisiyim. İşletme Bölümü’nü seçmek istiyorum. Ortak alanda olduğunu duydum. Bu bölüme Sayısal öğrencisi olarak SAY-2 puanımla mı yerleşeceğim?

- Sayısal öğrenciler için İşletme Bölümü ortak alan içinde yer alıyor. Ortaöğretim başarı puanları yine 0,8 katsayısı ile çarpılıyor. Ancak İşletme Bölümü’nün puan türü EA olduğundan, bu bölüme yerleşebilmeleri için Sayısal öğrencilerinin de EA-2 puanları kullanılıyor.

Eşit Ağırlık öğrencisiyim. Sözel alanda yer alan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü seçtiğimde puanım düşer mi?

- Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü tercih etmeniz durumunda Ortaöğretim Başarı Puanınız 0,3 katsayısı ile çarpılacak. Bu da puanınızın düşmesi anlamına geliyor. Bu bölümün puan türü Söz-2 olduğundan ve Eşit Ağırlık öğrencileri için ortak alan içinde yer almadığından kendi alanınızla ilgili bir bölüme yönelmeniz daha doğru olur.

2006 yılında bir yükseköğretim programını kazandım. Ancak liseden mezun olamadığım için kayıt yaptıramadım. 2007 ÖSS’ye başvurduğumda puanımda bir düşme olur mu?

- Herhangi bir puan kaybı olmaz. Çünkü, puanın düşmesi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmaya bağlı. Ama burada yapılması gereken işlemler var. 2007 yılında başvuru sırasında öğrenci, aday bilgi formunun öğrenim durumu bilgi alanında "Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra ÖSYM’ce yerleştirilmedim ve ön kayıtla kaydolmadım" seçeneğini işaretlemeli. Ve hangi tarihte mezun olduğunu gösteren belgeyi okulundan aldıktan sonra bir dilekçe ile birlikte 2007 ÖSYS Aday Bilgi Formu’na eklemeli. Bu yapılmazsa aday, bir önceki yıl yerleştirilmiş gibi işlem görür.

2006 ÖSS’de bir yükseköğretim programına ÖSYM tarafından yerleştirildim. Ama kayıt yaptırmadım. 2007 yılında tekrar ÖSS’ye girdiğimde puanım düşer mi?

- ÖSYM tarafından merkezi sistemle bir yüksek öğretim programına yerleştirilen öğrenciler bir sonraki yıl sınava girdiklerinde kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının çarpılacağı katsayı yarı yarıya düşürülür. Bu ÖSS ham puanına eklenir ve puanı da bu nedenle düşer.

ÖSS puanı ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlere de başvurabilir miyim?

- 2007 ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen bir aday eğer isterse aynı yıl özel yetenek gerektiren programlara da başvurabilir. Özel yetenek sınavını da kazandığı takdirde yerleştirildiği 2 tercihinden istediğine kayıt yaptırabilir.

İkinci öğretimin normal öğretimden ne gibi farkı var?

- Bazı yüksek öğretim kurumlarında örgün (normal) önlisans ve lisans programlarının eşdeğeri bölümler örgün (normal) öğretimin ders saatleri dışındaki (akşam saatleri-hafta sonu gibi) zamanlarda eğitim veriyor. Bu şekilde eğitim veren bölümlere İkinci Öğretim deniliyor. Bu programlarda okuyan öğrenciler örgün (normal) öğretim öğrencilerinden daha yüksek öğrenim harcı öderler. Dersler de genellikle akşam ve hafta sonu düzenlenir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!